Chyběla nám vyrovnanost, míní Pešout. Krach Švýcarů čekal

Martin Pešout | Foto: Roman Jüngling, piratichomutov.cz

26. května 2023, 16:10

Pavel Mandát

Pro národní tým skončilo letošní mistrovství světa ve čtvrtfinále. O tom, jaký dojem reprezentace v Rize a Tampere zanechala, hovoří trenér Martin Pešout. Vyjadřuje se také k tomu, proč podle něj do semifinále proklouzli podceňovaní Lotyši a Němci.

Čtvrtfinále skončilo pro český výběr porážkou 0:3. Dá se na něm najít alespoň něco pozitivního?
V zápase jsme měli některé dobré pasáže, ale nebylo jich dost na to, abychom mohli vyhrát. Čtvrtfinále v podstatě kopírovalo celý náš průběh turnaje. Ve všech zápasech jsme měli dobré úseky, ale tým působil nevyrovnaně. Těžko říct, proč tomu tak bylo. To je otázka na trenéry.

Kde se zápas s Američany lámal?
Určitě na začátku druhé třetiny. Vstoupili jsme do ní dobře a měli šance, jenže góly jsme bohužel nedali. Právě góly jsou alfa a omega hokeje.

„Náš tým působil nevyrovnaně.“

Vy jste znám jako trenér, který si zakládá na útočném pojetí hry. Jak se vám dívalo na defenzivní styl reprezentace?
Dva roky hrajeme na obranu. To je možná jeden z důvodů, proč jsme letos nedokázali hrát útočně celý zápas. Každopádně na téhle úrovni rozhodují výsledky. Pakliže se rozhodlo o jmenování Kariho Jalonena, každému muselo být jasné, jak budeme hrát. Kari je defenzivním stylem známý. Chce hrát účelně. Loni mu to vyšlo, letos ne.

Měl by Kari Jalonen u národního týmu pokračovat?
Věřím, že v Česku funguje profesionalismus. Pan Hadamczik má za sebou spoustu vítězství i porážek. Totéž lidé z výkonného výboru, v němž jsou bývalí výjimeční hráči, zkušení manažeři i majitelé klubů. Všichni si prošli velkými vítězstvími i prohrami. Situaci určitě profesionálně vyhodnotí, poté se rozhodnou. Mně o tom nepřísluší spekulovat.

Kari Jalonen na české střídačce

Kari Jalonen na české střídačce | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Nechyběla týmu mladá krev?
Za nominaci hráčů je vždy zodpovědný hlavní trenér. Nepřísluší mi, abych tohle komentoval. Nebudu si hrát na generála po bitvě, který říká, že někdo měl jet a někdo ne. Tohle by ode mě bylo nekolegiální.

Co říkáte na výkony tria Flek – Černoch – Beránek, které jste vedl v Karlových Varech?
Na kluky jsem pyšnej! Před pár lety hráli v první lize a dnes jsou na mistrovství světa. Jsou to bojovníci, v týmu podle mě odvedli přesně tu roli, kterou odvést měli.

„Překvapil mě Tomáš Dvořák.“

Je někdo, kdo vás v našich řadách mile překvapil?
Obránce Tomáš Dvořák. Dostal šanci, hrál na svém prvním světovém šampionátu a byl velmi spolehlivý.

Jaký máte dojem z ostatních zápasů čtvrtfinále? Zejména pak ze senzačního postupu Němců a Lotyšů...
Na poslední zápas skupinové fáze Švýcarsko – Lotyšsko jsme koukali s kamarády. Bylo nás tam asi deset a hned, když jsem viděl, že Švýcaři nechali odpočívat několik hvězd, tak jsem okamžitě řekl, že ve čtvrtfinále vypadnou.

Hischier a spol. podle vás vypadli z tempa?
Spíš šlo o to, že Švýcarsko zbytečně přerušilo linii. Vyhrávali, dařilo se jim. Přesto nechali klíčové hráče odpočívat. Sice z logiky věci, ale zároveň se říká, že vítězná sestava by se měnit neměla. Jim se to vymstilo. Najednou to štěstí, které měli, bylo proti nim. Dostali smolné góly a vypadli.

„Lotyšsko těžilo z obrovské soudržnosti.“

Co Lotyšsko?
Těžilp z obrovské soudržnosti. Je na pováženou, proč Lotyšsko, které má prakticky polovinu týmu z extraligy, postoupilo do semifinále a my ne. Ukázalo vůli, náš výkon byl až na některé pasáže bezkrevný. Důvod musí znát trenéři.

Jak odhadujete semifinále?
Myslím, že na Kanadu a Ameriku už Lotyši a Němci stačit nebudou. Takže finále bude za mě Kanada – USA a zápas o bronz Německo – Lotyšsko.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz