Chci se posunout, říká Čermák k odchodu do OHL. Z Hlinky tragédii nedělá

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Před startem Hlinka Gretzky Cupu na něj zbyl černý Petr, Erik Čermák odehrál jen generálku s Kanadou a na soupisku pro samotný turnaj se nedostal. Za moře se teď ale zase rychle vrací: Po sezoně v rakouském Salcburku se chystá na další krok vpřed, bude hrát kanadskou OHL v Peterboroughu.

Česká osmnáctka odehrála v Kanadě před startem Hlinka Gretzky Cupu poslední přípravný zápas, ve kterém přetlačila Kanadu těsně 4:3. „Podařilo se nám porazit největšího favorita a později i vítěze celého turnaje, takže to vnímám pozitivně, ale stále to byl pouze přípravný zápas,“ uvádí Erik Čermák.

Přestože skalp hokejové velmoci byl pro národní tým velkým povzbuzením, našel se i hráč, který byl smutný. Čermák s mužstvem za oceán sice odletěl, ale nakonec se vrátil bez jediného startu na turnaji. „Věděli jsme, že se po zápase bude ještě zužovat kádr, ale nechtěl jsem si do hlavy pouštět žádné negativní myšlenky. Snažil jsem se odmakat každé střídání na sto procent a hrát co nejvíc pro tým,“ říká.

„Moc mě mrzelo, že jsem si na turnaji nezahrál, ale nedělám z toho žádnou tragédii. Získal jsem novou zkušenost a beru to jako velkou motivaci ukázat trenérům, že do národního týmu patřím. Ten nejdůležitější turnaj bude až na konci sezóny,“ dodává optimisticky.

Erik Čermák měl ještě pár dnů program s týmem, který ale po duelu se Spojenými státy definitivně opustil a vrátil se do České republiky. „Viděl jsem pouze první zápas proti Americe, který jsme prohráli 0:6, takže to nebylo nic moc. Diváků v Red Deeru bylo jen pár, takže ani atmosféra tomu moc nepřidala,“ smutní.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Osmnáctka nakonec vybojovala po dvou porážkách a jedné výhře ve skupině páté místo nad Slovenskem. „Páté místo neodpovídá. Myslím si, že jsme měli určitě minimálně na medaili,“ domnívá se Čermák. Titul nakonec oslavila země javorového listu, která smetla ve finále Švédy. „Kanada mě nepřekvapila, s Ruskem jsem je bral jako největší favority,“ pokračuje.

Alespoň částečně pozitivní ale byla pro sedmnáctiletého útočníka minulá sezona, kterou odehrál se Salcburkem v české extralize staršího dorostu. „Ještě před sezonou jsem se na turnaji pěti zemi s reprezentací zranil a vynechal jsem první čtyři měsíce kvůli operaci ramene, takže jsem nastoupil až těsně před Vánoci. Celkově si myslím, že mě to hodně posunulo ve všech směrech a sezonu hodnotím velmi pozitivně,“ líčí rodák z Prahy.

Salcburk došel v extralize až do finále, ve kterém podlehl Českým Budějovicím 4:5 po nájezdech. „Byla to samozřejmě velká škoda. Chtěli jsme vyhrát. Pro mě osobně by to byl pátý titul v řadě. Myslím, že se ale nemáme za co stydět. I bez sedmi hráčů, kteří jeli s Německem na mistrovství, jsme přešli přes Vítkovice i Spartu a ve finále prohráli až na nájezdy,“ rekapituluje play off.

Red Bull byl jediným zahraničním účastníkem tuzemské ligy, takže Čermák a další Češi působící v týmu hráli proti svým. „Nijak zvlášť jsem to nevnímal. Možná některé týmy se na nás víc namotivovaly, ale nevnímal jsem to. Naopak to bylo hokejově přínosné, když se soupeř snažil vždy nastoupit v nejsilnější možné sestavě,“ ví odchovanec Sparty, pro něhož byla pochopitelně nejzajímavější utkání proti pražskému celku.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

„Zápasy se Spartou pro mě byly velmi speciální. Hrál jsem tam deset let a mám odtamtud spoustu krásných zážitků a kamarádů. Strašně jsem se na zápasy těšil. Navíc se mi v nich hodně dařilo, takže to beru jako jedny z nejlepších zápasů loňské sezony,“ přibližuje dvounásobný šampion mladšího dorostu.

Pro Erika Čermáka šlo o první zahraniční angažmá, kde byl bez rodičů a musel se spoléhat sám na sebe. Tudíž není divu, že si posunul dovednosti v hokeji, ale také v osobním životě. „Po hokejové stránce jsem se zlepšil v bruslení, hodně zesílil a naučil se jiný styl hokeje. Zlepšil jsem si angličtinu a němčinu. V Salcburku mě naučili, jak být profesionál po všech stránkách,“ vypráví.

Pro nadcházející ročník Čermák opět mění působiště, přesune se za oceán do kanadské juniorky. „Hned po konci sezony jsem začal zvažovat další kroky. Možností a variant jsem měl více a nechtěl jsem udělat ukvapené rozhodnutí. Pomohl mi v tom hlavně můj agent David Hamal, protože do CHL se lze dostat jedině přes vstupní draft, a osobně tuto ligu vnímám jako nejlepší juniorskou soutěž,“ rozpovídává se.

„Chtěl jsem se posunout někam, kde budu mít největší možnost se dál zlepšovat a hokejově růst. Věřím, že po roce v Salcburku jsou Peterborough Petes další krok vpřed. Oslovily mě jejich plány, měl jsem možnost s vedením několikrát mluvit a poznat je blíže. Jsem rád, že mohu být součástí takové organizace,“ dodává Erik Čermák na závěr.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz