Chci hrát o titul. Káňa o přestupu i vzkazu od Krejči. Jako Zlíňák přeje Vsetínu

Jan Káňa | Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

Po šesti letech konec. Jan Káňa, který se v Olomouci usadil a posunul svou kariéru zase o level výš, míří za novou výzvou. Na setkání hráčů s fanoušky mluvil k novinářům o svém konci na Hané, budoucí štaci, Davidu Krejčím nebo finále první ligy.

Káňa přišel do Olomouce z Komety v sezoně 2017/2018. Od roku 2020 se pak stal velkým lídrem.

28, 41 a 32. Tolik bodů získal v základní části z posledních tří ročníků. „Tak na Olomouc,“ přiťukl si ve čtvrtek na rozloučenou v obchodní galerii Šantovka.

Co dál?

Nový klub jmenovat ještě nechtěl, nicméně přesunout se má nejen podle zdrojů Hokej.cz do Vítkovic.

Na začátku rozhovoru mu ještě zvonil telefon v kapse. „Někdo mi volá… To je možná manažer z… Ne, není,“ naladil veselou atmosféru před novináři. Pak popisoval svůj přestup.

„Někdo mi volá… To je možná manažer z… Ne, není."

„Rozhodoval jsem se déle, ale ve výsledku pro mě hrála roli i vzdálenost a také to, že tady mám rodinu. Olomouc mám rád, takže ji nechci úplně opustit a být někde daleko,“ vysvětluje svůj odchod.

„Nechtěl bych někde být celý rok sám. S rodinou jsme takto přemýšleli a výsledek je takový, jaký je,“ popisuje 31letý útočník.

Proč jste se rozhodl změnit klub?
(zamyslel se) Těžká otázka. Potřeboval jsem změnu. Když to řeknu škaredě, chtěl jsem hrát o nejvyšší příčky. I když jsem tady zažil krásných skoro šest let, necítil jsem, že bychom v dalších sezonách měli bojovat o titul. Už nejsem navíc nejmladší a chci zažít to, že vyhraji pohár.

„Potřeboval jsem změnu. Když to řeknu škaredě, chtěl jsem hrát o nejvyšší příčky. I když jsem tady zažil krásných skoro šest let, necítil jsem, že bychom v dalších sezonách měli bojovat o titul."

O vašem odchodu se spekulovalo už několik týdnů zpět. Kdy se to rozseklo?
Ještě na začátku ledna jsem rozhodnutý nebyl, ale zvažoval jsem pro a proti. Ve výsledku jsem dospěl k názoru, že pro mě osobně, co si teď myslím – nemusí to být nejlepší varianta – odchod bude nejlepší.

Znáte už svou roli v novém týmu?
O roli jsme se nebavili. Lidé z klubu pořád ještě pracují, takže se nedívají úplně do budoucna, to teprve možná přijde. Můžou mi slíbit třeba první lajnu, ale když nebudu hrát dobře, skončím ve čtvrté nebo na tribuně. Všechno je to ve výsledku jen o mně.  

Měl podle vás vliv na váš kariérní posun i David Krejčí, vedle kterého jste zářil v minulé sezoně?
Krejča je samozřejmě jeden z těch hlavních faktorů, ale pomohl mi celý tým. Tady každý pomáhá tomu druhému. Kdyby tady byla špatná parta, tak bych nemusel mít takové osobní výsledky. Děkuji všem – celému týmu – celé Olomouci. Odcházím dál díky všem.

Jan Káňa

Jan Káňa | Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

Předpokládám, že dveře do Olomouce asi zavřené nemáte…
To já nevím. Těžko říct, co se stane se mnou, s Olomoucí... Za rok se můžu zranit nebo v Olomouci se něco může změnit a cesty se nesejdou. Každopádně bych byl rád, kdybych se sem mohl jednou vrátit. Nevím kdy, třeba se nevrátím nikdy. Ale varianta to v mé hlavě pořád je, ovšem je tady mnoho proměnných, které já neovlivním.

„Každopádně bych byl rád, kdybych se sem mohl jednou vrátit. Nevím kdy, třeba se nevrátím nikdy. Ale varianta to v mé hlavě pořád je."

Chápu. Jak budete na působení v Olomouci vzpomínat?
Jenom v dobrém! Myslím si, že jsem tady získal přátele na celý život. Já tady nezažil člověka, který by se ke mně choval škaredě. I když já jsem se občas choval blbě. (usmívá se) Je tady spousta dobrých lidí, všichni mi pomáhali – chtěli ze mě dostat to nejlepší.

Nakonec jste na Hané odehrál šest sezon…
Jsem vděčný za šanci, že jsem tady mohl být. Navíc jsem tady strávil kus života. A vlastně ještě strávím. Sice pocházím ze Zlína, ale Olomouc beru jako domov. Mám tady rodinu.

„Myslím si, že jsem tady získal přátelé na celý život. Sice pocházím ze Zlína, ale Olomouc beru jako domov."

V letošním ročníku jste zvládli předkolo a vypadli ve čtvrtfinále s Dynamem. Jaká to byla sezona?
Já úplně spokojen nejsem. Před sezonou nás pasovali do role outsiderů. V kabině jsme cítili, že uhrát dvanáctku bude velký cíl. V první půlce sezony jsme si ale zkusili, že můžeme hrát s každým. Já osobně jsem cítil, že bych se mohl rozloučit velkým úspěchem… Udělali jsme pro to vše, ale Pardubice jsou nadstandardní mančaft.

V sérii vás vyřadili 4:0, nicméně tři zápasy byly dost vyrovnané.
I když výsledky vypadají vyrovnaně, síla Pardubic hlavně z hlediska individualit byla úplně odlišná oproti nám. Dokázali jsme se jim vyrovnat tím, že jsme hráli jako tým. Odevzdali jsme tam maximum a hráli jsme na hraně, někteří nastupovali i se zraněním. V ten moment jsem si ale uvědomil, že takový tým, který tady byl, třeba už nikdy nepotkám.

Nebylo pro vás překvapením, že letošní sezona pro vás byla defacto úspěšnější než ta předtím, kdy tu byl David Krejčí?
(dlouho se zapřemýšlel) Pro lidi to možná bylo překvapení. Řekl bych, že právě naopak jsme měli sevřené zadky od začátku ligy. Věděli jsme, že už tady nebude nikdo, kdo vezme puk za bránou a rozhodne zápas. Tak jak to dělal Krejča. Všichni se tedy možná dostali na hranu. Když tady byl, možná každý z nás věřil, že nám něco zařídí. Teď to najednou bylo daleko více na mladších hráčích. Tým tu byl letos výborný.

V listopadu jsem dělal s Davidem rozhovor přímo z Bostonu a velice chválil celou Olomouc. Přišel vám vzkaz od něj na konci sezony?
Akorát nám vzkázal, že když jeden zápas v Pardubicích vyhrajeme, všechny nás pozve na pivo. (směje se)

„David Krejčí? Vzkázal nám, že když vyhrajeme jeden zápas v Pardubicích, všechny nás pozve na pivo."

To musela být velká motivace…
Byla! Proto jsme tam skoro šedesát minut hráli 0:0! (rozesmál všechny)

A po vyřazení se ozval?
To už nevím. Když jsme vypadli, tři dny jsem v ruce neměl telefon. Ale asi bych na něj ani neviděl. (směje se) Nevím, zda nám něco psal.

Proč jste nechodil na telefon?
Nechtěl jsem se dívat na zprávy a informace, že jsme skončili. Nechtěl jsem číst poslední zápas, který jsem ani nedohrál. Bylo mi to všechno tak líto. Věděl jsem, že to byl můj poslední zápas…Byl jsem smutný.

„Nechtěl jsem se dívat na zprávy a informace, že jsme skončili. Bylo mi to všechno tak líto. Věděl jsem, že to byl můj poslední zápas… Byl jsem smutný."

Takže play off extraligy už asi moc nesledujete…
Ale jo, dívám se. Koukal jsem se na sérii Sparta – Třinec. Byla výborná. Měl jsem tam kamaráda Michala Kempného, který sice vypadl… Ne že bych byl rád, ale aspoň to je jeden kamarád, který může třeba na pivo. (usmívá se)

Kdo je podle vás největší favorit na titul?
Kdybych to řekl, to by mě možná pak nechtěli. (směje se) Když jsem viděl zápasy se Spartou, za mě je velký favorit zase Třinec, i když hraje s Pardubicemi. Jejich hra je tak účelná, že může uspět.

Jan Káňa

Jan Káňa | Foto: Daniel Klement, hc-olomouc.cz

Jste rodákem ze Zlína. Berani se letos trápili po sestupu, ale teď jsou ve finále. Jak to sledujete?
Neřekl bych, že to je pro mě překvapení. Zlín měl celý rok velice dobrý kádr na první ligu. Podle historie a všeho fandím popravdě Vsetínu, aby byla nějaká změna. I když jsem Zlíňák…

Tak to už se tam možná nebudete moct vrátit. (smějí se všichni)
No takhle. Já nefandím vyloženě nikomu, ale ať si to zkusí klidně i Vsetín, který už dlouho stoupal ze dna. Euforie je u nich velká. Možná se pojedu podívat na nějaký zápas.

A na Lapač nebo spíš do Zlína?
Já jsem dlouho neslyšel tu písničku Dú Valaši dú. (směje se) Takže bych asi zamířil na Vsetín.

„Já jsem dlouho neslyšel tu písničku Dú Valaši dú. Podle historie a všeho fandím popravdě Vsetínu, aby byla nějaká změna. I když jsem Zlíňák…"

Zlín hrál semifinále proti Třebíči, kde jste nastoupil do dvou sezon. Komu jste finále přál?
Já ani nevím, bylo mi to nějak jedno. Kamarády mám i v Prostějově – Davida Ostřížka a Vildu Buriana. Ale přesto jsem si přál takové finále, jaké je. Jako malý jsem to zažil a jezdil jsem na Vsetín nebo do Zlína, strýc (Petr Čajánek, pozn, red.) tam hrál. Jsou to největší zápasy regionu a těším se na to, že to znovu prožijeme. Snad se tam zase dostanu a nějaký zápas zase uvidím.

Sháněl jste už lístky? Přeci jen se očekává, že všechny zápasy budou vyprodané.
Ne. Já věřím, že to bude dlouhá série, takže si počkám na pátý nebo šestý zápas.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz