Extraligoví, extraligoví! Kdo je kdo v týmu Českých Budějovic?

Foto: Martin Kurfiřt

České Budějovice se po sedmi letech vrací do Tipsport extraligy. V základní části druhé nejvyšší soutěže doslova dominovaly, vyhrály padesát zápasů z 58. Kteří hráči jsou pod postupem podepsaní?

Brankáři

Milan KLOUČEK
Statisticky druhý nejlepší brankář Chance ligy – po přerovském Lukáši Klimešovi. Klouček, který přišel na hostování z Pardubic, pochytal 93,06 % soupeřových střel. Parádní je jeho bilance výher (30) a porážek (5). Nikdo v soutěži pak neměl víc čistých kont než on (5). Co s ním bude dál? Vytvoří v příští sezoně tandem s Pavlem Kantorem v Pardubicích?

Jan STRMEŇ
Strmeň, se 195 centimetry nejvyšší brankář v soutěži, měl o řád horší statistiky než Klouček. V únoru se zranil a nevědělo se, zda bude pro play off fit. Žádné play off ale nakonec nebude. České Budějovice přitom nechtěly během přestupové uzávěrky nechat nic náhodě a předložily lukrativní nabídku Patriku Bartošákovi. Ten se nakonec rozhodl pro odchod do zahraničí, a tak na jih dorazil alespoň Adam Brízgala. 

V brance Motoru se objevili i Marek Dvořák s Adamem Brízgalou.

Milan Klouček.

Milan Klouček. | Foto: Martin Kurfiřt

Obránci

Pavel PÝCHA
Fenomén letošní prvoligové sezony: základní část zakončil se 60 body a coby obránce bojoval o vítězství v kanadském bodování. Před sezonou ho trenéři ve 23 letech zvolili čtvrtým nejmladším kapitánem v klubové historii – a tenhle krok se opravdu povedl. 

Karel PLÁŠIL
Kvůli zranění chyběl v sestavě dva měsíce, i tak ale ve 40 zápasech stihl 33 bodů. Je to urostlý bek, který se nebojí útočných výpadů. Jen se podívejte na toto video, jakou chuť po gólech a jakou sebedůvěru Plášil měl ↓

René VYDARENÝ
Vydarený zakončil sezonu jako druhý nejlepší prvoligový hokejista ve statistice +/- (+39). Osmatřicetiletý veterán byl jistotou – nechyboval, navíc dokázal perfektně podpořit rozehrávku, o čemž svědčí jeho třicet kanadských bodů. Opravdu vydarená sezona.

Ivan LYTVYNOV
Neustále se omílá, že by se mladí hokejisté neměli bát hrát s pukem – aby se český hokej zase zvedl. Lytvynov se této poučky očividně drží. Je mu teprve devatenáct, s pukem si ale dovolil opravdu odvážné věci. A většinou mu to vycházelo. Je favoritem na cenu pro nejlepšího juniora Chance ligy: získal 24 bodů a v kolonce +/- se dostal na +39. Účast na domácím MSJ mu unikla o kousek, zůstal mezi náhradníky.

Jakub SUCHÁNEK
Přes metrák vážící bek se do Českých Budějovic vrátil před sezonou z Jihlavy. Z osobních důvodů. Je mu totiž 35 let a už pomalu myslí na život po hokeji: Suchánek se rozhodl podnikat a doma v Táboře postavil penzion. Za sezonu 2015/2016 ho českobudějovičtí fanoušci vyhlásili hráčem sezony, letos v týmu až tak klíčovou roli neměl. Motor ale šlapal jako celek a Suchánek na tom měl nemalý podíl.

Niklas PAVEL
Zápas co zápas měl konflikty se soupeři. Hrál agresivně, dostával se protihráčům pod kůži... Na stokilového švédského obránce, jehož dědeček pochází z Frenštátu pod Radhoštěm, nebudou soupeři vzpomínat v lásce. Hokej proti Pavlovi hodně bolí. Typický šestý, sedmý bek, kterého když vypustíte na led, chová se jako býk v aréně.

Conor ALLEN
Po parádní loňské extraligové sezoně, kdy dal v Plzni jedenáct gólů, dlouho zůstával bez angažmá. Americký bek to na startu ročníku zkoušel v Hradci Králové, po osmi zápasech tam ale skončil. Poté se uchýlil do Chance ligy. Podobný ofenzivní kolotoč, jaký předváděl v Plzni, sice neroztočil, dobře ale doplnil už tak hvězdnou českobudějovickou obranu. Motor opravdu neponechal nic náhodě: soutěž nechtěl jenom vyhrát, chtěl v ní dominovat. 

Ondřej KACHYŇA
V létě si místo v základní sestavě Motoru nevybojoval, a tak zamířil na hostování do Havířova. Tam pod trenérem Jiřím Režnarem udělal obrovský progres, vyhrál se v nadprůměrného ligového beka. Během přestupové uzávěrky si ho České Budějovice stáhly a Kachyňa ukázal potenciál i tam. Je dalším z obránců, který svými parametry (195 centimetrů) budil respekt.

V obraně Motoru se dále objevili Žiga Pavlin s Václavem Svachem.

Niklas Pavel.

Niklas Pavel. | Foto: Martin Kurfiřt

Útočníci

Martin NOVÁK
S 52 body se stal nejproduktivnějším útočníkem týmu. Sezonu co sezonu navíc ukazuje, že je jedním z nejslušnějších hráčů v lize. Ročník zakončil pouze s osmi trestnými minutami. Vzhledem k tomu, kolik času na ledě tráví, a že to rozhodně není hráč, který by se vyhýbal osobním soubojům, je to mimořádná disciplinovanost. 

Zdeněk DOLEŽAL
Doležal zažil úchvatný konec sezony 2018/2019 – v play off a v baráži dával parádní góly jako ze sestřihů NHL. Byť obvykle míval pomalejší starty do sezon, střeleckou formu si přenesl i do letošní základní části: s 25 brankami byl nejlepším kanonýrem Motoru. Hned čtrnáct gólů dal v přesilovkách. Jeho střela zápěstím je opravdu výjimečná – tvrdá a přesná.

David GILBERT
Na začátku sezony to vypadalo, že jsou jeho dny v Českých Budějovicích sečteny. Několik zápasů proseděl na tribuně a vedení řešilo, co s kanadským centrem bude dál. David Gilbert ale nakonec v týmu zůstal a postupně se jeho výkony zvedaly. Nakonec byl třetím nejproduktivnějším útočníkem Motoru. Není to zrovna excelentní bruslař, body díky svému přehledu ale pravidelně sbíral. 

Lukáš ENDÁL
Také Endál to neměl úplně snadné, ne pokaždé se vešel do základní sestavy. Jakmile ale dostal šanci, odvděčil se hromadou bodů. Se šestnácti góly byl nejlepším střelcem Motoru při hře 5 na 5, zároveň byl nejproduktivnějším hráčem týmu v přepočtu na ice time. 

Radek PROKEŠ
V mládežnických kategoriích platil za velký talent, jeho cesta do áčka Motoru ale byla složitá. Stabilní místo v sestavě si vybojoval až letos, ve 24 letech. Mezitím se potýkal s nepříjemnými zraněními, hostoval v Benátkách a v Prostějově. Už loni u Jestřábů udělal obrovský progres a letos v něm pokračoval. Ve statistice +/- byl lepší než Prokeš (+39) pouze Pýcha. A víc gólů než Prokeš (18) dali z českobudějovického týmu jen Jan Veselý se Zdeňkem Doležalem.

Václav KARABÁČEK
Za loňskou sezonu ho fanoušci vyhlásili hráčem roku – na jaře se proto logicky obávali, zda Karabáček nefrnkne do vyšší soutěže. Někdejší prospekt Buffala ale v Motoru zůstal. Po každé jeho brance pak fanoušci zpívali chorál Shoříš, já tě zapálím! Není to žádná leklá ryba, do hry dává spoustu emocí, a proto ho diváci mají opravdu rádi.

Miroslav HOLEC
Před sezonou jsme o něm psali, že je to možná největší letní posila Motoru a že s důležitostí zápasů porostou i jeho výkony. Šanci ukázat se ve vyřazovacích bojích bohužel nedostane... Ale už v základní části ukázal, proč má za sebou tolik extraligových sezon: skvěle bruslí, je užitečný při všech herních situacích a k tomu je produktivní. Co víc od hráče chtít?

Jan KLOZ
Start českobudějovického angažmá se mu nepovedl a zamířil na krátké hostování do Pardubic. Když se vrátil, začal v Motoru sbírat bod na zápas. Hodně pomohl s přesilovkami, které měly České Budějovice nejlepší v soutěži (využily každou čtvrtou početní výhodu).

Jan VESELÝ
Spoustu zápasů proseděl na tribuně. A když už hrál, dostal se na led v průměru jen na dvanáct minut za zápas. Přesto dokázal Jan Veselý nasázet 24 gólů! V přepočtu vstřelených branek za 60 minut hry byl vůbec nejefektivnější v Chance lize. Jeho kancelář je okolo brankoviště: dává ošklivé góly, ale dává jich hodně.

Roman PŘIKRYL
Loňská sezona byla z jeho pohledu dost rozpačitá. Zato letos... To byla jízda! V první polovině sezony nebylo v Českých Budějovicích lepšího útočníka. Jenže pak ho zastavilo dlouhodobé zranění ramene – Přikryl tak letos stihl jen 32 zápasů. V nich ale exceloval: získal 33 bodů, vyhrával spoustu vhazování, dobře bránil... Zkrátka komplexní hokejista.

Matouš VENKRBEC
Jakmile se mělo vhazovat v obranném pásmu Motoru, trenér Václav Prospal na led okamžitě poslal Matouše Venkrbce. Ten víc než 40 % svých startů začínal právě u vlastní branky. Přesto jeho formace nedostávala góly, přesto sám Venkrbec pokořil třicetibodovou hranici. V létě přitom jeho příchod do Motoru provázely pochyby. V minulé sezoně se totiž v Prostějově propadl až do čtvrté formace a vypadalo to, že jeho kariéra uvadá. Bylo vidět, že potřebuje změnu. Pak přišla šance od Českých Budějovic. A dál už to všichni znáte...

Jakub BABKA
V tomto článku ho máme mezi útočníky, Babka ale často nastupoval i v obraně. Je to typický univerzál, který zvládá hrát na postu beka i forvarda. To dává trenérům obrovskou výhodu při skládání sestavy. Babka má potenciál také směrem k extralize. Bude opravdu zajímavé sledovat, jak si tahle parta poradí s přesunem do vyšší soutěže.

Jiří ŠIMÁNEK
Jednačtyřicetiletý útočník překonal v průběhu sezony klubový rekord v počtu startů za České Budějovice. Dostal se přes osmistovku. Postup do extraligy zažil s Českými Budějovicemi už podruhé. A i letos byl pro tým hodně důležitý, patřil k nejužitečnějším prvoligovým forvardům při hře 5 na 5. Šlo o poslední sezonu jeho profesionální kariéry? Jestli ano, skončila sice zvláštně, ale současně i vytouženým postupem.

Vít CHRISTOV
České Budějovice měly letos čtyři vyrovnané útoky (nebo lépe řečeno hned pět vyrovnaných útoků, mezi zdravými náhradníky totiž často byla zvučná jména), takže na výkony jednotlivců nebyla upřená až taková pozornost. Motor hrál skvěle jako tým. Do českobudějovického systému skvěle zapadal i Vít Christov. Je to mladý hokejista, který má chuť na sobě pracovat a na ledě splní jakoukoliv roli. Hrál stabilně v základu a k dominanci Motoru přispěl čtrnácti brankami.

Martin BERÁNEK
Mladý a hodně drzý. Důrazný. Střídání co střídání odehraje Martin Beránek v maximálním tempu a hledá, komu by rozdal hit. Ač je mu teprve osmnáct, trenéři se ho nebáli posílat na oslabení. Odváděl v nich totiž parádní práci. Roste z něj především defenzivní specialista, letos byl ale i dost produktivní – základní část zakončil s dvaceti body. Na juniorské mistrovství světa v Ostravě se nedostal, protože se ale narodil v roce 2001, šanci bude mít ještě za devět měsíců.

Albert MICHNÁČ
Zažil dost divoký ročník. Před sezonou se vrátil ze zámoří do Sparty, kde uspěl na zkoušce a podepsal s ní smlouvu. Nakonec ale zamířil na farmu do Kadaně. Poté ho zkoušely Karlovy Vary, nakonec se zase vrátil k Trhačům. A odtud si ho vytáhly České Budějovice. Dravý forvard s kupou zkušeností z mládežnických reprezentací nakonec v Motoru stihl 23 utkání s bilancí 5+11.

Adam RAŠKA
Raška přišel do Českých Budějovic před přestupovou uzávěrkou z Karlových Varů. S Motorem se dohodl na dvouleté smlouvě. Vzhledem k tomu, že soutěž předčasně skončila, toho letos za České Budějovice moc neodehrál. I tak si ale stihl získat přízeň u tamějších fanoušků: během dvanácti utkání totiž nasázel devět branek. Je to mimořádně technicky nadaný hokejista. Všechny situace se snaží řešit konstruktivně. 

Lukáš Endál.

Lukáš Endál. | Foto: Martin Kurfiřt

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz