Draci a sestup? Už nás podceňovat nebudou, ví Seidenglanz

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Šumperk vstupoval do Extraligy dorostu, která projde výrazným řezem, jako jeden z adeptů na sestup. Po čtyřech kolech se však zdá, že to bude jinak. Mladí Draci přetlačili Olomouc a následně vykradli Přerov a Kometu, takže aktuálně okupují třetí příčku. Bodově přispěl patnáctiletý Kryštof Seidenglanz, na jehož příjmení si hlasatelé lámou jazyk.

Kryštofe, jaké bylo vstupovat do sezony s nálepkou adepta na sestup?
Lidi si to asi mysleli, ale my máme dost silný tým, takže se samozřejmě chceme udržet. Navíc nikdo nechce hrát spodek. Když budeme plnit věci, které si říkáme v šatně, a pokusíme se zahrát co nejlépe, mohli bychom dopadnout lépe a pokusit se o play off. Zatím se nám daří, takže doufám, že nám to vydrží.

Vyvíjela se nějak nálada v týmu od počáteční nervozity?
Na začátku jsme jeli do Vsetína, kde jsme chtěli vyhrát, ale nepodařilo se nám to. Pak jsme hráli doma s Olomoucí, proti které se nám podařilo ve třetí třetině otočit na 2:1. To nás nabudilo a uvědomili jsme si, že na to prostě máme. Řekl bych, že nás obrat hodně nabudil do dalších zápasů i do tréninků.

Co se ve třetí třetině proti Kohoutům změnilo od pěti předchozích?
Začali jsme hodně dobře plnit věci, které jsme si řekli v šatně a které nám řekl trenér. Zjistili jsme, že ty věci, které nám říká, jsou dobře. Pokud je budeme plnit, můžeme vyhrávat další a další zápasy, funguje to.

Můžete prozradit jaké věci?
To asi spíš ne. Je to klubové tajemství.

Každopádně vám to pomohlo vykrást Přerov…
Odehráli jsme tam výborně první třetinu, ve které jsme plnili všechno, co se dalo. Ve druhé jsme ale soupeře podcenili a inkasovali nějaké góly, po kterých jsme v šatně dostali seřváno. Trenéři nám řekli nějaké pokyny, jak hrát, takže ve třetí části jsme zase plnili všechny naše věci. Znovu jsme viděli, že se všechno dá plnit, funguje to a můžeme takhle vyhrávat.

„Zjistili jsme, že ty věci, které nám říká, jsou dobře. Pokud je budeme plnit, můžeme vyhrávat další a další zápasy, funguje to.“

…a pak se vám nečekaně zadařilo i v Brně.
Úvodní třetina nebyla nic moc, i když jsme proměnili dva úniky, což nás nabudilo. Zbytek zápasu už jsme hráli lépe a třetí třetinu bych řekl, že úplně nejlépe. Nakonec jsme vyhráli nad Kometou, což je pro nás velký úspěch.

Byla to pro vás nejcennější výhra?
Ano, řekl bych, že to bylo právě proti Kometě, protože byla favoritem, ale my jsme ji porazili. To nám přijde jako velký úspěch, notabene, když to bylo 4:2 a ne třeba jenom 1:0. Napadalo nám více gólů, takže to byl zatím největší úspěch.

Myslíte, že vás soupeři podceňovali?
Určitě, ale teď, když jsme vyhráli nad Přerovem a nad Kometou, už nás podceňovat nebudou a půjdou do zápasu lépe. Podle mě z nás ostatní týmy teď budou mít větší respekt, budou si říkat, že už to není ten Šumperk, jako býval, a budou se na nás více soustředit. Budou nás brát jako lepší tým a možná se budou i bát hrát, protože bychom mohli na začátku dát nějaké dobré góly a zápas rozhodnout.

Jakou hrou jste své soupeře dokázali předčit?
Stavíme na rychlých protiútocích, ze kterých chceme tvořit hodně šancí třeba dva na jednoho. Obranné a střední pásmo musíme přejet, tam takzvaně nejsou pravidla, v útočném pásmu tvoříme a snažíme se dávat góly. Asi se bude stávat, že nás soupeř přestřílí, ale my máme dobrou obranu a brankáře, kteří nás podrží. S Kometou jsme se dostali čtyřikrát do útočného pásma a dali jsme čtyři góly, takže na protiútoky sázíme.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Vám osobně se poslední zápasy také vydařily. Jaké to je chodit s tímto vědomím na led?
Je to super a jdu na led s tím, že nejsem tolik nervózní. V lajně mám hodně dobré spoluhráče, se kterými si sedím, dobře spolu kombinujeme a jsme hodně silná lajna, protože dokážeme soupeři udělat velké problémy.

S kým hrajete ve formaci?
V útoku jsem já, Olda Verner a Ondřej Peškar, na obraně jsme v zápasech proti Přerovu i Kometě začínali s Lukášem Plhalalem a Martinem Compelem. Všichni jsou dobří, sedíme si a mohli bychom takhle hrát i dál. Jako útočníci se můžeme spolehnout, že obránci to ubrání a dobře rozehrají, my pak máme víc prostoru, nejsme v křeči a můžeme si více dovolit. Buď dáme gól, nebo zase zakombinujeme s obránci, kteří něco vymyslí na modré čáře. Dá se na ně spolehnout.

„Hlavní je, abychom hráli pro tým, ubránili to a pak až dávali góly. Toho já se držím.“

Zatím jste se sedmi body nejproduktivnější. Měl byste být lídr týmu?
To asi úplně ne, osobně bych řekl, že nebudu. Ale jak jsem říkal, se spoluhráči si sedím, takže dokážeme soupeři zavařit a dát nějaké góly. Doufám, že to takhle bude pokračovat. Hlavní je, abychom hráli pro tým, ubránili to a pak až dávali góly. Toho já se držím.

Seidenglanz je hodně složité příjmení. Jak se správně čte a jak ho zvládají hlasatelé?
Je to „sajdenglanz“. No, většina to nezvládá a řeknou to špatně, ale já už jsem si na to zvykl a nijak mě to netíží. Říkají místo „s“ na začátku „z“ a konec protahují někam do „j“. Těch verzí už bylo hodně a většinou tam dokážou něco pokazit. Já už si z toho dělám se spoluhráči jenom legraci.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz