Děda by byl pyšný, brácha mi radil. Adam Najman o pozvánce do repre

Adam Najman | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Jeho dědeček byl legendární Josef Augusta, strejda Patrik Augusta je jeho trenér v Liberci a brácha Ondřej si už v minulosti zkusil i reprezentaci. Teď píše velký příběh i další člen hokejové rodiny, 21letý Adam Najman.

Tento rodák z Jihlavy, jenž roste zápas od zápasu v Liberci, byl premiérově pozvaný do národního týmu... Zahrál si v mládeži na MS dvacetiletých nebo osmnáctiletých, ale áčko? To je přeci jen něco jiného.

„Byl jsem překvapený, jsem za to moc rád. Je čest reprezentovat naši zem. Mám se tady co naučit," je si vědom Adam Najman.

„Trenér mi to řekl dva dny před nominací," prozrazuje po prvním tréninku s národním týmu.

Jeho brácha Ondřej, který hraje za Mladou Boleslav, už má s reprezentací zkušenosti.

„Je čest reprezentovat naši zem. Mám se tady co naučit."

„Byl moc šťastný, stejně jako já, když se on dříve dostal do repre. Dával mi rady a říkal mi, jak to tady chodí," popisuje s tím, že by bylo ještě lepší, kdyby se potkali na Švýcarských hrách spolu.

„Je náš sen, abychom si zahráli spolu v jednom týmu. Je to velká škoda," říká odchovanec jihlavské Dukly.

Legenda Dukly nebo české reprezentace Josef Augusta má velký podíl na tom, že má tak úspěšné vnuky. Bohužel v roce 2017 zemřel a nemůže sledovat cestu Adama a Ondřeje.

„Věřím tomu, že by byl pyšný. Děda chodil na každý zápas, já jsem u něj byl furt a pořád nám říkal různé rady. Neskutečně mi to chybí," připouští mladší z bráchů.

„Podle mě by nám dokázal toho hodně předat i teď," zamýšlí se Adam Najman.

„Děda chodil na každý zápas, já jsem u něj byl furt a pořád nám říkal různé rady. Neskutečně mi to chybí."

Uvědomoval si dříve, jak velkou legendou byl jeho děda? Však Josef Augusta vyhrál osm titulů s Duklou, tři zlata získal jako trenér české reprezentace.

„Začal jsem si to uvědomovat, když jsem byl starší. Do devíti let jsem to asi tolik nevnímal. Když odešel, tak jsem to začal vnímat nejvíc, o co jsme přišli."

Adam Najman

Adam Najman | Foto: Jan Beneš, Český hokej

Zpátky ale k veselejším událostem.

Adam Najman přešel už před lety do liberecké organizace. Šanci dostával v prvoligových Benátkách a občas také v extralize.

„Kluci z Liberce? Gratulovali mi a říkali, ať si to hlavně užiju. A abych hrál hru, kterou předvádím v klubu."

Letos ale udělal velký průlom. Své osobní maximum (16 bodů) v základní části české nejvyšší soutěže vyrovnal už po 27 zápasech. Dostává i více prostoru na ledě.

„Je super, když jsem se posunul ze čtvrté lajny do druhé. Věřím si více, starší kluci mi pomáhají. Za to jsem rád. Snad začneme i více vyhrávat s Libercem," přeje si útočník, který si vyzkoušel několikrát také spolupráci s Michaelem Frolíkem.

Co mu vzkázali spoluhráči v kabině Bílých Tygrů? „Gratulovali mi a říkali, ať si to hlavně užiju. A abych hrál hru, kterou předvádím v klubu."

Daniel Voženílek, Kryštof Hrabík a Adam Najman

Daniel Voženílek, Kryštof Hrabík a Adam Najman | Foto: Jan Beneš, Český hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz