Dacjuk, Šipačov a dalších 13 hráčů Petrohradu. Rusové mají všechna esa

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Dalo se to očekávat, na turnaj Channel One Cup bere ruská reprezentace všechna esa z domácí Kontinentální ligy. Trenér Oleg Znarok už na listopadové akci ve Finsku naznačil, že příště chce zařadit i největší hvězdy včetně Pavla Dacjuka nebo Ilji Kovalčuka. Stalo se. Sestava je navíc na evropské poměry unikátní: v kádru 27 hráčů mají velké zastoupení Petrohrad a CSKA Moskva.

Z dalších klubů dostali pozvánky pouze brankář Vasilij Košečkin (Magnitogorsk) a obránce Ilja Ljubuškin z Jaroslavle. Patnáct zástupců má SKA Petrohrad, deset rival CSKA Moskva. Znarok sází na sehranost, do zmíněných elitních celků poslední dobou proudila většina nejlepších hokejistů, kteří skončili v NHL, případně měnili dres v domácích podmínkách. Takže se skladbě týmu pro druhý podnik Euro Hockey Tour nelze příliš divit.

Poprvé od loňského Channel One Cup obléknou ruský dres Pavel Dacjuk a Ilja Kovalčuk. Oba chyběli na jarním mistrovství světa, Dacjuk měl v tomto ročníku zdravotní potíže. Ale moskevskému publiku se představí, stejně tak ztracený syn Vadim Šipačov, který po návratu z nepovedené mise v Las Vegas sehrál za Petrohrad osm duelů KHL a nasbíral 14 bodů.

Vedle zmíněného tria elitních útočníků se poprvé v letošní sezoně představí za sbornou Košečkin, Jakovlev, Bělov, Marčenko, Kablukov, Ketov a Šipačov. Další hokejisté dostanou příležitost v olympijském výběru, který čeká turnaj v norském Hamaru.

Po rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru mohou na hry do Jižní Koreje pouze ti ruští sportovci, kteří prokazatelně nebyli součástí dopingových podvodů. Nastoupit navíc mohou jen pod neutrální vlajkou. Další vývoj rozhodne, jestli vedení ruského svazu tenhle verdikt přijme a na hry svoji reprezentaci vyšle. Nebo nikoli.

Channel One Cup bude pro svěřence Olega Znaroka každopádně výzvou, doma se chtějí ukázat. V ruské sestavě je deset mistrů světa, Dacjuk a Vojnov vyhráli Stanley Cup. Zkušenostmi z olympiád či světových šampionátů nemají pouze Ljubuškin, Chafizullin, Kablukov, M. Grigorenko, Kaprizov a Šalunov. Do domácího turnaje vstoupí ruští hokejisté 14. prosince duelem proti Švédsku. Dva dny poté vyzvou v očekávané bitvě Kanadu, akci zakončí v neděli 17. prosince utkáním s Finskem. Na listopadovém turnaji Karjala získala sborné šest bodů a skončila druhá.

Nominace Ruska na turnaj Channel One Cup (13. – 17. prosince 2017, Moskva a Praha):

Brankáři:
Vasilij Košečkin (Magnitogorsk), Ilja Sorokin (CSKA Moskva), Igor Šesťorkin (Petrohrad).

Obránci:
Anton Bělov, Vladislav Gavrikov, Dinar Chafizullin, Jegor Jakovlev, Vjačeslav Vojnov (všichni Petrohrad), Bogdan Kiselevič, Alexej Marčenko , Nikita Nestěrov (všichni CSKA Moskva), Ilja Ljubuškin (Jaroslavl).

Útočníci:
Pavel Dacjuk, Nikita Gusev, Ilja Kablukov, Sergej Kalinin, Jevgenij Ketov, Ilja Kovalčuk, Sergej Plotnikov, Vadim Šipačov, Sergej Širokov (všichni Petrohrad), Sergej Andronov, Michail Grigorenko, Kirill Kaprizov, Valerij Ničuškin, Maxim Šalunov, Ivan Tělegin (všichni CSKA Moskva).

Trenéři: Oleg Znarok, Harijs Vitolinš, Igor Nikitin.

Nominace ruské olympijské reprezentace na turnaj v Norsku:

Brankáři:
Ilja Samsonov (Magnitogorsk), Vasilij Děmčenko (Čeljabinsk), Alexander Šaryčenkov (Chanty-Mansijsk).

Obránci:
Michail Naumenkov (CSKA Moskva), Nikita Trjamkin, Alexej Vasiljevskij (oba Jekatěrinburg), Artěm Zub, Jegor Rykov (oba Petrohrad), Jevgenij Kulik, Vladislav Provolněv (oba Spartak Moskva), Alexej Běreglazov (Magnitogorsk), Albert Jarullin (Kazaň).

Útočníci
Sergej Šumakov, Andrej Světlakov, Roman Ljubimov, Andrej Kuzmenko (všichni CSKA Moskva), Pavel Kraskovskij, Jegor Korškov (oba Jaroslavl), Vladimír Tkačov (Kazaň), Anatolij Golyšev (Jekatěrinburg), Alexander Barabanov, Nikolaj Prochorkin, Viktor Tichonov, Maxim Karpov (všichni Petrohrad), Alexander Chochlačev (Spartak Moskva), Alexej Makejev (Podolsk).

Trenéři: Ilja Vorobjov a Igor Jefimov.

Program turnaje Channel One Cup 2017:

Středa 13. prosince:
17:30 Kanada – Jižní Korea (Moskva)
18:30 Česká republika – Finsko (Praha)

Čtvrtek 14. prosince:
17:30 Švédsko – Rusko (Moskva)

Pátek 15. prosince:
13:00 Finsko – Jižní Korea (Moskva)
17:30 Česká republika – Kanada (Moskva)

Sobota 16. prosince:
11:00 Jižní Korea – Švédsko (Moskva)
15:00 Rusko – Kanada (Moskva)

Neděle 17. prosince:
11:00 Švédsko – Česká republika (Moskva)
15:00 Rusko – Finsko (Moskva)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz