Plzeň zastavila Spartu! Dynamo nepolevuje, Olomouc zažila šok

HC Škoda Plzeň | Foto: Marek Švamberg, hcplzen.cz

29. ledna 2023, 18:25

Josef Prášek

Verva porazila na domácím ledě České Budějovice 1:0 po samostatných nájezdech. Plzeň si vyšlápla na Spartu, šokující závěr viděli diváci v Olomouci. A co další zápasy 43. kola?

Indiáni oloupili Spartu

Plzeň měla proti Spartě našlápnuto ke třem bodům. Ve 43. minutě vedla o dvě branky, ale pak během minuty hosté srovnali zásluhou Sobotky a Vitoucha.

Ve třetí části přestříleli Pražané indiány 19:4 na střely... Duel nakonec došel do nájezdů, které rozhodl Michal Houdek. Mimochodem jeho klub dnes oznámil, že tento bek bude pokračovat v dresu Plzně i další sezonu.

Sparta po sedmi výhrách v řadě zaváhala, nicméně stále je v klidu na třetím místě.

Petr Kořínek (trenér Plzně): „Měli jsme dobrý vstup do utkání, dostali jsme se do vedení. Paradoxně jsme ale ve druhé třetině inkasovali ve vlastní přesilovce, kterou jsme neodehráli dobře. Myslím, že jsme viděli dobré, bojovné utkání. Ve třetí třetině se nám povedlo zvýšit na 3:1, avšak vlastními chybami jsme nechali soupeře vyrovnat. Věděli jsme o tom, že Sparta má velmi silné mužstvo, proto jsme se na ní hodně připravovali. Konec byl hektický, hrálo se hodně nahoru dolů, ale myslím si, že Sparta měla více šancí. Nám se povedlo dostat zápas do prodloužení, následně i do penalt. Ty už jsou loterie, jsme rádi, že nám to konečně vyšlo a bereme dva body.“

Hans Wallson (asistent trenéra Sparty): „Myslím, že dnes jsme si nezasloužili vyhrát, nehráli jsme tak dobře. Předvedli jsme velmi dobrý návrat do zápasu, dokázali jsme dvakrát skórovat a srovnat. Nakonec si po ne tak dobrém výkonu vezeme jeden bod.“

HC ŠKODA PLZEŇ – HC SPARTA PRAHA 4:3 po samostatných nájezdech (1:0, 1:1, 1:2 - 0:0)

Branky a nahrávky: 17. Mertl (Zámorský, Rekonen), 37. Rekonen (Piskáček, Kodýtek), 44. Kodýtek (Blomstrand, Holešinský), rozh. náj. Houdek – 27. Konečný, 46. Sobotka (M. Forman, Řepík), 47. D. Vitouch (Buchtele, Vauhkonen).
Rozhodčí: Jaroš, Šír – Brejcha, Lederer.
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 22:44.
Diváci: 5 738.
Nejlepší hráči: Petr Kodýtek – Vladimír Sobotka.
HC Škoda Plzeň: Mi. Svoboda – Baránek, Zámorský, Houdek, Kaňák, Skok, Piskáček, Jiříček – Schleiss, Suchý, Pour – Holešinský, Kodýtek, Blomstrand – Hrabík, Mertl, Rekonen – Bitten, Malát, Adamec. Trenéři: Kořínek a Bombic.
HC Sparta Praha:  Kořenář – Němeček, Jandus, Kempný, Mikliš, Moravčík, Polášek – Tomášek, Horák, P. Kousal – M. Forman, Sobotka, Řepík – Buchtele, D. Vitouch, Safin – Kaše, G. Thorell, Vauhkonen – Konečný. Trenéři: Hořava a Wallson.

Dynamo nepolevuje! Sedlák přispěl třemi body

Favorit na titul pokračuje ve skvělých výkonech. Osmou výhru v řadě zapsaly Pardubice na ledě Mladé Boleslavi. Dvě branky a jednu asistenci zapsal Lukáše Sedlák, který má v 15 zápasech už 18 kanadských bodů...

Dynamo bude v dalším kole atakovat hranici 100 získaných bodů v tabulce.

Jiří Kalous (trenér Mladé Boleslavi): „První třetina z naší strany vůbec nebyla špatná, měli jsme tam vyložené šance a Pardubice musel podržet gólman. Ve druhé jsme úplně vypadli z rytmu a bohužel jsme tak dobrému soupeři, jakým Pardubice jsou, dovolili vytvořit si luxusní náskok. Potom už jsme se na ně nedotáhli, protože jsme nedokázali využít přesilovky. I to je jeden z důvodů, proč jsme prohráli."

Richard Král (asistent trenéra Pardubic): „Začátek měla lepší Boleslav, do konce druhé třetiny jsme pak byli lepší my. Ve třetí třetině nás díky vyloučenému hráči domácí výrazně přestříleli. Rozhodly speciální týmy, hráli jsme asi šest oslabení a dostali jen jeden gól. Naopak jsme využili obě přesilovky, když vynechám tu třetí, kde jsme hráli tak, abychom se udrželi na puku. To bylo rozhodující."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC DYNAMO PARDUBICE 3:5  (1:2, 1:2, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. J. Stránský (Bičevskis, Šťastný), 40. Lantoši (O. Najman), 53. Söderlund (Lantoši, Pláněk) – 14. D. Musil (L. Sedlák), 18. Čerešňák (R. Kousal, Radil), 23. Paulovič (Poulíček, T. Zeman), 31. L. Sedlák (Hyka, Košťálek), 44. L. Sedlák (Vondráček, Štetka).
Rozhodčí: Pražák, Ondráček – Kajínek, Zíka.
Vyloučení: 3:7.
Využití: 1:2.
Střely na branku: 30:21.
Diváci: 4 012.
Nejlepší hráči: Róbert Lantoši – Lukáš Sedlák.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Lintuniemi, Pláněk, Jánošík, Pýcha, R. Jeřábek, Čech, Bernad – Söderlund, O. Najman, Lantoši – J. Stránský, Bičevskis, Šťastný – Lunter, Přibyl, Dvořáček – M. Beránek, Hradec, Kel. Klíma. Trenéři: Kalous, Haken a Pletka.
HC Dynamo Pardubice: Will – D. Musil, Čerešňák, T. Dvořák, Košťálek, J. Kolář, Bučko, Vála – Cienciala, L. Sedlák, Hyka – R. Kousal, Zohorna, Radil – Paulovič, Poulíček, T. Zeman – Štetka, Mandát, Vondráček. Trenéři: Rulík, Král a Zadina.

Kometa se konečně zvedá

Takhle by to šlo. Brno slaví třetí výhru v řadě, tentokrát vynulovalo Liberec na svém ledě 3:0.

A pozor! Všechny branky dala Kometa v přesilovce a měla stoprocentní využití početních výhod. Bílí Tygři zůstávají nadále pátí, protože Olomouc ztratila bod v poslední vteřině.

Jaroslav Modrý (asistent trenéra Brna): „Začátek byl z naší strany poněkud nervózní, chtěli jsme navázat na předchozí úspěšné výsledky a hráčům to trochu svazovalo ruce. Uklidnil nás gól z přesilovky, výborně jsme zahráli oslabení ve třech proti pěti, tým bojoval, pracoval a podržel ho opět výborný výkon gólmana Furcha. Šli jsme si za vítězstvím a dotáhli to ke zdárnému konci."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Bylo to vyrovnané utkání, které rozhodly naše přesilovky, respektive nemohoucnost při nich. Klíčové bylo neproměnění dvojnásobné výhody, tato přesilovka se nám hrubě nepovedla, soupeř byl pracovitější a připravenější víc než my. Musíme zase zvednout hlavu a dívat se na další zápas, liga je tak vyrovnaná, že každý může porazit každého, takže do konce základní části bude stále o co hrát."

HC KOMETA BRNO – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. Kučeřík (Kollár, Pospíšil), 52. Strömberg (Horký, Zbořil), 60. Ďaloga (Pospíšil).
Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Rampír, Axman.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 3:0.
Střely na branku: 29:33.
Diváci: 6 224.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
HC Kometa Brno: Furch – Ďaloga, L. Forman, Ščotka, Hrbas, Kučeřík, Holland, Fajmon – Okál, Holík, Horký – Flek, Kollár, Pospíšil – Vincour, Strömberg, Koblížek – Dufek, Šalé, Zbořil. Trenéři: P. Martinec, Modrý, Horáček a Otoupalík.
Bílí Tygři Liberec: Neužil – Balinskis, Nedomlel, Ivan, Melancon, Derner, Štibingr, Kolmann – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Frolík, A. Najman, Flynn – Ordoš, Jelínek, Rychlovský – Vlach, Šír. Trenéři: Augusta, Kudrna a Jiruš.

Neskutečný závěr, Energie rozhodla v čase 59:59

Tak tohle se jen tak nevidí!

Mora vedla proti Energii 1:0 a poté 3:2. Hosté srovnali ve 47. minutě a poté to vypadalo, že se v Olomouci bude hrát prodloužení.

Ale... V poslední vteřině překonal Konráda Martin Kohout a zařídil pro Karlovy Vary nesmírně cenné tři body. Energii stačilo na čtyři góly jen 17 střel na branku!

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Byl to hodně vyrovnaný zápas, šance byly na obou stranách. Bylo to o gól, pak se to vyrovnalo, ale když budu mluvit o koncovce zápasu, tak to by se nám vůbec nemělo stávat. Dnes jsme ztratili body.“

Vojtěch Šik (asistent trenéra Karlových Varů): „V prvé řadě děkujeme divákům, kteří přijeli ve velkém počtu a celý zápas nás povzbuzovali. V první třetině to bylo vyrovnané, ve druhé jsme měli spoustu brankových příležitostí, ale gólman chytal dobře, nebyli jsme schopní to tam dotlačit, což se Olomouci povedlo a vedla 1:0. Když to pak bylo 2:2, tak do třetí třetiny jsme chtěli dobře vstoupit, což se nepovedlo, dostali jsme rychlý gól, ale nesložili jsme zbraně. Šli jsme za tím, pomohli jsme si přesilovkou. V závěru jsme měli štěstí, že to tam padlo sekundu před koncem.“

HC OLOMOUC – HC ENERGIE KARLOVY VARY 3:4 (0:0, 2:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 22. Plášek ml. (Kusko, Rašner), 38. Rašner (Olesz), 41. J. Káňa (Orsava, Rutar) – 28. Kohout (Havlín, Redlich), 36. O. Beránek (Černoch, Mikyska), 47. Gríger (Rachůnek), 60. Kohout (Mikyska).
Rozhodčí: Hribik, Obadal – Ondráček, Rožánek.
Vyloučení: 4:3.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 28:17.
Diváci: 3 927.
Nejlepší hráči: Alex Rašner – Martin Kohout.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, Dujsík, Rašner, Škůrek, T. Černý, Švrček, Řezníček – J. Káňa, Knotek, Orsava – Plášek ml., Kusko, Navrátil – Klimek, Kučera, Bambula – Olesz, Anděl, Rutar. Trenéři: Tomajko a Žabka.
HC Energie Karlovy Vary: Lukeš – Huttula, Mikyska, Stříteský, Bartejs, Dlapa, Havlín, Rulík – Koblasa, Černoch, O. Beránek – Rachůnek, Gríger, Koffer – Juusola, Hladonik, Kofroň – Redlich, Jiskra, Kohout. Trenéři: Bruk, Skuhravý a Šik.

Hradec slaví potřetí v řadě

Rytíři bojují o každý bod, aby se vyhnuli baráži. Proti Hradci Králové dokonce vyrovnali na 2:2 ve třetí třetině, ale pak se krásně prosadil Lukáš Cingel.

Mountfield slaví potřetí za sebou, předtím si poradil s Vítkovicemi a Energií. Kladno ztrácí na předposlední Motor sedm bodů.

Petr Svoboda (asistent trenéra Hradce Králové): „Do utkání jsme dobře vstoupili. Podařilo se nám dát gól a měli jsme ještě trestné střílení i samostatný nájezd, což pramenilo z chyb soupeřů. Bohužel jsme to nepotrestali. Ve druhé třetině byly šance na obou stranách. Hráli jsme trochu ustrašeně, nevím, jestli jsme se báli o výsledek, ale nešly nám nohy a nebylo to ono. Výkon, na který jsme zvyklí, jsme začali předvádět až za stavu 2:2. Zvýšili jsme tlak a kluci začali pracovat tak, jak chceme. Byli důrazní, byli všude, měli dobrý pohyb a z toho jsme dali góly. Soupeř využil přesilovku, ale my taky, a to rozhodlo. Pak jsme při vabanku dali do prázdné branky. Za tři body jsme strašně moc rádi. Musím pochválit i Henriho Kiviaha, který nás držel celý zápas.“

Pavel Skrbek (asistent trenéra Kladna): „Měli jsme hodně špatný vstup do utkání. Byli jsme velice slabí v soupeřově pásmu a ztráceli spoustu puků, z toho pramenila přečíslení a samostatné nájezdy. Díky vynikajícímu výkonu našeho brankáře jsme zůstali ve hře. Ve druhé třetině jsme se hodně zlepšili a vyrovnali hru i skóre. V kabině jsme si řekli, že rozhodne jedna chyba. Bohužel jsme soupeři hned v první minutě třetí třetiny nahráli na gól a došel si pro vítězství 4:2.“

MOUNTFIELD HK – RYTÍŘI KLADNO 4:2 (1:0, 0:1, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Kev. Klíma (Perret, Jergl), 42. R. Pavlík, 52. Cingel, 59. Jergl (Perret) – 39. M. Procházka (Klepiš, Zikmund), 46. Kubík (Plekanec, Dotchin).
Rozhodčí: Úlehla, Stano (Slovensko) – Svoboda, Synek.
Vyloučení: 6:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 38:24.
Diváci: 5 735.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
Mountfield HK: Kiviaho – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík, Marcel – Eberle, Cingel, Lev – R. Pavlík, Lalancette, Werek – Perret, Kev. Klíma, Jergl – Chalupa, Štohanzl, Novák. Trenéři: T. Martinec, Svoboda a Hamara.
Rytíři Kladno: Bow – Ticháček, Dotchin, Sotnieks, Cibulskis, Slováček, Babka, Veber – Kubík, Plekanec, Jágr – Brodecki, Klepiš, Indrák – M. Procházka, Filip, Zikmund – Melka, Pytlík, O. Bláha II. Trenéři: Vejvoda, Skrbek a Mach.

V Litvínově padaly branky až v nájezdech

Velice důležitý souboj mezi dvanáctým a třináctým celkem se konal v Litvínově. Ovšem diváci se hokejem až tolik nebavili, však v základní hrací době ani v prodloužení branka nepadla. Tedy až na neregulérní zásah Michala Guta, jehož trefa byla dosažena vysokou hokejkou. 

V nájezdech se dvakrát trefil Giorgio Estephan a Verva díky němu přeskočila Motor v tabulce.

Karel Mlejnek (trenér Litvínova): „První třetina byla z obou stran velmi nervózní, což odpovídalo významu zápasu pro oba týmy. Ve druhé třetině jsme jednoznačně tahali za kratší konec a ustáli jsme ji jenom díky výbornému Zajíčkovi v brance a obětavosti našich hráčů. Třetí třetina byla zase hodně nervózní. Jsme rádi za druhý bod za nájezdy, v konečné tabulce se bude každý bod počítat."

David Čermák (trenér Českých Budějovic): „Stav byl dlouho 0:0 a bylo jasné, že rozhondě jeden gól. Šance na to byly na obou stranách. Mrzí nás hlavně druhá třetina, ve které jsme si vytvořili hodně příležitostí. Litvínov proměnil dvě penalty, my jenom jednu, proto bral o bod navíc."

HC VERVA LITVÍNOV – HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE 1:0 po samostatných nájezdech (0:0, 0:0, 0:0 - 0:0)

Branky a nahrávky: rozh. náj. Estephan.
Rozhodčí: Sýkora, Šindel – Frodl, Hynek.
Vyloučení: 2:1.
Bez využití.
Střely na branku: 20:32.
Diváci: 4 126.
Nejlepší hráči: Šimon Zajíček – Dominik Hrachovina.
HC VERVA Litvínov: Zajíček – Zile, D. Zeman, Freibergs, Strejček, Demel, Jaks, Wesley, Šalda – Kudrna, Sukeľ, Jurčík – Abdul, Estephan, Zdráhal – Havelka, Gut, Hlava – Berka, Danielčák. Trenéři: Mlejnek, Reichel a Kočí.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Štencel, Vráblík, Šenkeřík, Percy, Bindulis, Kachyňa – Čachotský, Pech, Gulaš – Vondrka, Hanzl, Valský – Dzierkals, M. Toman, Doležal – Strnad, Raška I, V. Tomeček. Trenéři: Čermák, Fousek a Novotný.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Dynamo Pardubice 43 26 8 4 5 135:84 98
2. HC VÍTKOVICE RIDERA 42 22 4 9 7 130:102 83
3. HC Sparta Praha 41 21 5 2 13 116:92 75
4. HC Oceláři Třinec 41 18 4 5 14 118:87 67
5. Bílí Tygři Liberec 43 14 6 10 13 125:111 64
6. HC Olomouc 42 18 4 2 18 106:107 64
7. HC Škoda Plzeň 43 15 6 7 15

113:115

64
8. Mountfield HK 42 15 7 4 16 114:109 63
9. HC Kometa Brno 43 14 6 2 21 110:133 56
10. HC Energie Karlovy Vary 42 16 3 2 21 103:128 56
11. BK Mladá Boleslav 43 12 6 7 18 94:107 55
12. HC Verva Litvínov 43 12 4 7 20 115:124 51
13. HC Motor České Budějovice 43 12 5 5 21 104:126 51
14. Rytíři Kladno 43 11 3 5 24 93:151 44

Další program Tipsport extraligy

Úterý 31. ledna – dohrávka 43. kola:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 2. února – předehrávka 44. kola:
17:30 HC Motor České Budějovice – Mountfield HK (O2 TV Sport)

Pátek 3. února – 44. kolo:
17:30 HC Vítkovice Ridera – HC Sparta Praha (O2 TV Sport)
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Škoda Plzeň
18:00 HC Kometa Brno – HC Oceláři Třinec
18:00 Rytíři Kladno – HC Verva Litvínov
18:00 Bílí Tygři Liberec – BK Mladá Boleslav
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Olomouc

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz