Fantilli jako Havlát či Kakko. Kanadský klenot rozšířil úzkou sortu

Adam Fantilli | Foto: Markéta Křížová

Až do minulého týdne platilo, že jen deset hokejistů v historii dokázalo v jedné sezoně vyhrát zlatou medaili na juniorském i seniorském světovém šampionátu. Teď se však jejich seznam o jedno jméno rozšířil. O jméno Adama Fantilliho.

Šampionát v Tampere a Rize byl pro Fantilliho jedinečnou příležitostí, jak o sobě dát konečně vědět i mimo Severní Ameriku. Pokud se totiž dosud někde dostal do novinových článků, jeho jméno bylo zpravidla uvedeno až jako druhé. Za Connorem Bedardem.

Teď už to vzhledem k absenci ještě nadanějšího krajana neplatilo.

Rodák z Toronta přitom neprožil explozivní turnaj. Na začátku si připsal po asistenci proti Lotyšům i Slovincům, další body vyhlížel marně. Na konto mu zato naskočilo 25 trestných minut za drsný hit na Nora Kaasastula.

Fantilli, který hrál mezi 10 a 15 minutami na zápas, ale poprvé skóroval v nejpotřebnější chvíli. Lotyši v semifinále velkému favoritovi pořádně zatápěli, Kanaďané však zkraje třetí vyrovnali a ve 49. minutě si vzal slovo právě jejich benjamínek.

„Nejhezčí gól mistrovství,“ měli dokonce někteří fanoušci jasno po parádní vítězné trefě.

O den později zvedl Adam Fantilli nad hlavu pohár pro mistry světa.

„Jsme opravdu šťastní, že jsme to dokázali a potěšili naše fanoušky. Zlato pro mě znamená všechno. Proto jsem na mistrovství jel, proto sem uprostřed ‚léta‘ jeli i ostatní kluci z týmu. Chtěli jsme reprezentovat naši zemi a vyhrát zlato,“ soukal ze sebe nejmladší letošní šampion.

I on přitom mohl říct, že radši zůstane doma a bude odpočívat, respektive se chystat na další sezonu. Skauty dávno o ničem přesvědčovat nemusel.

Protože to ale neřekl, mohl se nesmazatelným písmem zapsat do hokejové historie.

Teprve jako jedenáctý hráč získal v jedné sezoně zlato na obou nejsledovanějších šampionátech, tedy na dvacítkách i na MS dospělých!

Fantilli rozšířil opravdu pekelně úzký seznam borců, kterým se to povedlo. V posledních třiceti letech byli dokonce jen čtyři.

Vzácný „double“ totiž slavilo šest Sovětů – Vjačeslav Fetisov se Sergejem Makarovem v roce 1978, Jevgenij Bělošejkin a Valerijem Kamenským v roce 1986 a Alexandr Mogilnyj se Sergejem Fjodorovem v roce 1989.

Poté už se dočkali pouze Martin Havlát (2000), mimochodem současný generální manažer české reprezentace, Kanaďan Jonathan Toews (2007) a před čtyřmi lety Finové Henri Jokiharju s Kaapem Kakkem.

Nejčerstvější mistr ale mezi zisk obou trofejí vměstnal ještě jednu individuální: Hobey Baker Award pro nejlepšího hráče univerzitní NCAA. A s takovým „triplem“ už je, celkem pochopitelně, první na světě.

Fantillimu v kariéře nikdy nebude muset vadit, že určitou dobu strávil jako „ten druhý“ za Bedardem. Velmi brzy se může stát ústřední tváří organizace Anaheimu.

Pokud se tedy na letošním draftu nedočkáme velkého překvapení.

Foto: Markéta Křížová

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz