<

Chomutov mi dluží 376 tisíc, prozradil Blaha. A vypráví o vážné nemoci

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

25. července 2020, 17:57

Pavel Mandát

Má za sebou nejlepší sezonu v dosavadní kariéře. Bývalý obránce Chomutova a čerstvá posila Kolína Lukáš Blaha vypráví o zadlužených Pirátech i o tom, proč se rozhodl kývnout na nabídku nováčka Chance ligy.

V Chomutově to nebyl žádný med. Z individuálního pohledu se Lukáši Blahovi sice dařilo, zaznamenal své osobní bodové maximum, jeho role na ledě rostla, jenže zdánlivě pohodovou sezonu narušovaly existenční potíže severočeského klubu.

Ty vygradovaly po předčasném ukončení Chance ligy během měsíce března. Pirátům nakonec nezbylo nic jiného než všem svým hráčům rozdat hromadné výpovědi.

To byl ale jen začátek chomutovské balady, jejíž konec napsal 22. červenec. Severočeský klub nesplní licenční podmínky, což formálně znamená jeho zánik a přechod do insolvence.

„Čekal jsem, že to takhle dopadne. Ta situace nebyla v Chomutově ideální už delší dobu. Problémy se vlekly. Čas od času to sice vypadalo, že dojde ke zlepšení, ale nestalo se tak,“ ví Lukáš Blaha.

„V minulosti došlo k ujednání splátkových kalendářů, jenže ty se stejně neplnily."

I jemu přitom hokejový Chomutov dluží nemalou finanční částku.

„Je to asi 376 tisíc. Myslím, že to říct můžu. Ten problém už tam byl delší dobu, v minulosti došlo k ujednání splátkových kalendářů, jenže ty se stejně neplnily. Když by to bylo třeba jen dva měsíce, dá se to přežít, jenže tady byla ta záležitost dlouhodobá. Pak už to řešíte i v kabině. Přijdete do ní a první téma je, jestli už přišly peníze, nebo ne,“ přiznává.

Jednou z posledních možností, jak dostat zpět alespoň část z dlužné sumy, byl údajný návrh Pirátů na vyrovnání ve výši třiceti procent. Zbylých sedmdesát procent by pak hokejisté klubu odpustili.

„Od agenta jsem slyšel, že nějaká taková možnost je, ale nikde na papíře jsem to oficiálně nezaznamenal. Ani z klubu mě nikdo nekontaktoval. Kdybych měl stoprocentní jistotu, že alespoň tyhle peníze dostanu, tak bych tu možnost přijal, ale chápu, že řada ostatních se snažila kopat za to, abychom dostali všechno,“ líčí.

Ačkoliv události v Chomutově stále řeší, o novém působišti už má Lukáš Blaha delší dobu jasno. Kývl na nabídku prvoligového nováčka z Kolína. Pro mnohé možná překvapivá volba, sám Blaha si ale od své nové štace hodně slibuje.

„Zaujalo mě to, jakým způsobem tady na mě chtějí spoléhat. Měl bych dostat jednu z klíčových rolí, měl bych být hodně na ledě, to rozhodlo pro Kolín. Vidím v tom možnost, jak se posunout zase dál,“ tvrdí čtyřiadvacetiletý obránce.

„V Kolíně bych měl dostat jednu z klíčových rolí. To mě zaujalo. Vidím v tom možnost, jak se dál posunout."

Informace o finanční kondici nového chlebodárce si nezjišťoval: „Nekoukal jsem na to, když jsem tu podepisoval smlouvu, lidé tady na mě udělali dobrý dojem, jsou féroví. Věřím, že to bude všechno v pohodě.“

Foto: Kateřina Kundertová

Z budování nového kolínského týmu má Lukáš Blaha dobrý pocit. „Pár kluků v týmu znám. Mám z toho dobrý pocit," hlásí. „Řada lidí nás pasuje na sestup, já si to ale nemyslím. Na papíře to může vypadat všelijak, ale realita na ledě bývá často jiná. My můžeme jen překvapit.“

Středočeši budou v nadcházející sezoně úzce spolupracovat s extraligovým Hradcem Králové. Z kádru Mountfieldu vypomůže Kozlům hned několik mladých pušek, ale hráčská výpomoc může fungovat oběma směry. Lukáš Blaha si toho je dobře vědomý.

„Možnost zahrát si extraligu za Hradec samozřejmě vnímám. Bylo by to opravdu pěkné. Každopádně teď jsem v Kolíně, soustředím se proto jen na to, abych podával co nejlepší výkony tady. Jaký bude další vývoj, to se teprve uvidí,“ říká.

„Z nového týmu mám dobrý pocit. Řada lidí nás pasuje na sestup, ale já si to nemyslím."

Hlavní devízou Kolína musí být v nové prvoligové výzvě bojovnost. Bez ní Kozlové v konkurenci řady mnohem zkušenějších mužstev jen těžko obstojí. A právě tuhle charakterovou vlastnost Lukáš Blaha rozhodně má. Před šesti lety totiž prodělal nepříjemný zánět mozkových blan, z kterého se dokázal rychle dostat.

„Vůbec nevím, jak jsem to dostal. Je to šest let zpátky. Asi týden v kuse mě hrozně bolela hlava, tak jsem šel k doktorovi, který mi řekl, že je všechno v pořádku. Jenže bolest neustávala, takže jsem jel na vyšetření do Brna. Tam mi odebrali vzorky, které odhalily zánět mozkových blan.“

„Týden v kuse mě bolela hlava. Na vyšetření v Brně mi pak odebraly vzorky, které zjistily zánět mozkových blan."

„To víte, že tam byl strach. Šest měsíců jsem si poležel, protože se nesmíte fyzicky nijak namáhat. Při zpětném pohledu jsem moc rád, že se hokeji můžu zase věnovat,“ popisuje Blaha svůj boj se záludnou nemocí.

Teď už se ale těší na novou sezonu. A co může Kolínu čtyřiadvacetiletý zadák nabídnout? „Jsem ofenzivní typ obránce, rád útočím, ale je jasné, že na obranu musíte myslet vždycky,“ dodává Blaha, kterého hluboce zasáhla zpráva o skonu jeho někdejšího parťáka Ondřeje Buchtely, který prohrál svůj boj s rakovinou.

„Hráli jsme spolu v Chomutově i v Kadani. Je to hrozné… Co se na to vlastně dá říct? Vyjadřuji hlavně upřímnou soustrast rodině a všem pozůstalým,“ uzavírá.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz