Dynamo srazilo Piráty a slaví záchranu! Rytíři berou za kliku Tipsport extraligy

Foto: hcdynamo.cz

16. dubna 2019, 19:56

Václav Jáchim

Jedna tajenka v baráži o TELH je vyluštěna: pardubické Dynamo zvládlo lépe přestřelku v Chomutově a slaví záchranu! K postupu se přiblížili kladenští Rytíři, po skalpu Motoru mají na třetí Piráty náskok osmi bodů, do konce přitom zbývají už jen tři kola. V pátek se Kladno představí na ledě Českých Budějovic, Chomutov hraje v Pardubicích.

Piráti se potápějí, Dynamo je zachráněné!

Před utkáním byly karty rozdány jasně: pokud by Dynamo v Chomutově vybojovalo aspoň bodík, má jistotu záchrany, Piráti naopak potřebovali naplno zvítězit, aby se ještě pokusili dohnat Rytíře. Úvod zápasu vyšel domácím, už v první minutě poslal domácí do vedení Petr Koblasa.

Patrik Poulíček následně srovnal, ale první dějství patřilo svěřencům trenéra Růžičky, Pavel Klhůfek a Koblasa dali svými trefami Pirátům naději. Jenomže baráž je specifická, tahle bitva nabídla spoustu zvratů i velkou přestřelku. Druhou třetinu pro změnu ovládli hosté, vyhráli ji 4:1 a před závěrečnou částí drželi nejtěsnější náskok.

Piráti dřeli, nicméně hosté šli za kořistí. V 51. minutě navýšil náskok Ondřej Machala, po 13 vteřinách se na opačné straně radoval Roman Chlouba. Závěr byl dramatický, jenže když poté přidal sedmou trefu do branky Pirátů Marek Hovorka, bylo rozhodnuto. Pardubice jsou zachráněné, Piráti se potápějí – tři kola před koncem ztrácejí na druhé Kladno osm bodů.

Jan Šťastný (asistent trenéra Chomutova): „V první řadě musím pogratulovat Pardubicím k zachování extraligy. Klobouk dolů jak po sezoně, jakou měly, těžkou baráž zvládly. Utkání jsme měli výborně rozehrané, vedli jsme a pomohli jsme si dokonce i přesilovkami pět na tři a pět na čtyři. Vedli jsme o dva góly, ale bohužel, jak je celoročním zvykem, utkání jsme ztratili. Dělali jsme hrozné hrubky v obraně. Hrajeme hrozně složitý hokej a jsme za to potrestaní. Víceméně jsme si podepsali ortel a de facto padáme z extraligy."

Richard Král (asistent trenéra Pardubic): „Chtěl bych poděkovat klukům, jak perfektně baráž zvládli, že jsme se už nyní zachránili, resp. že jsme extraligu udrželi. Je to pecka. Bylo důležité, že jsme se po první třetině dokázali dostat do utkání a nepoložili jsme se. Dali jsme góly. Byl to divoký zápas, ale je skvělé, že jsme ho zvládli."

PIRÁTI CHOMUTOV – HC DYNAMO PARDUBICE 5:7 (3:1, 1:4, 1:2)

Branky a nahrávky: 1. Koblasa (Klhůfek, Sklenář), 19. Klhůfek (Sklenář), 19. Koblasa (Duda, Huml), 29. Chlouba (Trefný), 51. Chlouba (Chrpa) – 12. Poulíček (Machala), 24. Bubela (Hovorka, Budík), 29. Sýkora (Dušek, Schaus), 36. Horký, 40. Ihnačák (Rolinek, Sýkora), 51. Machala (Horký, Holland), 56. Hovorka (Ihnačák, Schaus)
Rozhodčí: Kika, Kubičík – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 2:2.
Oslabení: 0:1.
Střely na branku: 33:33.
Diváci: 2671.
Piráti Chomutov: Peters – Dietz, Flemming, Štich, Knot, Trefný, Blaha, L. Kovář – Koblasa, Sklenář, Klhůfek – Tomica, Huml, J. Stránský – A. Dlouhý, Šťovíček, Duda – Chrpa, Chlouba, T. Svoboda. Trenéři: Růžička st., Martínek a J. Šťastný.
HC Dynamo Pardubice: Kacetl (21. Klouček) – Holland, Eklund, Schaus, Mikuš, Porseland, Budík, Nedbal – P. Sýkora, Ihnačák, Perret – Hovorka, Bubela, Rolinek – Horký, Poulíček, Machala – Kloz, Marosz, Dušek. Trenéři: Lubina, Čáslava a Král.

Rytíři porazili Motor a sahají po postupu

Minulé utkání s Pardubicemi trestuhodně pokazili, hokejisté Kladna ale dva dny poté zabrali a v důležité bitvě proti Českým Budějovicemi se přiblížili postupu.

Na první gól se čekalo přesně do poloviny utkání, pak se prosadil Antonín Melka a Rytíře hodně povzbudil. Brzy sice srovnal Zdeněk Doležal, nicméně hokejisté Kladna dokázali ještě do druhé sirény přidat další dvě trefy. ve 36. minutě mířil přesně Ladislav Zikmund, 71 vteřin poté Jaromír Jágr zužitkoval nahrávku od Tomáše Plekance a rozjásal kladenské publikum. Legendární útočník skóroval ve třetím duelu baráže za sebou.

Ve třetí třetině snížil Zdeněk Doležal, svoji druhou branku v utkání slavil už po 29 vteřinách hry. Jihočechům už v soutěži o nic nejde, soupeři ale vzdorovali. Rytíři si však závěr pohlídali a berou za kliku Tipsport extraligy. Na třetí Piráty mají tři kola před koncem baráže znovu náskok osmi bodů, každý tým přitom může získat už jen devět. V pátek se Kladno představí na ledě Motoru, Piráti míří do Pardubic.

David Čermák (trenér Kladna): „Byl to od nás asi nejméně povedený zápas v baráži. Chtěli jsme hned na začátku dostat Budějovice pod tlak, což se nám doma pokaždé podařilo. Od začátku nám ale vůbec nejezdily nohy, neudrželi jsme se na puku v útočném pásmu a nestačili soupeře dobruslovat. Výkon nebyl dobrý. Mysleli jsme, že nám pomůže první vstřelený gól, bohužel jsme hned vzápětí dostali na 1:1. Pak jsme odskočili na dva góly, ale hned v prvním střídání jsme udělali chybu a pustili Budějovice znovu do hry. Máme tři body a to je pro nás to nejdůležitější."

Václav Prospal (trenér Č. Budějovic): „Porážka je porážka. Na druhou stranu nás před dneškem čekaly poslední čtyři zápasy v sezoně a nechtěli jsme nikomu zavdat příčinu, aby si myslel, že jsme se na to vybodli. Nechceme celou sezonu zahodit. Sice už nemáme žádnou šanci, ale chceme se prezentovat bojovným výkonem. To si myslím, že se nám podařilo. Bohužel nás v baráži dlouhodobě srážejí detaily hry a k tomu nízká produktivita, proto je výsledek takový, jaký je."

RYTÍŘI KLADNO – ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 4:2 (0:0, 3:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 30. Melka (Zikmund, Plekanec), 36. Zikmund (Lakos, Jágr), 37. Jágr (Plekanec, Zikmund), 59. P. Hořava (Plekanec) – 32. Z. Doležal (M. Novák), 41. Z. Doležal (Gilbert)
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Kis, Klouček.
Vyloučení: 2:3, navíc Gilbert (Č. Budějovice) na 10 minut a do konce zápasu.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 26:26.
Diváci: 5028.
Rytíři Kladno: Cikánek – J. Říha, Kehar, Nash, Zajíc, P. Hořava, Lakos, Svedlund – Jágr, Plekanec, Zikmund – Redlich, Vampola, Strnad – Jelínek, Machač, Melka – Hajný, T. Kaut, Š. Bláha. Trenéři: Lidický, Čermák a Kregl.
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča – Plášil, M. Jandus, Vydarený, Kachyňa, Kutlák, Prospal ml. – M. Novák, Gilbert, Z. Doležal – Beránek, Doktor, P. Novák – Karabáček, Šimánek, Babka – Čermák, Přikryl, M. Heřman – Dančišin. Trenéři: Prospal a Totter.

Tabulka baráže o Tipsport extraligu

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 9 8 0 0 1 40:17 24
2. Rytíři Kladno 9 6 0 0 3 24:22 18
3. Piráti Chomutov 9 3 0 1 5 20:32 10
4. ČEZ Motor České Budějovice 9 0 1 0 8 15:28 2

Zbývající program baráže o Tipsport extraligu

Pátek 19. dubna – 10. kolo:
17:00 HC Dynamo Pardubice – Piráti Chomutov (HokejkaTV)
18:00 ČEZ Motor České Budějovice – Rytíři Kladno (HokejkaTV)

Neděle 21. dubna – 11. kolo:
16:00 Rytíři Kladno – Piráti Chomutov (HokejkaTV)
17:00 ČEZ Motor České Budějovice – HC Dynamo Pardubice (HokejkaTV)

Úterý 23. dubna – 12. kolo:
17:30 Piráti Chomutov – ČEZ Motor České Budějovice (HokejkaTV)
18:00 HC Dynamo Pardubice – Rytíři Kladno (HokejkaTV)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz