Euro Hockey Tour v Jihlavě. Juniorky začnou ročník domácím turnajem

Foto: Karel Švec, Český hokej

Horácký zimní stadion v Jihlavě hostil už v červnu úvodní kemp české dvacítky, další frmol ho čeká zanedlouho. V polovině srpna se na jeho půdě poprvé sejde seniorská reprezentace, následně pak nejlepší evropské týmy v ženské kategorii do 18 let.

Série Euro Hockey Tour má v ženském hokeji mnohem kratší tradici než v mužském, rozjela se teprve v loňském ročníku. Pro rozvoj hry je hodně důležitá: Dřív se české výběry utkávaly s evropskou špičkou spíš čas od času a jednotlivě, nikdy na společném turnaji. O to těžší pak bylo skočit do vzájemných bitev na mistrovství světa.

Reprezentace do osmnácti let, kterou budou letos tvořit především hráčky ročníků 2002 a 2003, si obrázek o svých možnostech udělá hned o prázdninách na domácí půdě. Od pátku 23. do neděle 25. srpna přivítá v Jihlavě parádně obsazený turnaj čtyř zemí, na němž vyzve postupně Finsko, Švédsko a Rusko.

Juniorky čeká důležitá sezona, ve které budou chtít zastavit výsledkový pád z posledních sezon. Loňský tým v čele se silným ročníkem 2001 na mistrovství světa v Japonsku zklamal, teprve podruhé v historii turnaje (od roku 2008) se nedostal do play off a bojoval jen o záchranu. Sérii proti domácímu týmu nakonec zvládl a skončil na sedmém místě.

Foto: Karel Švec, Český hokej

Výsledky proti elitní evropské trojce měl přitom v sezoně vyrovnané, každého soupeře jednou porazil. Kvalitní zápasy sehrála s Finskem a Ruskem i ženská šestnáctka, z níž se teď do staršího výběru posouvá ročník 2003, nicméně na vítězství to ani v jednom případě nestačilo a z domácího Evropského poháru brala bronz.

U výběru do 18 let pokračují hlavní trenér Pavel Zuziak s asistentem Jiřím Vozákem, kteří budou reprezentaci připravovat na vrchol sezony v podobě světového šampionátu na Slovensku.

Pořadatelské město ještě nebylo zveřejněno, ale podle předběžných informací na webu slovenského svazu se MS vrátí k termínu na přelomu roku. Mělo by se tedy krýt s turnajem mužských dvacítek v Ostravě a Třinci, což je přinejmenším z hlediska zájmu médií a veřejnosti velká škoda.

Program turnaje EHT v Jihlavě

Pátek 23. srpna:
14:30 Česko – Finsko
18:00 Rusko – Švédsko

Sobota 24. srpna:
14:30 Finsko – Rusko
18:00 Švédsko – Česko

Neděle 25. srpna:
13:30 Finsko – Švédsko
17:00 Česko – Rusko

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz