Finové udrželi strůjce zlaté éry. Odchod do NHL ale není vyloučen

Foto: Twitter Leijonat

31. srpna 2022, 11:31

Ondřej Mach

Z pracovních nabídek si mohl vybírat, trenér Jukka Jalonen by však měl setrvat na lavičce finské reprezentace až do konce sezony 2023/24. Suomi o tom informovali prostřednictvím svých oficiálních komunikačních kanálů.

Brzy šedesátiletý stratég je synonymem úspěchu finského hokeje za poslední roky. 

Jalonen dovedl skandinávskou zemi ke třem titulům mistrů světa, v únoru také k historickému zlatu na olympijských hrách v Pekingu. 

S finskou reprezentací vyladil efektivní herní styl založený na neprostupné defenzivě. K tomu, aby na mezinárodní scéně vítězil, navíc potřeboval minimum posil ze zámoří.

„Je skvělé, že Jukka zůstává a dohodli jsme se tak rychle. Dává nám to klid na práci.“

Není divu, že se hlasitě hovořilo o námluvách s organizacemi NHL. Jalonen údajně patřil do užšího výběru Floridy, která ale nakonec ukázala na Paula Mauriceho.

Teď je potvrzeno Jalonenovo pokračování u národního týmu.

„Je skvělé, že Jukka zůstává a dohodli jsme se tak rychle. Dává nám to klid na práci. Máme před sebou další sezonu, kdy budeme hrát o medaile před domácím publikem,“ říká generální manažer Jere Lehtinen.

Po nadcházejícím světovém šampionátu v Tampere a Rize tedy (nejspíš) povede finskou reprezentaci také na mistrovství světa v Praze.

„Případný Světový pohár v zimě 2024 mě jako trenéra samozřejmě také láká.“

„A případný Světový pohár v zimě 2024 mě jako trenéra samozřejmě také láká,“ hlásí Jalonen.

Dveře do NHL si nicméně nechává otevřené – nový kontrakt stejně jako v předchozím případě zahrnuje klauzuli o odchodu za Atlantik v polovině smluvního období.

Jalonen poprvé trénoval Suomi mezi lety 2009 až 2013, jeho druhá anabáze začala na podzim 2018. Na klubové úrovni zastával post hlavního kouče v Hämeenlinně, Raumě nebo Ilvesu Tampere, čtyři sezony si vyzkoušel i KHL.

Foto: leijonat.fi

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz