Finská facka! Češi nedali ani gól a skončí poslední. Karjala pro Rusy

Foto: Aleš Krecl, Český hokej

10. listopadu 2018, 19:04

Adam Bagar

(HELSINKY, od našeho zpravodaje) Čekání na první výhru pod taktovkou trenéra Miloše Říhy trvá. Český národní tým po úvodním sympatickém výkonu se Švédy tentokrát nestačil na Finy, zapsal druhou porážku na Karjale a po výsledku 0:3 už je nyní jasné, že na finském podniku skončí poslední. Poslední duel Češi sehrají v neděli od 12:30 proti Rusům, kteří naopak předčasně slaví turnajový triumf.

Trenérský štáb po porážce se Švédy sáhl ze změnám v sestavě. Premiéru na mezistátní scéně zapsali brněnský obránce Jan Štencel a hradecký útočník Radovan Pavlík. Pohromadě zůstala pouze elitní pětka. Mimo hru tentokrát zůstali útočníci Tomáš Vincour s Rudolfem Červeným, mezi tyče se po zranění Jakuba Kováře postavil Patrik Bartošák.

Na začátek zápasu ale museli reprezentanti dlouho čekat. Poté, co absolvovali rozbruslení netradičně ve vedlejší jeskyni 37 metrů pod zemí, se sice přesunuli do Hartwall Areny, jenže tam půl hodiny sledovali slavnostní ceremoniál k příležitosti vyvěšení dresu bývalého zadáka NHL Kimmo Timonena. Střetnutí nakonec začalo s pětadvacetiminutovým zpožděním.

Vítkovický gólman řešil už po minutě náročnou situaci, kdy Kivihalme nastřelil od modré čáry tyč a Ruotsalainen dorážel do odkryté brány. Proti úvodní trefě však byla Bartošákova lapačka. Finové byli dál aktivnější, Češi se osmělili až v polovině třetiny, kdy Tomášek v dobré pozici ztroskotal na Vehviläinenovi. Nevyužitá šance ho mohla mrzet, za chvíli udeřili Suomi.

V čase 12:24 našel výborně Pesonen za Musilem najetého Arttu Ruotsalainena a ten svůj únik chladnokrevně využil pokusem mezi Bartošákovy betony – 1:0. Finové pokračovali v aktivitě, ale málem v přesilovce sami inkasovali, když Kousal po obrovském kiksu obrany ani nadvakrát neposlal puk do sítě. Nejdřív trefil Vehviläinena, následně z dorážky minul bránu.

Češi se nemohli dostat do pohody, která je zdobila proti Švédům. V čase 26:28 bylo ještě hůř. Pesonenovu střelu vyrazil Bartošák ke Krejčíkovi, jenž si nevšiml za sebou Joonase Nättinena a ten už měl lehkou práci – 2:0. Zanedlouho znovu chyboval Krejčík, tentokrát ztratil ve střední třetině puk a finské přečíslení zakončoval ranou z mezikruží Sakari Manninen – 3:0.

Finové měli navrch, reprezentanti se naopak trápili, ale ve třetí třetině se snažili aspoň o čestný úspěch. Ten nepřišel. Vehviläinen zapsal nulu a už po druhém hracím dni je jasno. Finové loňský triumf neobhájí a porvou se s třemi korunkami o druhou příčku. Už nyní je jasné, že vítězi jsou Rusové, kteří na závěr turnaje vyzvou český tým. Ten skončí poslední.

Výsledek druhého utkání české reprezentace na turnaji Karjala:

FINSKO – ČESKO 3:0 (1:0, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 13. Ruotsalainen (Pesonen, Kivihalme), 27. Nättinen, 33. Manninen.
Rozhodčí: Holm, Nord (oba Švédsko) – Jusi, Niskanen (oba Finsko).
Vyloučení: 3:3.
Bez využití.
Střely na branku: 26:18.
Diváci: 11 350.
Finsko: Vehviläinen – Eronen, Vittasmäki, Hakanpää, Kivihalme, Pokka, Ohtamaa, Lindbohm, Lehtonen – Hartikainen, M. Aaltonen, Manninen – Leskinen, Ruotsalainen, Pesonen – Pakarinen, Palve, Rajala – Nättinen, Tyrväinen, Turunen. Trenéři: J. Jalonen, Manner, Pennanen.
Česko: Bartošák – Kolář, Nakládal, M. Doudera, Krejčík, Zámorský, Musil, Štencel, Jordán – Sekáč, Nestrašil, D. Kubalík – H. Zohorna, Kousal, Tomášek – Řepík, R. Hanzl, R. Pavlík – Lenc, Horák, P. Zdráhal. Trenéři: Říha, Reichel a Mlejnek.

Výsledek dalšího utkání druhého hracího dne turnaje Karjala:

ŠVÉDSKO – RUSKO 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 46. Lilja (Bengtsson, Persson) – 31. Kuzmenko (Chafizullin, Barabanov), 39. Ketov, 51. Kuzmenko (Byvalcev, Šalunov), 59. Loktionov (Tělegin, Byvalcev).

Závěrečný program turnaje Karjala 2018

Neděle 11. listopadu:
12:30 Česko – Rusko (Helsinky, Hartwall Arena, ČT2)
16:30 Finsko – Švédsko (Helsinky, Hartwall Arena, ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz