Dám jim čočku za ty nervy. Jandačova úleva a satisfakce za Vancouver

Foto: Aleš Krecl

21. února 2018, 8:04

Jakub Slunečko

(KANGNUNG, od našeho zpravodaje) Oddychnout si trenér národního týmu musel v zápase proti Američanům několikrát. Jandač na své druhé olympiádě sledoval, jak jeho tým může domů klidně zase už po čtvrtfinále. „Důležitost zápasu nám někdy svazovala ruce,“ řekl pak šťastný Jandač. Češi nakonec překonali komplex z Američanů a postup vyválčili vítězstvím 3:2 v nájezdech.

Češi budou poprvé od roku 2006 hrát na olympiádě o medaile, ale ty nervy!

Do zápasu šli jako favorité, ale Američané, kteří se na turnaji pomalu rozjížděli, odehráli nejspíš nejlepší zápas celé olympiády. „Bylo to vyrovnané utkání. Ve druhé třetině jsme za stavu 2:1 mohli rozhodnout. V přesilovce jsme naopak dostali gól,“ připomněl nešťastný moment ze 31. minuty, kde Češi inkasovali v oslabení.

Pak už to byly za stavu 2:2 obrovské nervy až do konce. Český tým cítil tíhu okamžiku a Američané se drali za skalpem favorita. Těsně před koncem třetí třetiny za stavu 2:2 trefili horní tyčku Francouzovy brány.

„V některých momentech utkání jsme byli nervózní. Důležitost zápasu nám svazovala ruce. Hlavně v přesilovkách se nám nedařilo,“ říkal po utkání Jandač. „Celkově hrajeme dobře do obrany, obětavě, ale hrozně se na góly nadřeme. Dáváme dva góly na zápas, což v play off někdy stačí. Ale chtělo by to víc,“ věděl.

Góly proti Američanům stříleli jen obránci – Kolář a Kundrátek. „Ale i od nich je tam plno okamžiků, kdy prováhají střelu. Na můj vkus nám tam od modré létá málo puků,“ nebyl spokojený Jandač.

Foto: Jan Špilar

Za dva góly je ale náležitě pochválil. Hlavně proto, že útočníci se nepřidali vůbec. Dramatické čtvrtfinále tak došlo až do samostatných nájezdů, ve kterých Češi rozhodli jediným gólem šikuly Petra Koukala. „Je to zkušený borec. Má toho spoustu za sebou a i proto je tady. Naštěstí nám to vrací,“ pochválil Jandač pětatřicetiletého olympijského nováčka.

A pak nezapomněl zmínit brankáře Francouze, který všech pět pokusů Američanů chytil. „Francík v bráně super. Mohli by se přidat i exekutoři. Kubalda nedal, Kundrátek taky. Bylo to od nich trošku naivní provedení. Ale Francík to zavřel a tím nám dal šanci jít dál,“ oddychl si Jandač.

Stejně tak mu spadl kámen ze srdce, že si splnil svůj vnitřní cíl – napravit svou první olympiádu ve Vancouveru, kde působil na lavičce jako asistent trenéra Růžičky. Češi v roce 2010 prohráli čtvrtfinále s Finskem. „Je to pro mě satisfakce. Strašně jsem si to přál. Pánbůh mi dal možnost být zase na olympiádě a ten hokejový pánbůh nám dál možnost, že můžeme hrát o medaile. To je prostě paráda,“ říkal Jandač.

Erat nájezdy neprožíval. Vím, že máme Francíka, směje se. Sudí se mu omluvil »

A pak už pomalu pospíchal na týmový pokřik v kabině. „Dám klukům čočku za ty nervy,“ zasmál se s úlevou.

Následně se začnou Češi připravovat na semifinále, ve kterém narazí nejspíš na tým Olympijských sportovců z Ruska – ten hraje čtvrtfinále proti outsiderovi z Norska. „Rusové jsou favoritem turnaje, my s nimi poslední zápasy máme negativní bilanci. Ale je na čase to změnit,“ řekl na konec Jandač.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz