Dej se na basket, říkali mu. Teď je Chára mezi legendami NHL, odehrál 1 600. mač

Foto: nhl.com

Kdo si potrpí na symboliku, patrně si v sobotu přišel na své. Zdeno Chára nastoupil ke svému 1 600. zápasu v NHL. V duelu proti New York Islanders. Tedy proti klubu, v jehož barvách na konci devadesátých let svou dechberoucí zámořskou misi načínal.

Slovenský veterán si užil jubileum v plné síle, na ledě strávil téměř 20 minut, do "tabulky pravdy" zapsal dva plusy a radoval se z vysoké výhry 6:3. „Cesta za milníky trvá roky a já si tuhle cestu vždy užíval," povídá Chára pro NHL.com.

Ve čtyřiačtyřiceti letech je nejstarším hokejistou NHL.

Jeho role u washingtonských Capitals přitom rozhodně nepatří mezi ty epizodní, Chára nehraje nějaké štěky, ale patří ke klíčovým postavám defenzívy jednoho z adeptů na zisk Stanley Cupu.

Jak je to možné? Na prvním místě je nutné zmínit pracovní morálku trenčínského rodáka. Je tréninkovým maniakem, neuvěřitelným poctivcem, o čemž svědčí i historka, kterou si při Chárově čerstvém milníku vybavil legendární řezník Scott Stevens.

„V roce 2003 jsem se s ním potkal na All-Star Game a on si během víkendu přidával v posilovně. Na akci, kde všichni hned zmizí ze stadionu," smekl pro NHL.com před Chárou.

„V roce 2003 jsem se s ním potkal na All-Star Game a on si během víkendu přidával v posilovně."

Dál je důležité zmínit Chárův talent. Můžete být jakkoliv pracovití, ale jednoduše potřebujete i sportovní vlohy. Nejvyšší hráč NHL je má po českém otci, bývalém zápasníkovi. I slovenské matce, někdejší volejbalistce.

Jeho nadání přitom mnozí přehlíželi. Nejeden trenér přezíravě posílal Cháru na basketbal s tím, že hokej takovému kolohnátovi nikdy nepůjde. Jenže v Chárovi byla ohromná touha na sobě pracovat a zlepšovat se, rozvíjet své silné a slabé stránky.

„To, že mě v dětství a mládí mnoho týmů zavrhlo, mi dodalo ohromnou motivaci," vzpomíná Chára.

„To, že mě v dětství a mládí mnoho týmů zavrhlo, mi dodalo ohromnou motivaci."

Zápal mu vydržel dodnes. Když vidíte, co umí na tréninku s kotoučem, říkáte si, že to bude jeden z nejšikovnějších forvardů v NHL. Ale chyba lávky, je to obránce, jemuž kdysi říkali: „Dej se na basket."

Chára se odehráním 1600. utkání zařadil po bok opravdových ikon hokejové historie. Vždyť jen čtyři další beci na tuto metu dosáhli: Chris Chelios, Larry Murphy, Ray Bourque a již zmíněný Stevens.

Bývalý kapitán Bostonu a Ottawy se mezi ně může počítat nejen dlouhověkostí, ale také výkony. Získal Stanley Cup i Norrisovu trofej pro nejlepšího zadáka NHL, sedmkrát byl nominován do prvního či druhého All-Star Teamu.

Chára je jednoduše hrající legendou.

K tomuto statusu mu pomohla i vzorová péče o tělo a precizně nastavený jídelníček. „A také ochota trávit čas bez rodiny," přidává sám další důvod. Má zkrátka pod kontrolou každičký detail, umí úspěchu obětovat mnohé.

„Dlouhověkost? Je to i o ochotě trávit čas bez rodiny."

Kdo ví, kdy se jeho úchvatná hokejová pouť zastaví. V tuto chvíli každopádně na ledě nevypadá jako nestíhající hráč, co by měl nutně myslet na odchod do penze. Ne, je platný a pro Washington představuje báječný kauf.

A to i v případě, že mu Caps vyplatí všechny tři domluvené bonusy.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz