<

Dvacítka v divokém závěru dotahovala marně. Finsku podlehla

Foto: Martin Voltr

27. července 2022, 16:59

Helena Hegeďová

Dvacítka má za sebou poslední přípravné utkání ve finském Vierumäki před odletem do dějiště mistrovství světa. Na domácí juniorskou reprezentaci ještě po polovině utkání ztrácela tři branky, Čechům se nakonec povedlo utkání zdramatizovat, i přesto však soupeři podlehli 4:6.

V první třetině byli Finové střelecky výrazně aktivnější, což je dostalo do jednobrankového vedení. Český tým si nepohlídal střídání, Ruben Rafkin rychle přešel přes střední pásmo a k zakončení do odkyté branky vybídl zcela volného Roniho Karvinena – 1:0.

V úvodu druhé třetiny se Češi nevyvarovali vyloučení a Finové nedisciplinovanost soupeře využili. Z pravého křídla se puk dostal do chumlu hráčů v mezikruží, kde se nejlépe zorientoval Kasper Puutio a poslal střelu na bližší tyč – 2:0.

Potom se ale ke slovu dostali také Češi. V dobré pozici na vrcholu levého kruhu se ocitl Šapovaliv, místo střely ale ještě hledal Jiříčka, který přihrávku od centra třetí formace nečekal.

Korhonen v tomto případě nemusel vůbec zasahovat. Více práce měl Bednář, kterého těsně před polovinou zápasu ohrozilo přečíslení Liukase s Rafkinena.

A domácí svůj tlak proměnili ve třetí branku utkání. Odražený puk doputoval k volnému Robymu Järventiemu, který na nic nečekal a poslal pohotovou střelu do levého horního rohu – 3:0.

Tentokrát už přišla odpověď. Ke konci druhé třetiny ukázali svou kombinaci v pásmu také Češi, a jakmile se stáhli k brankovišti, našel Jiří Kulich v brance ležícího Korhonena volné místo – 3:1. O další úspěšné zakončení se v situaci jeden na jednoho pokusil Ivan, na rozdíl jednoho gólu však svůj tým nedotáhl.

Národní tým navíc znovu doplatil na nedisciplinovanost a zkraje třetí třetiny inkasoval. Finové vyhráli vhazování v útočném pásmu a od modré čáry se kotouč dostal na hokejku Kaspera Puutia, ten se střelou z vrcholu levého kruhu počkal, zamířil ke vzdálenější tyči a prostřelil Bednáře – 4:1.

Záhy mohl David Jiříček snížit svou bombou od modré, na přesný zásah si ale počkal až do 54. minuty, kdy zakončením z dálky překonal přemisťujícího se finského brankáře – 4:2.

A v posledních minutách utkání se góly opravdu nešetřilo. Nejprve se ze skrumáže před brankou prosadil neodbytný Brad Lambert – 5:2.

O necelou minutu později to na druhé straně zopakoval Tomáš Urban – 5:3.

V závěru to ještě dvacítka po vyloučení Väisänena zkusila v šesti proti čtyřem a 27 sekund před závěrečnou sirénou se po prudké trefě Jiřího Kulicha dostala na dostřel – 5:4.

Češi ve svém tlaku hodlali pokračovat i po buly ve středovém kruhu, ale nepřesná přihrávka na modrou čáru znamenala ztrátu kotouče a gól Kalleho Väisänena do prázdné brány – 6:4.

Reprezentace se domů vrátí ve čtvrtek večer, přímo na letišti oznámí hlavní trenér Radim Rulík nominaci na mistrovství světa.

FINSKO – ČESKO 6:4 (1:0, 2:1, 3:3)

Branky a nahrávky: 15. Karvinen (Rafkin, Viro), 25. Puutio (Koponen, Kapanen), 34. Järventie (Jurmo, Kapanen), 42. Puutio (Niemelä, Mäenpää), 57. Lambert (Koivunen, Viro), 60. Väisänen – 37. Kulich (Urban, Moravec), 54. Jiříček (Kulich), 57. Urban (Špaček, Herčík), 60. Kulich (Ivan, Jiříček).
Vyloučení: 4:6.
Využití: 2:2.
Střely na branku: 34:18 (12:2, 13:6, 9:10).
Diváci: 130.
Finsko: Korhonen – Niemelä, Rajaniemi, Puutio, Jurmo, Rafkin, Viro, Ottavainen, Vilén – Kemell, Määttä, Järventie – Lambert, Helenius, Koivunen – Koponen, Mäenpää, Karvinen – Väisänen, Kapanen, Liukas. Trenér: Pennanen.
Česko: Bednář – Jiříček, D. Moravec, Špaček, Čech, Š. Němec, F. Němec – Ivan, Gut, Kulich – Chmelař, Szturc, Hauser – Kos, Šapovaliv, Ryšavý – Herčík, Urban, Gajda. Trenér: Rulík.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz