Dvě skupiny, pro každý tým 38 zápasů základní části. Němci mají konečně jasno

Foto: del.org

20. listopadu 2020, 18:22

Václav Jáchim

Dali si na čas, ale teď mají konečně jasno. Představitelé nejvyšší německé soutěže oficiálně potvrdili, že nový ročník PENNY DEL odstartuje 17. prosince. Zapojí se všech 14 klubů, které budou rozděleny do dvou skupin podle regionálního členění. V základní části sehraje 38 zápasů.

Zatímco jiné evropské soutěže už delší dobu běží, u našich západních sousedů stále nikoli. Především proto, že se protahovala jednání s vládními orgány o opatřeních vůči nákaze covid-19 a také ekonomických tématech spojených s dopady pandemie. Odhad startu v polovině prosince zmiňovala tamní média už počátkem listopadu, vedení soutěže nyní informaci potvrdilo.

„Ještě před několika dny to nevypadalo, že by soutěž začaly všechny kluby. Za vším je spousta ohromné práce a jednání. Naším cílem bylo, abychom mohli zahájit kompletní, velké poděkování náleží všem 14 týmům. Uspěli jsme," uvedl na webu ligy její výkonný ředitel Gernot Tripcke.

Zápasy budou zatím bez fanoušků, s ohledem na posun soutěže muselo dojít k úpravě formátu. Kluby byly rozděleny do dvou skupin. Severní tvoří Eisbären Berlín, Bremerhaven, Düsseldorf, Kolín nad Rýnem, Iserlohn, Krefeld a Wolfsburg. Jižní skupinu budou hrát Augsburg, Ingolstadt, Mannheim, Mnichov, Norimberk, Straubing a Schwenningen.

Každý tým čeká 28 utkání v rámci skupiny (dvoukolově každý s každým doma a venku), zároveň také 14 utkání každý s každým proti soupeřům ze druhé skupiny. Do play off postoupí nejlepší čtyři týmy z každé části, vyřazovací boje se budou hrát na dvě vítězství. Čtvrtfinále proběhne v rámci skupiny, semifinále pak už křížem.

„Jsme přesvědčeni, že tenhle systém je ten pravý," uvedl na stránkách německé ligy Tripcke. „Všechny kluby s návrhem souhlasily, jde o velmi atraktivní model, který zohledňuje regionální derby i omezuje rizika spojená s cestováním či pobyty na hotelech. Play off pak bude tradičním kořením. Samozřejmě bychom byli rádi, kdyby na zápasy postupně mohli fanoušci."

Některé kluby během dlouhé pauzy bojovaly o přežití, například Kölner Haie reálně hrozila insolvence. Ve startovním poli ovšem nikdo chybět nebude. „Řada klubů dostala od politiků pozitivní příslib ohledně finanční podpory," uvedl místopředseda dozorčí rady ligy Daniel Hopp. „Velké poděkování patří také hráčům, někteří utrpěli extrémní finanční ztráty. Kluby připravily individuální řešení se svými sponzory a partnery."

Přesný program utkání bude zveřejněn v nejbližší době. Představa je taková, že PENNY DEL se bude hrát téměř každý den, fanoušci uvidí každý zápas živě na Magenta Sport. Minulá sezona byla předčasně ukončena 10. března, úvodní bitvy ročníku 2020-21 vypuknou 17. prosince.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz