Dvacítky odmítl, na MS v Lotyšsku už Seider chybět nebude

Foto: Twitter Complete Hockey News

13. května 2021, 15:06

Martin Voltr

Za německou reprezentaci si na nadcházejícím mistrovství světa zahraje i vycházející hvězda z obrany. Po úspěšné sezoně ve švédské lize ji posílí čerstvě dvacetiletý Moritz Seider.

Šestka draftu 2019 strávila celou sezonu v Rögle, kam ji na hostování poslal Detroit. Seider si mezi švédskou elitou vedl víc než dobře, v 54 zápasech včetně play off nasbíral 33 kanadských bodů (8+25), zařadil se mezi nejlepší obránce soutěže a byl vyhlášen nováčkem roku. Jako první cizinec.

Vyplatil se mu tedy krok, na který se mohli mnozí dívat skrz prsty: Před Vánoci odmítl reprezentovat svou zemi na mistrovství světa juniorů. Věděl, že když zůstane v klubu, dá mu to do budoucna víc. Neztratí čas v karanténách či letadlech.

To pro něj bylo důležitější než boj o úspěch na posledním mládežnickém turnaji kariéry.

Na severu Seider jednoznačně prokázal, že na podzim už bude moci vletět do NHL. „Moritz je typ hráče, s jakým nedostanete často šanci pracovat. Děkujeme Detroitu, že nám půjčil tak talentovaného mladíka,“ vzkázal generální manažer Rögle Chriss Abbott poté, co jeho klub ve finále prohrál s Växjö výsledkem 1:4 na zápasy.

Mimochodem – německá kometa bezprostředně po čtvrté porážce takhle obkroužila všechny parťáky v týmu, aby jim poděkovala za sezonu. Moc sympatické!

Vzápětí už Moritz Seider přepnul na jiné myšlenky. Ve čtvrtek dorazil domů a připojil se k německé reprezentaci, za niž nastoupí na nadcházejícím mistrovství světa v Lotyšsku.

„Ve Švédsku odehrál velmi přesvědčivou sezonu a udělal další kroky ve svém vývoji. Od trenérů dostával důvěru ve všech herních situacích a oplácel jim to výbornými výkony. Jsme rádi, že se k našemu týmu mohl před odletem připojit,“ řekl pro svazové stránky kouč národního mužstva Toni Söderholm.

Seidera nečeká na šampionátu dospělých premiéra. Zahrál si už předloni v Bratislavě, kdy mu bylo teprve osmnáct let. V pěti utkáních hned zaujal dvěma brankami.

Němci tehdy vypadli ve čtvrtfinále s českou reprezentací. I letos může prospekt Detroitu narazit na své parťáky z organizace Red Wings – Filipa Hronka, Filipa Zadinu a Jakuba Vránu – až ve vyřazovacích bojích.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz