Dívčí stopy v dorosteneckých extraligách? První lajna i vítězný gól

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

V minulé sezoně zaznamenaly nejvyšší soutěže dorostenců historický zápis, co do počtu startů hokejistek – celkem jich bylo 105. Zdá se, že letošní ročník by nemusel zůstat pozadu. Spíš naopak. V prvním týdnu nakočio za extraligové dorosty celkem pět příslušnic nežného pohlaví, a rozhodně nehrály druhé housle.

Vůbec nejlepší zprávou pro český ženský hokej je to, že pevné zastoupení bude letos mít v NOEN Extralize staršího dorostu. Anna Zíková, která do ní naskočila už loni jako historicky první hráčka v poli, totiž pokračuje v zadních řadách Havířova. Loni odehrála 28 zápasů za mladší dorost – s výbornou bilancí dvou gólů, sedmi nahrávek a hodnoty +13 v tabulce pravdy! Za starší dorost naskočila k 11 utkáním.

K nim teď připisuje další starty. Její AZet vstoupil do soutěže s poloviční úspěšností, když nejprve prohrál na ledě favorizovaného Třince 1:3 a pak stejným výsledkem zdolal doma Olomouc. Zvlášť v tak těžké konkurenci samozřejmě není úkolem Zíkové sbírat kanadské body, ale u dalších hokejistek v ELIOD Extralize mladšího dorostu už to tolik neplatí.

Parádním vstupem do sezony se může pochlubit hlavně Natálie Mlýnková. Zlínská útočnice sice loni slavila se svým týmem republikový bronz a „doma“ dál trénuje, ale v kádru PSG by nedostala tolik prostoru. Proto na zápasy dojíždí do Vsetína, jemuž hned pomohla dvěma góly k prvním šesti bodům do tabulky!

Valaši nejdřív vyhráli 3:1 na půdě Havířova, kde Mlýnková zařídila ve 26. minutě vítěznou branku. O dva dny později pečetila stejný výsledek v Porubě trefou do prázdné klece, navíc byla na ledě u všech gólů. Za valašský klub si zahraje i přesilovky a oslabení.

Rovnou dvojice hokejistek absolvovala extraligový debut v dresu Jihlavy. Už během přípravy si čtrnáctiletá Kristýna Kaltounková (na úvodní fotce) vybojovala místo v prvním útoku po boku Adama Najmana s Vítězslavem Brožem a stejnou důvěru jí trenér Petr Svoboda dal i v úvodu ostré soutěže. V premiéře si kromě jednoho menšího trestu připsala asistenci u Najmanovy vítězné branky, Dukla v pražském Edenu přejela domácí Slavii nečekaně vysoko 7:2. Ve třetí třetině se na led dostala coby desátá útočnice také Nikola Dýcková.

Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková v jihlavském A-týmu mladšího dorostu

Kristýna Kaltounková a Nikola Dýcková v jihlavském A-týmu mladšího dorostu | Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

25 extraligových utkání loni odehrála Denisa Pytlíková, teď zapisuje v obraně Žďáru nad Sázavou další čárky pod svým otcem a trenérem Jaromírem Pytlíkem. Ani další zástupce Vysočiny ve skupině Střed si na úvod nevedl vůbec zle. Plameny nejprve prohrály těsně 1:2 v Pardubicích, potom doma otočily bitvu se Slavií na 5:4 po prodloužení.

Na svůj start čeká ve Žďáru ještě rychlonohá útočnice Barbora Machalová, mladší sestra zlatého medailisty z Hlinkova memoriálu Ondřeje Machaly. Dočkat by se měla v příštích kolech.

Když se vrátíme na východ republiky, něco podobného platí také o Lauře Lerchové z Třince. Ta skórovala dvakrát hned v prvním přípravném utkání s Havířovem, pak si spíše plnila reprezentační povinnosti – na konci srpna vedla osmnáctku coby kapitánka a hattrickem pomohla složit Rusko. Následný start soutěže ale zmeškala vzhledem ke zdravotním problémům.

Na extraligových soupiskách jsou zapsané ještě dvě další hokejistky. Ty mohou obléknout dres Tábora, který letos postoupil do nejvyšší soutěže. Gólmanka Kristýna Bláhová ale bude sbírat starty především v ligovém starším dorostu, obránkyně Anna Kotounová zase v ligovém B-týmu mladšího dorostu.

Solidní řádka, co říkáte?

Hokejistky v historii EL mladšího dorostu

sezona 2009/10:
žádná

sezona 2010/11:
Vendula Přibylová (Ú – Šumperk, 30 zápasů)
Tereza Vanišová (Ú – Písek, 6 zápasů)

sezona 2011/12:
Klára Peslarová (B – Poruba, 20 zápasů)
Vendula Přibylová (Ú – Olomouc, 19 zápasů)
Tereza Vanišová (Ú – Písek, 12 zápasů)

sezona 2012/13:
Tereza Vanišová (Ú – Písek, 24 zápasů)
Klára Peslarová (B – Poruba, 20 zápasů)
Dana Pelikánová (O – Litvínov, 8 zápasů)
Klára Mazánková (Ú – Warrior Brno, 5 zápasů)
Vendula Přibylová (Ú – Olomouc, 4 zápasy)

sezona 2013/14:
Kamila Smetková (Ú – Hodonín, 16 zápasů)
Dominika Vopravilová (Ú – PZ Kladno, 14 zápasů)
Michaela Jančová (O – PZ Kladno, 13 zápasů)
Tereza Vanišová (Ú – Písek, 9 zápasů)
Blanka Škodová (B – Olomouc, 1 zápas)

sezona 2014/15:
žádná

sezona 2015/16:
Anna Zíková (O – Havířov, 28 zápasů)
Klára Hymlárová (Ú – Opava, 25 zápasů)
Denisa Pytlíková (O – Žďár nad Sázavou, 25 zápasů)
Natálie Mlýnková (Ú – Zlín, 13 zápasů)
Karolína Juřicová (B – Havlíčkův Brod, 1 zápas)
Laura Lerchová (Ú – Třinec, 1 zápas)
Barbora Machalová (Ú – Žďár nad Sázavou, 1 zápas)

Hokejistky v historii EL staršího dorostu

sezona 2013/14:
Klára Peslarová (B – Poruba, 11 zápasů)

sezona 2015/16:
Anna Zíková (O – Havířov, 11 zápasů)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz