Courchaine porušil smlouvu, do Hradce nepřijel! Velké zklamání, říká Kmoníček

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

1. srpna 2016, 14:23

Martin Voltr

Už v předchozích dnech muselo vedení Mountfieldu řešit nečekaný problém, když mu agent Adama Courchaina vzkázal, že kanadský útočník nechce v Hradci Králové dál hrát. Courchaine nebral telefony, ale čekalo se až do 1. srpna, kdy se měl zapojit do tréninku. Do Hradce nedorazil, a tak je víceméně jasné, že v týmu končí! „Takové jednání mi přijde naprosto zbytečné. Nevím, co si o tom mám myslet,“ říká generální manažer klubu Aleš Kmoníček.

Dvaatřicetiletý Kanaďan má v Hradci platnou smlouvu na následující dvě sezony. Podle ní se měl k mužstvu připojit právě až první srpnový den, dosavadní část letní přípravy měl absolvovat podle pokynů kondičního trenéra Mariána Vody doma v Kanadě. Mountfield tak čekal až do pondělka, jenže marně. Courchaine na dopolední trénink nepřijel.

„Je to pro mě velké zklamání. Nemyslím si, že je úplně v pořádku, aby hráč vzkázal přes asistenta svého agenta, že tady nechce hrát, nebo že nepřijede na trénink. Snažili jsme se s ním spojit, ale nebral telefony. Takže to vypadá, že to, co nám bylo sděleno, myslel Adam vážně,“ popisuje Kmoníček. „Bereme to jako fakt a zachováme se podle smlouvy. Samozřejmě si nedokážu představit, že by po tomhle všem trenéři a představenstvo měli nadále zájem, aby tady působil.“

Hradecké vedení teď bude čekat, zda se mu ozve případný zájemce o Courchainovy služby. Nezdá se příliš pravděpodobné, že by po takovém běhu událostí pokračoval v Česku. „Každý klub, který o něj bude mít zájem, se s námi musí domluvit,“ pokyvuje generální manažer.

„Může se stát, že hráč má pocit, že by měl hrát víc a trenéři mu nedůvěřují. Pak má ale přijít a jednat na rovinu. Když za nás někdo hrát nechce, tak tady hrát prostě nebude.“

Porušení smlouvy je u profesionálního hokejisty věc jedna. Věc druhá jsou standardní vztahy a chování, a to i v případě, že by se jeho představy o dalším působení rozcházely s těmi, jaké má klub či trenéři.

„Snažím se to brát objektivně. Dokážu pochopit, že když odešel trenér Draisaitl, nedostal Adam tolik příležitostí. Každý trenér důvěřuje jiným hráčům a Adam už u trenéra Kýhose takovou pozici neměl,“ uvědomuje si Kmoníček. „Může se stát, že hráč má pocit, že by měl hrát víc a trenéři mu nedůvěřují. Pak má ale přijít a jednat na rovinu. Určitě bychom se s ním domluvili, protože jak jsme prezentovali několikrát a platí to: Když za nás někdo hrát nechce, tak tady hrát prostě nebude. Takový přístup, jednání a chování mně přijdou naprosto zbytečné a nevím, co si o tom mám myslet.“

Pokud nenastane v situaci nečekaný obrat, Mountfield přijde o vynikajícího útočníka, jenž loni v 54 zápasech nasbíral 31 bodů (17+14). V této fázi přípravy už by se klubu sháněla adekvátní náhrada těžko. „Nemyslím, že bude potřeba, abychom za Adama cílili na nějaké křídlo. Máme jich poměrně dost, a také jsme řekli, že chceme dát prostor některým mladším hráčům. Loni působili v Litoměřicích poměrně zdárně,“ vysvětluje generální manažer pátého týmu loňské Tipsport extraligy.

„Teď se soustředíme na to, abychom dokončili jednání s některým z vytipovaných centrů. Ale je to komplikované. Ti hráči mají pochopitelně i jiné nabídky, ať už to je z KHL, ze Švýcarska, nebo dalších evropských lig. Jednáme a uvidíme, kdy budeme znát další jméno,“ dodává Aleš Kmoníček.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz