Deset let Memorial Cupu. Řepík a Bližňák vyrazili na slávu do Vancouveru

Foto: hcsparta.cz

15. června 2017, 8:14

Václav Jáchim

V Kanadě má velkou váhu, Memorial Cup zajímá tisíce fanoušků a pro mladé hráče znamená parádní vstupenku do NHL. Trofej zvedlo nad hlavu několik českých hokejistů, přesně před deseti lety se to povedlo i Michalu Řepíkovi (na snímku). Účastník posledních dvou šampionátů tehdy bojoval v barvách Vancouver Giants, během play off ovládl celkovou produktivitu a měl velký podíl na triumfu. Po deseti letech se nyní do Vancouveru vrátil, klub si totiž připomíná výročí úspěchu několika speciálními akcemi.

Kromě Řepíka se do Kanady vydal i Slovák Mário Bližňák, liberecký útočník byl také členem kádru Giants. "Pro klub bylo vítězství ohromným úspěchem a fanoušci na to stále vzpomínají. Měli jsme vyprodáno, lidé si naše zápasy užívali. Je to malý Stanley Cup – nejprestižnější juniorská trofej, kterou můžete vyhrát," upozorňuje Řepík.

V Giants vyrostla řada pozdějších hokejistů NHL, sezona 2006-07 byla pro tým z města na pobřeží Pacifiku unikátní. Takže když se teď přiblížilo desetileté výročí, vzala to organizace hodně na úrovni. "Co vím, letos se snažili získat finálový turnaj do Vancouveru, aby mohli Memorial Cup hostit. V rámci toho by byla příležitost náš triumf oslavit. Nepovedlo se, tak se vedení klubu rozhodlo pro speciální akci o tomto víkendu," připomíná reprezentační útočník.

V týmu šampionů se vedle Řepíka s Bližňákem prosazovali Milan Lucic, Cody Franson, Jonathon Blum, Spencer Machacek, Brendan Mikkelson, krátce i Evander Kane. Třináct hokejistů se později probilo do NHL, někteří v ní zanechali silnou stopu. "Klub pozval všechny hráče, kteří se na úspěchu podíleli. Měli by přijet i trenéři a členové realizačního týmu. Strávíme spolu dva dny. Nejprve proběhne večeře, druhý den pak golfový turnaj. Uvidíme, jestli dojde třeba také na autogramiádu nebo na jinou akci pro fanoušky," pokračuje Řepík.

Před setkáním se hodně těšil, šampióni budou od té doby poprvé pohromadě. Pro osmadvacetiletého rodáka z Vlašimi šlo o první velký spěch kariéry. A na to se nezapomíná. "Rád kluky uvidím, protože jsme prožili krásné období. Byli jsme fakt silní. Některé jsem za celou dobu nepotkal, hráči jako Lucic nebo Franson jsou pořád v NHL, další třeba v Evropě. Moc se těším, až pokecáme."

O své účasti měl Řepík hned jasno. "Když se klub ozval s pozváním, moc mě to potěšilo. Jen jsem zvažoval, že kdybych odešel do KHL, zbylo by málo času. Ruské kluby začínají společnou přípravu počátkem července, to bych možná oslavy vynechal. Ale jakmile jsem se domluvil se švýcarským Fribourgem, cestě nic nebránilo."

Vancouver je pro něj město, kam se bude vždycky rád vracet. Jednak s ohledem na tříleté angažmá u místních Giants, jednak proto, že má odtud manželku. Ovšem ta s Michalem do Kanady neodletěla, koncem měsíce totiž očekává narození syna Sebastiana. "Je škoda, že to nejde. Kdyby ano, asi bychom vyrazili dřív. Vzhledem k porodu však manželka nemůže do letadla, proto zůstala v Praze. Mrzí jí to, ale chápe mě. Kdo ví, jestli se s hráči Giants ještě někdy v budoucnu takhle setkáme," hlásí Řepík.

V bývalém působišti stráví přesně týden. "Ve Vancouveru jsem od neděle. Bydlím u rodičů Sylvy, chodím tu do posilovny, protože už jsem začal s tréninkem na novou sezonu. A moc se těším na setkání s bývalými spoluhráči. Jakmile pak akce skončí, zase se vrátím do Prahy," uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz