Fasel o svém konci, hráčích z NHL na olympiádě v Číně či videu

Foto: Martin Voltr

25. května 2019, 18:04

Adam Bagar

(BRATISLAVA, od našeho zpravodaje) Prezident IIHF René Fasel potvrdil, že příští rok skončí ve funkci, ale zároveň se vyjádřil také k dalším zajímavým tématům. K účasti hráčů z NHL na olympijských hrách v roce 2022 či k častému využívání videa během zápasů MS.

Poprvé na MS měli kouči možnost sáhnout k tzv. trenérské výzvě, která může opravit verdikt rozhodčích na ledě. Fasel novinku kvituje. Zároveň podle něj bude důležité nastavit, co se u videa bude posuzovat, a co ne. „Chápu, že to bude složité. Ale podle mě zabíjíme sport tím, že chceme zkoumat každý verdikt rozhodčích na ledě," hlásí.

„Často se řeší doslova centimetry a vzhledem k bývalé hokejové profesi mám pochopení pro sudí. I v letošní sezoně rozhodovaly velké drobnosti, ale přece nemůžeme zkoumat úplně všechno. Rozhodčí mají právo občas udělat chybu, jsou to taky jen lidi," pokračuje Fasel. Ten potvrzuje, že po příštím MS skončí ve funkci prezidenta IIHF.

„Podle mě zabíjíme sport tím, že chceme zkoumat každý verdikt rozhodčích na ledě."

„Bude mi sedmdesát, už jsem ve funkci nějakých 26 let. Cítím, že je správný čas skončit. Kolem mě je spoustu mladých lidí, kteří se chtějí rovněž podílet na rozhodování o příštím směrování světového hokeje," hlásí Fasel. O jméně svého nástupce nechce spekulovat. „O tom rozhodnou až volby," dodává muž, jenž je civilním povoláním zubař.

Ačkoliv už nebude ve funkci, má velký zájem o návrat hráčů z NHL na olympijské hry, které bude v roce 2022 hostit Čína. „Měli jsme o tom krátké jednání během kongresu, z něhož vyplynulo, že všechno záleží na tom, zda zůstane v platnosti kolektivní smlouva v NHL, nebo ji některá strana předčasně vypoví, jak se mnozí obávají," odkrývá.

„Pokud se Slovensko bude chtít o MS ucházet, mělo by zvážit výstavbu větší arény."

Chtěl by mít jasno v září příštího roku. „Gary Bettman ale taková ultimáta nemá rád, takže zatím je těžké se s ním shodnout," říká Fasel na adresu komisionáře NHL. Ze slavné ligy letos dorazilo do Bratislavy a Košic celkem 120 hráčů. „Byl jsem až překvapen úrovní hry na šampionátu, hrálo se navíc ve výborné atmosféře," pokyvuje Fasel.

S turnajem v Bratislavě a Košicích panuje spokojenost, Slovákům vyšlo i přesunutí svého týmu do Košic, což podle Fasela byla velká výzva. Zapracovat však naši sousedé musejí na kapacitách svých arén. „Pokud se Slovensko bude chtít o MS ucházet, mělo by zvážit výstavbu větší arény." Především v Košicích je kapacita nedostačující.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz