Facka v pravý čas. Zpátky k poctivé práci, musíme být realisti, říká Petr

Foto: Jan Beneš, Český hokej

18. února 2023, 11:10

Martin Voltr

Prvenství na vánočním turnaji ve Švýcarsku dodalo hokejistům české osmnáctky sebevědomí, ale náročnější klání ve Finsku jim ho zase srazilo. Svěřenci kouče Jakuba Petra nezískali ani bod, když severským soupeřům podlehli shodně o dva góly a pak schytali debakl od Američanů.

„Únorový turnaj tě buď naladí, nebo zvedne varovný prst. Já mám historicky spíš druhou zkušenost, a stalo se to i tentokrát,“ začíná hlavní trenér osmnáctky Jakub Petr své hodnocení turnaje, na který vzal jediného nováčka – o rok mladšího Tomáše Galvase. Ostatní hráči už měli z týmových akcí zkušenosti.

Nejméně chybělo Čechům k bodovému zisku v prvním zápase s Finy, kdy ještě šest minut před koncem drželi nerozhodný stav 2:2, ale pak inkasovali klíčový gól a další v závěru do prázdné brány. Naopak od Švédů dostali tři branky v první polovině duelu a tak velké manko už nedohnali.

„Už jsem říkal po vánočním turnaji, že od tohoto ročníku jsou možná až moc velká očekávání. Létá to nahoru a dolů.“

„Byla to vyrovnaná utkání, což potvrzují i analytická data. Když to ale řeknu trenérsky, nechali jsme zápasy plynout. Chtěli jsme kluky vidět v určitém vytížení a nezasahovali jsme do sestavy tolik jako třeba na mistrovství světa nebo na Hlinka Gretzky Cupu, kde jsou jasně dány jednotlivé role v týmu. To jsme teď trochu pominuli,“ líčí Petr.

Šanci na úspěch odvála českým mladíkům tradiční bolest. „Bohužel jsme se moc neprosazovali střelecky,“ ví trenér, za jehož celek vstřelili góly pouze Maxim Vehovský, Eduard Šalé a obránce Matteo Kočí.

„Ať ale hledám pozitiva, když to výsledkově samozřejmě nejde,“ pokračuje Petr, „máme jednu dvě lajny, které si vytvoří herní převahu. Tak jako v každém týmu pro ně bude úkol vyhrávat minizápasy na mistrovství světa, jiná cesta tam nepovede,“ ví trenér, jehož potěšil i další herní prvek. „Někteří kluci mě mile překvapili na defenzivní straně. Vnímají defenzivní věci, byly tam zlepšené úseky hry v oslabení,“ oceňuje.

Na třetím zápase už pozitiva nehledal. Američané se skvělou formací Smith – Leonard – Perreault, která nasbírala dohromady šestnáct kanadských bodů, smázli už díky skvělému startu české mladíky 9:1.

„Trošku se nám to nepovedlo v brankovišti, protože ten úvod byl zběsilý a myslím, že to takhle nemělo být. Po čtyřech minutách prohrávat o tři góly...“ mrzí Petra. Sluší se nicméně přiznat, že pokud výběr Spojených států předvede to, co má, pak je zkrátka na jiné úrovni než česká reprezentace. „Každý ročník tu dardu od Američanů někdy dostal,“ vzpomíná trenér. „A Američané na turnaji herně dominovali, i přesto, že prohráli s Finy.“

Pohled do kalendáře nicméně vybízí k dojmu, že takhle vysoká porážka právě teď, v únoru, nemusí být vůbec ke škodě. Snad i naopak.

„Jak jsme viděli nadpis na vašem serveru, že jsme dostali facku, tak ta facka přišla v pravý čas. Když se to mělo stát, tak je fajn, že se to stalo teď,“ říká Jakub Petr jednoznačně. „Už jsem říkal po vánočním turnaji, že od tohoto ročníku jsou možná až moc velká očekávání. Létá to nahoru a dolů, po turnaji ve Švýcarsku možná kluci ten výsledek moc přeceňovali,“ uvažuje český kouč.

Poslední Hlinka Gretzky Cup postavil ročník 2005 do solidního světla. Historické zkušenosti ale v tomto ohledu nabádají k velké obezřetnosti. Kolikrát jsme si v létě užili v Břeclavi víc než solidní výkony českých mladíků, dokonce i euforii.... A kolikrát z toho o osm měsíců později na mistrovství světa nic nebylo.

U hráčů kategorie U18 jde o strašně dlouhou dobu. Soupeřům často stačí k tomu, aby české reprezentaci o citelný kus odskočili.

„My nejsme momentálně lepší než Švédové, Finové, Kanaďané, Američané. Já vím, že hrajeme vyrovnané zápasy a máme téměř vyrovnanou bilanci s těmi aspiranty na medaili, ale po tomhle turnaji musíme být realisti. Na mistrovství světa určitě nepojedeme jako favorit, který by měl prohlašovat nějaké cíle,“ ví Petr.

„My nejsme momentálně lepší než Švédové, Finové, Kanaďané, Američané. Na mistrovství světa určitě nepojedeme jako favorit, který by měl prohlašovat nějaké cíle.“

„Naším základním úkolem je, abychom pořádně potrénovali, protože intenzita na téhle úrovni je trochu jinde než v naší juniorce. To víme dlouhodobě. Musíme se vrátit k té své poctivé práci a plnit plán, to je asi hlavní zpráva po únorovém turnaji,“ říká kouč osmnáctky.

Základní skupina, která národní tým na dubnovém šampionátu ve Švýcarsku čeká, je podle něj obrovsky zrádná. Češi se v Porrentruy utkají postupně se Slováky, Němci, Švédy a Kanaďany.

„Obdobný názor mají trenéři jiných týmů. Třeba švédský trenér souhlasí, že to je strašně vyrovnané směrem nahoru i dolů.“ Vytáhnout se na favority z Kanady a Švédska by bylo super, nicméně pro českou reprezentaci bude klíčová první polovina skupiny. „Jako kdybychom hráli o medaile. To si musí kluci i my jako realizační tým uvědomit,“ zvedá Petr varovný prst.

Foto: Pasi Mennander / Finnish Ice Hockey Association

„Slováci mají obrovskou kvalitu, Němci s jejich mentalitou i herním systémem budou těžkým ořížkem. Pokud zvládneme tohle, můžeme se bavit o něčem dalším,“ ví český lodivod, který s minulým ročníkem přešel na MS v Německu čtvrtfinálové brány, ale skončil bez medaile.

„Co mně ale dodává optimismus, že budeme mít tu partu hráčů nějakou dobu pohromadě a budeme je schopni připravit,“ předesílá.

Závěrečná fáze přípravy se ponese v duchu té loňské. Osmnáctka ji tentokrát celou stráví v jihočeském Písku.

„Začínáme 21. března, budeme mít tři soustředění po pěti dnech a potom čtvrté, velké soustředění. Na závěr české fáze kempu budeme hrát s Lotyšskem, pak se přesuneme do Švýcarska a tři dny před začátkem mistrovství hrajeme se Spojenými státy.“

„Začínáme 21. března, budeme mít tři soustředění po pěti dnech a potom čtvrté, velké soustředění. Čekají nás dvoufázové tréninky na skupiny. Nebude to jenom o herní stránce, ale i o té kondiční, protože to je dlouhá doba před mistrovstvím. Budeme mít týmové porady, individuální, máme hodně dat a videí... Kluci to uslyší, bude na to hodně prostoru,“ těší trenéra.

Zápasovou přípravu pak obstarají dva duely. Jeden v Písku, jeden už v dějišti mistrovství světa. „Na závěr české fáze kempu budeme hrát s Lotyšskem, pak se přesuneme do Švýcarska a tři dny před začátkem mistrovství hrajeme se Spojenými státy,“ líčí Jakub Petr.

Hráči se mu do kempů budou hlásit postupně. Záleží na tom, v jakých soutěžích působí, jak dlouho zůstanou se svými týmy ve hře i jak přesně bude mít osmnáctka postavené dohody s jednotlivými mladíky a hlavně manažery.

„Ti z české juniorky, kteří nepostoupí do play off, se připojí od prvního kempu. Ti, kteří postoupí, by se měli připojit po skončení čtvrtfinále na druhý kemp. Na velké soustředění už by měli dorazit i hráči, kteří třeba figurují v seniorských týmech, popřípadě budou hrát play off v evropských soutěžích,“ počítá Petr postupně.

A zbývá samozřejmě ještě specifická skupina hráčů ze zámořských juniorských soutěží.

„Kluky, kteří připadají v úvahu, sledujeme. Pak je to na jednání našeho managementu a klubů z CHL i agentů příslušných hráčů. Někteří jsou mimo play off, ti se k nám budou moci připojit na úrovni druhého kempu, ale jsou tam i kluci s klauzulí, že přestože jejich tým půjde do play off, tak je můžeme povolat. Případně se pak do Kanady na play off vrátí, jako to bylo loni u Šimona Slavíčka. Tihle kluci se připojí až na závěrečný kemp,“ uzavírá Jakub Petr.

Foto: Ronald Hansel, Juniorský hokej

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz