Dorostenecká extraliga: Přímý sestup 6 týmů, baráž a nabitý západ

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

7. června 2020, 14:02

Martin Voltr

AKTUALIZOVÁNO – Český hokej opravil původní informaci o tom, že z Extraligy dorostu v příští sezoně přímo sestoupí devět mužstev. Bude jich šest, jako nasvědčovaly dřívější předpoklady. Jak tedy vypadá formát soutěže?

Zúžení nejvyšší dorostenecké soutěže ze 30 na 24 týmů mělo původně proběhnout už v uplynulém ročníku, jen kvůli pandemii koronaviru se muselo o rok odsunout.

V soutěži ovšem došlo k některým novinkám.

Jednak, zásadní rámec formátu se vrací zpátky k tomu, jenž platil v letech před minulou sezonou. Ve druhé části soutěže nedojde ke společnému prolnutí celků ze všech skupin. Ubyde jim tedy cestování a sníží se náklady, jenže současně také přijdou o zajímavou konfrontaci, kterou si hráči i trenéři loni ve většině případů pochvalovali.

Další zásadní úprava pak bude mít vliv především na západní skupinu. Kvůli přeskupení mužstev nabídne obrovskou konkurenci, zatímco Střed oslabí.

Na západ totiž putují Mladá Boleslav a poslední mistr z Liberce, zatímco opačným směrem míří Sparta a Kobra Praha. A to ještě loni odešla na východ Kometa Brno výměnou za Techniku... Dřívější kredit nejsilnější střední skupiny se tedy definitivně rozplynul.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Týmy budou v základních skupinách rozděleny následovně:

Skupina Západ: Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav
Skupina Střed: Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno
Skupina Východ: Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno

Nic se nemění na tom, že ve skupinách se každý s každým utká dvoukolově (18 zápasů). Družstva z prvních čtyř míst všech skupin ale ve druhé části utvoří – jako dřív – dvě nadstavbové skupiny po šesti, a to podle územního principu. Dva týmy ze střední skupiny se tak přidají ke čtveřici na západ a dva ke čtveřici na východ.

Do nadstaveb si získané body nepřenesou, o nové budou hrát čtyřkolovým systémem každý s každým (20 zápasů). Všech 12 týmů už bude mít jisté play off.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Zbylých 18 mužstev zůstane ve svých skupinách (3x6), kde se také utkají čtyřkolově (20 zápasů). Všechny body z úvodní části jim ale zůstanou. Nejslabší dva celky (pomyslně 9.–10.) z každé skupiny přímo sestoupí do Ligy dorostu.

Naopak první tým každé z nižších skupin a jeden nejlepší z druhých příček se přidají k TOP 12 do vyřazovacích bojů. Play off se v prvních dvou kolech znovu odehraje na dva oddělené územní pavouky. Osmifinále i čtvrtfinále rozhodnou vždy dva vítězné duely, zatímco semifinále a finále proběhnou v rámci mistrovství republiky už jen na jeden zápas.

Klid ještě nebudou mít ani týmy ze čtvrtých příček spodních skupin (pomyslně tedy osmé). Utkají se spolu systémem dvakrát každý s každým (4 zápasy) a nejméně úspěšný následně odehraje nově vytvořenou baráž proti vítězi Ligy dorostu. Baráž proběhne na dvě vítězná utkání systémem doma – venku – doma, její vítěz získá právo účasti v Extralize dorostu 2021/22.

Podobně jako u juniorů, také u dorostenců bude vypuštěn článek technických norem omezující start hráčů mladší kategorie. Do utkání tedy může nastoupit libovolný počet starších žáků. Naopak už nebude umožněn neomezený pohyb hráčů mezi A-týmem v Extralize dorostu a B-týmem v Lize dorostu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz