Další mistr světa v Olomouci. K Česku mám výborný vztah, říká Petrovický

Róbert Petrovický | Foto: hc-olomouc.cz

11. května 2023, 22:33

Daniel Fekets

Róbert Petrovický – jméno, které hokejoví fanoušci znají v Evropě i za mořem. Bývalý skvělý útočník, který se v roce 2016 přesunul na trenérskou dráhu, se po téměř deseti letech vrací do Česka. Společně s Janem Tomajkem bude vést extraligovou Olomouc, kde nahradí krajana Borise Žabku, jenž zamířil do Liberce za Filipem Pešánem.

Na devětačtyřicetiletém Slovákovi bylo znát, že si příchod ke kohoutům užívá. Ačkoliv na startu letní přípravy má tréninky v kompetenci především kondiční kouč Jakub Fryč, Petrovický využíval času, aby se co nejlépe seznámil s novým týmem. Ve společnosti trenérských kolegů zvídavě sledoval snažení svých svěřenců v posilovně.

Tu a tam si odběhl na rozhovor. Novináři měli na startu letní přípravy o mistra světa z roku 2002 pochopitelně velký zájem.

„Samozřejmě chvíli potrvá, než chlapce poznám a uvidím je v tréninku na ledě. Teď je to především o tom se na sezonu dobře připravit, seznámit se s mužstvem a také s realizačním týmem,“ nastínil Petrovický své plány.

Poté dodal, že si stihl pohovořit také s Borisem Žabkou, který měl v loňské sezoně na starosti obránce. „Mým cílem je pracovat tak, aby se neustále zlepšovali. Byly tady pozitivní věci, které se hráčům líbily. Určitě se v nich bude pokračovat, protože nastavené to je dobře,“ řekl.

„Teď je to především o tom se na sezonu dobře připravit, seznámit se s mužstvem."

Uplynulé dva ročníky strávil ve švýcarském Lausanne. Jak se tedy vůbec zrodil jeho přesun do Olomouce? „S Honzou Tomajkem jsme o sobě věděli. Po sezoně jsme si zavolali, následně se potkali a začali jsme mluvit o hokeji i vizích. Byl to velmi příjemný meeting,“ poznamenal Petrovický.

„Róbert byl jednou z možností. Boris nám svůj odchod sice oznámil trošku později, ale vyšli jsme mu vstříc. Róbert je perfektní volba, určitě si vyhovíme. Jsem rád, že tady máme člověka, který toho hodně dokázal jako hráč i trenér,“ pochvaloval si nového kolegu lodivod olomoucké střídačky Jan Tomajko.

„Jsem rád, že tady máme člověka, který toho hodně dokázal jako hráč i trenér.“

V Olomouci se tak vytvoří velice silné trenérské obsazení. Spolupracovat spolu budou hned tři mistři světa. Tomajko vystoupal na hokejový trůn v letech 2000 a 2001, rok po Naganu se s českou reprezentací radoval současný trenér olomouckých gólmanů Martin Prusek a v roce 2002 se pod historicky největší úspěch slovenského hokeje podepsal právě Petrovický.

„Pan Petrovický toho jako hráč dokázal strašně hodně. Byl v NHL, to je všeříkající… Pro nás útočníky je super, že nám budou předávat zkušenosti mistři světa,“ zářil stříbrný medailista z posledního juniorského MS Matouš Menšík, jenž nedávno na Hané prodloužil smlouvu.

„Pan Petrovický toho jako hráč dokázal strašně hodně. Byl v NHL, to je všeříkající…"

Slovenská posila do realizačního týmu přiznala, že na zlatý světový šampionát v Göteborgu má ty nejlepší vzpomínky: „Je to sice už historie, ale bylo to skvělé. Prostě to vyšlo, všechny hvězdy nám přály a měli jsme výbornou partu. Rád se s bývalými spoluhráči střetávám. Však nedávno jsme měli zápas legend, s kluky je vždy velice příjemné vzpomínat. Podobný úspěch přeji každému trenérovi a sportovci.“

Foto: hc-olomouc.cz

Petrovický hrál v Česku až pět let po zisku světového zlata. Po dlouholetém angažmá v NHL a Švýcarsku oblékal dvě sezony dres Vítkovic. Dva ročníky strávil také v Kometě, pár duelů odkroutil i ve Slavii.

„K Česku mám vztah rodinný i hráčský, ale to už bylo dávno. Pozoruji však, že se česká liga nesmírně zlepšila, každé mužstvo má silný kádr. Je neustále velmi vyrovnaná, alespoň mi to tak připadá,“ všiml si.

„Pozoruji, že se česká liga nesmírně zlepšila, každé mužstvo má silný kádr."

„S některými kluky, kteří jsou teď v Olomouci, jsem dokonce i hrál. V Kometě s Honzou Švrčkem nebo ve Vítkovicích s Lukášem Klimkem. Proti dalším starším klukům jsem samozřejmě nastupoval jako soupeř.“

Po skončení kariéry v Trenčíně se Petrovický vydal na trenérskou dráhu. Nejprve působil právě v domácí Dukle, pak se dostal do Slovanu Bratislava a také ke slovenské seniorské i juniorské reprezentaci.

„U reprezentace to spíše bylo o tom hráče připravit na mistrovství světa, dostat je do velkého hokeje a dát jim tu příležitost. Je to vlastně o jednom turnaji za sezonu,“ ví muž, jehož tchánem je legendární trenér Vladimír Vůjtek starší.

„Nejedná se o každodenní práci jako v klubu. Každopádně zkušenost to byla výborná. Mistrovství světa v hokeji je vždy vrchol, na který se těší každý hokejista napříč kategoriemi,“ dodal. 

„Velkým oříškem byla francouzština, hlavně při komunikaci s mladšími hokejisty."

Naposledy působil ve Švýcarsku, kde v Lausanne nejprve fungoval jako asistent trenéra u A-týmu, poté se přesunul k tamní juniorce. „Velkým oříškem byla francouzština, hlavně při komunikaci s mladšími hokejisty. Mluvil jsem sice s nimi převážně anglicky, ale u mladších kluků to bylo trochu těžší,“ přiznal.  

„Nicméně zvykli jsme si, měl jsem možnost tam zůstat, ale potřeboval jsem už změnu. Vyšla Olomouc, což je skvělé,“ uzavřel Petrovický.

Foto: hc-olomouc.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz