Eliáš po Finech chválí: Spousta pozitiv, skvělé nasazení! Teď čekáme výhry

Foto: Nela Dittrichová

24. července 2019, 10:37

Martin Voltr

Když odhodili strach, bylo vidět, že umí dostat do úzkých i tým z absolutní světové špičky. Hokejisté české dvacítky sehráli s Finskem vynikající zápas, přesto ve Vierumäki podruhé padli. Tentokrát 5:6. „Je před námi spousta práce, ale i spousta pozitiv,“ shrnuje asistent trenéra Patrik Eliáš.

Jak druhý zápas na kempu hodnotíte?
Pozitivně. Byla tam od kluků spousta výborných věcí, hlavně bychom chtěli vypíchnout jejich nasazení, protože jsme hráli proti ještě lepšímu týmu než v pondělí a z kluků byl už před zápasem cítit jiný náboj a odhodlání. První třetinu zahráli úplně fantasticky, plnili maličkosti, které jsme po nich chtěli a které vedly k tomu, že ta třetina byla ode všech skvělá.

Skvělý zápas s obhájci zlata! Dvacítka ale na Finy těsně nestačila »

Druhá už vám ale vůbec nevyšla...
Finové trochu zabrali a dostali jsme se do problémů tím, že jsme hru nezrychlili, nedávali jsme si přesné přihrávky, nechtěli jsme puk tolik jako v první třetině. Oni toho využili a prostě ukázali svoji kvalitu a sílu. Opět ale musím pozitivně vypíchnout třetí třetinu, kde se kluci zase vrátili ke své hře a jsem přesvědčený, že jsme tam byli lepším týmem. Prohráli jsme a pro kluky je to zklamání, ale koukáme se na ten globální projev týmu a individualit. Je před námi spousta práce, ale i spousta pozitiv.

Ve druhé části vás Finové přestříleli 23:7 a dali vám čtyři góly. Co jste pak hráčům řekli, že přišlo tak razantní zlepšení a dokázali jste rychle vyrovnat?
Aby se vrátili k té hře z první třetiny, kdy jsme byli rychlejší a agresivnější, kdy jsme vedli tempo hry. Hokej je takový. Pokud je člověk tohle schopný hrát šedesát minut, potom je úspěšnější. Ale proti tak kvalitním týmům se to prostě bude přelévat nahoru – dolů a to momentum budeme mít chvíli my, chvíli oni. Ve třetí třetině bylo zase z kluků cítit odhodlání jít si za výsledkem kvalitní hrou. Opět jsme ji zrychlili, dávali si kvalitnější přihrávky, všichni ten puk chtěli, nikdo se ničeho nebál. Najednou jsme i tak kvalitní tým dostali pod tlak, že začal dělat chyby a fauly. A přesilovky nám jdou zatím velmi dobře.

„Čajka určitě patří k lídrům týmu a je z něj cítit vyspělost, vyhranost. Ještě se posunul oproti loňsku, kdy už na nás taky udělal velký dojem.“

Přesně tak, dali jste v nich už čtyři góly. Objevují se tam už teď zkraje sezony věci, které jste cvičili?
Jsme spolu od soboty, je tady spousta nových kluků... Takže to je spíš pozitivní od nich, že si vyhoví a že plní to, co jsme první dva dny nacvičovali a co si ukazujeme na videu. Samozřejmě se to pokaždé nepovede, ale i přesto tam je vidět chuť po gólech a po tom systému, který od nich chceme vidět. Na tak krátký čas je pro nás pozitivní vidět, že jsou schopní to sehrát kvalitně.

Měnili jste sestavu a ještě budete měnit. Zdá se ale, že s první formací kolem Petra Čajky jste na to „kápli“, protože zahrála opravdu skvěle.
My jsme to změnili už na třetí třetinu prvního zápasu, který takhle dohrávali. Petr Čajka i Michal Teplý jsou výborní hokejisté a potřebují k sobě někoho, kdo je bude dobře doplňovat. A mladý Mužík se zatím jeví výborně. V pondělí zahrál tu třetinu s nimi výborně a i zápas proti silnějšímu finskému týmu se mu povedl. Je fajn vidět, že když přijdou změny, tak kluky nerozhodí. Kolikrát se trenér dívá na to, jak rychle jsou schopní se adaptovat. Čajka určitě patří k lídrům týmu a je z něj cítit vyspělost, vyhranost. Ještě se posunul oproti loňsku, kdy už na nás taky udělal velký dojem.

Na druhou stranu se zápas některým jiným hráčům nepovedl. Určitě ale ještě dostanou prostor v dalších dvou utkáních, aby se ukázali, že?
Samozřejmě, o tom to je. Máme tady čtyři zápasy, ještě nás čekají dva proti Švýcarům. Nemůžeme hodnotit hráče po jednom zápase. Někteří kluci nebyli dlouho na ledě, nemají toho tolik nahráno, necítí se zatím úplně stoprocentně. Ale na druhou stranu, oni se o to musí poprat. Bojují o něco, co je výjimečné – o pozici na mistrovství světa. Nemůžeme na ně brát takový ohled, protože hráčů je tady spousta a ještě nám někteří chybí, někteří se dostanou do výběru na další turnaje. Určitě bych ale nedělal velké závěry po jednom zápase, když někomu nevyjde. Dostanou další šanci a někteří jiní si zase odpočinou. Proto tady máme víc hráčů a chceme se na ně podívat v různých situacích, otestovat si je a získat na ně názor s vizí do prosince.

První dva výsledky byly poměrně divoké, což je samozřejmě dané i kvalitou soupeřů. Nebudete to ale chtít trochu „zmírnit“?
Pro diváky to jsou určitě zajímavé výsledky (směje se). Kdybychom vyhráli, samozřejmě bychom byli spokojenější. Kdyby nám někdo řekl, že za první dva zápasy dáme devět gól, tak budeme počítat, že bychom oba měli vyhrát. V defenzivní části se stále objevují chyby, někdy ani ne tak systémové, ale spíš individuální. Někdy až školácké. A Finové jsou prostě natolik šikovní, že vás potrestají. Jsme si vědomi, že s tím, abychom dostávali pět nebo šest gólů na zápas, nemůžeme hrát a vyhrát. Musíme se v defenzivní části hry vylepšit, ale máme se taky od čeho odpíchnout. První třetinu zahráli kluci defenzivně velmi dobře: Práce holí, bekčekování, zodpovědnost dozadu, to bylo z jejich strany fantastické. Ale dvacet minut vám k úspěchu nestačí.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

Přijde vhod den volna?
Myslím, že ano. Dva zápasy ve dvou dnech jsou běžné, ale hodí se psychický odpočinek od té rutiny. Máme volnější den, jenom jeden trénink a pro kluky je naplánované volno, aby se dali zase dokupy a získali trochu víc chuti do posledních dvou zápasů, které budeme chtít vyhrát. Pokud budeme hrát tak, jak jsme hráli hlavně v úterý, tak jiný výsledek neočekáváme. Víme, že na to máme.

Co očekáváte od Švýcarů? Hráli vždy souběžně s vámi, od finského áčka schytali debakl, s béčkem ale dotáhli utkání až do nájezdů.
Hráli s nimi vyrovnaný zápas, my jsme s nimi prohráli... Takže je určitě nemůže nikdo podcenit. Švýcaři prokazují v těchto kategoriích i v seniorském hokeji, že už to je vyrovnaný soupeř. Mají velmi dobře detailně propracované výkony a je v nich pracovitost. Věřím, že když budeme hrát s takovým odhodláním a pílí a dodržovat to, co od kluků chceme, tak máme na to, abychom je porazili. Co se týká systémových detailů, rozbor jejich zápasů nás teprve čeká.

„Pokud budeme hrát tak, jak jsme hráli hlavně v úterý, tak neočekáváme jiný výsledek než vítězství. Víme, že na to máme.“

A stejně tak budete teprve zvažovat, jak zase postavíte sestavu. Komu dáte šanci, jaké nové dvojičky a trojičky vyzkoušíte...
Určitě. Někteří kluci hráli oba dva zápasy a zase chceme vrátit do hry ty, kteří nehráli. Jak říkám, všechno směřujeme k prosinci. Některé hráče chceme vidět více, nejsme si u nich jistí v nějakých pozicích, takže je budeme chtít vidět v jiných pozicích. A tak dále. Jako po každém zápase nás čeká rozbor videa, který nám dopomůže k tomu, na koho se chceme podívat a naopak koho momentálně necháme odpočinout. Je nás tady pět pětek a máme čtyři zápasy, takže by si všichni měli jeden zápas odpočinout. Ale ti, které chceme vidět více, třeba ne.

Co se týče brankářů, jakou máte představu o jejich dalším nasazení?
To je vyloženě na panu Varaďovi a na jeho komunikaci s trenérem gólmanů. Jsou tady tři gólmani a určitě budeme chtít vidět všechny.

O první dva zápasy se podělili Lukáš Dostál s Danielem Dvořákem, co můžete říct k jejich výkonům? Nezklamali, na druhou stranu inkasovali poměrně dost branek...
Samozřejmě to není jenom o gólmanech. Je to o tom, jaké děláme chyby jako tým, v jakých částech hřiště. Ti kluci měli spoustu kvalitních zásahů, ale stejně tak by pár zákroků určitě chtěli mít zpátky a vědí, že gól měli šanci nějakým způsobem chytit. Ale to je prostě hra. Kluci vědí sami. Je začátek sezony a kolikrát to načasování chviličku trvá i brankářům, jsme si toho vědomi a bereme to v potaz. Koukáme se na pozitiva, kterých tam byla spousta, stejně jako určité věci, které musí vylepšit. Věříme tomu, že je vylepší, protože se dostanou do herní pohody.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz