Exotická návštěva. V Písku trénovaly hokejistky z Kuvajtu

Foto: Petr Eliáš, ihcpisek.cz

29. srpna 2017, 8:16

Martin Voltr

Hodně netradiční pohled se naskytl fanouškům, kteří v posledních dvou týdnech zavítali na písecký zimní stadion. Jihočeské město si totiž pro svůj přípravný kemp vybrala nově se rodící ženská reprezentace ze země, kterou si s hokejem spojí málokdo – Kuvajtu.

Pro někoho se stále ještě i samotný ženský hokej řadí mezi exotické sporty, tím víc by asi zíral. V Písku nyní pocítili celosvětový rozmach sportu, který je na arabském poloostrově o několik „světelných let“ pozadu. Kuvajt byl členem Mezinárodní hokejové federace od roku 1985, po sedmi letech byl však pro nedostatečnou činnost vyloučen. IIHF ho znovu přijala v roce 2009.

Mužská reprezentace už má za sebou řadu turnajů, nyní se chystá na první představení v rámci světových šampionátů – v kvalifikaci bude bojovat o účast na mistrovství světa třetí divize. Zato ženský národní tým v Kuvajtu vzniká až nyní. Podle webu iihf.com je v zemi 244 registrovaných hráček.

A právě osmnáct nejlepších z nich strávilo dva týdny v srdci Evropy.

Foto: Petr Eliáš, ihcpisek.cz

Kuvajťanky se na jihu Čech učily základům bruslení a práce s hokejkou, stejně jako nabírání fyzické kondice. Cílů před sebou mají hned několik. Historicky první mezistátní zápasy by měly sehrát na přelomu října a listopadu na turnaji v thajském Bangkoku, v březnu se pak plánují zúčastnit asijského Challenge Cupu, který funguje pod hlavičkou IIHF.

„Hrdě představujeme první kuvajtský ženský národní tým, který celé léto tvrdě pracuje na tom, aby byl připraven na nadcházející sezonu,“ stojí na webu kuvajtské asociace.

Ani na ledě nezapomínají na svou víru, pod helmou tak mají hokejistky schovaný šátek. Tedy kromě těch nejmladších – v Písku se představil tým s věkovým rozpětím od 12 do 27 let. Základy vštěpovali hráčkám trenéři místní mládeže.

A jak se vůbec výběr z netradiční hokejové země k řece Otavě dostal? Už před pěti lety sem zavítala mužská reprezentace, díky kontaktům s místopředsedou klubu Lukášem Trambou se nyní přidala i ta ženská. „V Písku se nám moc líbí. Je tu klid a máme tu komfortní prostředí,“ řekl pro web ihcpisek.cz trenér Meshal Al-Ajmi.

Česko se mu zalíbilo i po stránce ryze hokejové. „Chtěli bychom se inspirovat evropským hokejem, jaký se hraje ve Skandinávii nebo České republice. Kanadský styl se nám moc nelíbí,“ přiznal kuvajtský kouč.

Jeho tým má před sebou ještě velký kus práce, aby zaujal pevné místo na světové hokejové mapě. V jednom se však od těch nejvyspělejších zemí neliší: I Kuvajťanky dostaly v Písku volno na nákupy.

Foto: Petr Eliáš, ihcpisek.cz

Foto: Petr Eliáš, ihcpisek.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz