<

Chelios, Lehtinen, Alfredsson, Blake. Síň slávy IIHF vítala další legendy

Foto: Twitter IIHF

20. května 2018, 14:55

Václav Jáchim

(KODAŇ, od našeho zpravodaj) Během posledního hracího dne mistrovství světa uvádí Mezinárodní hokejová federace nové členy do své Síně slávy. Letošní společnost byla mimořádná. Z hráčů se pocty dočkali kanadský zadák Rob Blake, americký veterán Chris Chelios, dlouholetý finský reprezentant Jere Lehtinen a Švéd Daniel Alfredsson.

Slavnost proběhla v kongresovém centru nedaleko kodaňské Royal Arény, kromě představitelů IIHF dorazili i někteří bývalí hokejisté jako Nicklas Lidström nebo Petr Bříza. Nové členy navrhují zástupci jednotlivých federací, schvaluje pak vedení IIHF. Letošní uvedení bylo bohaté na velké osobnosti, všichni čtyři zmínění patřili k dlouholetým hráčům NHL a zaznamenali spousty úspěchů na světových turnajích.

Rob Blake je jedním z 28 členů prestižního Triple Gold Clubu, který sdružuje vítěze olympijských her, mistrovství světa a Stanley Cupu. "Jsem dojatý, je to pro mě velká pocta. Hrál jsem za tým Kanady nádherné zápasy, vzpomínky jsou nezapomenutelné," uvedl někdejší vynikající bek Los Angeles, Colorada a dalších týmů.

Když vstupoval na pódium Chris Chelios, ozval se bouřlivý potlesk. Jedna z ikon amerického a světového hokeje byla naměkko. "Je velká škoda, že tu s námi nemůže být Jim Johannson," připomněl Chelios dlouholetého manažera amerických výběrů, který letos v lednu náhle zemřel. "Přál bych si, abys tu byl," poslal vzkaz do nebe. 

Všichni noví členové Síně slávy IIHF pronesli během slavnosti krátký proslov, slzy při něm krátce přemohly Jereho Lehtinena. "Nevím, co bych řekl. Když jsem byl malý kluk, o něčem takovém se mi ani nesnilo," přiznal mistr světa 1995 a účastník pěti olympijských her. Podobně hovořila švédská legenda Daniel Alfredsson. "Když jsem přišel do dospělého hokeje, trenér řekl, že hrajeme systém 1-3-1. Vůbec jsem nevěděl, o čem mluví. Ale během kariéry jsem poznal, že nejlepší hráči jsou ti, kteří do systémů úplně nezapadají," usmál se dlouholetý útočník Ottawy.

V kategorii funkcionářů byli do Síně slávy IIHF uvedení dlouholetý kanadský rozhodčí Bob Nadin a Francouz Philippe Lacarriére. Cenu Richarda Torrianiho pro hokejistu ze země mimo hokejovou špičku převzal Jesper Damgaard. Dánský zadák výrazně přispěl k rozvoji hokeje v zemi, která letos hostila světový šampionát. "Je to pro mě neuvěřitelná pocta. Věřím, že jste se v Dánsku všichni cítili dobře," řekl Damgaard po vyhlášení. Trofej Paul Loicq Award za zásluhy o mezinárodní hokej získal bývalý šéf lotyšského hokeje Kirovs Lipmans. 

Síň slávy IIHF, jež je součástí hokejové Síně slávy v Torontu, byla otevřena v roce 1997. Má 218 členů, mezi nimiž je také 25 Čechů. Zatím jako poslední byli přijati před třemi lety během mistrovství světa v Praze brankář Dominik Hašek a útočník Robert Reichel. Mezi osobnostmi zastupují český hokej dále Vlastimil Bubník, Jaroslav Drobný, Václav Nedomanský, Vladimír Zábrodský, Karel Gut, Jiří Holeček, Jiří Holík, Oldřich Machač, Bohumil Modrý, Milan Nový, František Pospíšil, Vladimír Martinec, Ivan Hlinka, Josef Maleček, František Tikal, Vladimír Bouzek, Josef Černý, Jan Suchý, Luděk Bukač, Miroslav Šubrt, Vladimír Kostka a Quido Adamec.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz