Finská letka na Karjale potěšila. Ale měli jsme pomoci góly, reaguje Smejkal

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

9. listopadu 2020, 9:44

Václav Jáchim

Zaujali, hýřili aktivitou i bruslením. Členové "finské" letky si dokázali vytvořit tlak i v nedělním souboji s Rusy, jejich dojmy ovšem kazila mizerná koncovka. „Nebyli jsme schopni dostat puk do brány, mrzí nás, že jsme týmu víc nepomohli," říká Jiří Smejkal.

Odchovanec jihočeského hokeje, jenž v létě přešel ze Sparty do Tappary Tampere, vytvořil formaci s klubovým parťákem Michaelem Špačkem a Radkem Koblížkem z Oulu. Tohle trio předvedlo aktivní hokej, v duelu s Rusy to bylo patrné především během první třetiny.

„Chtěli jsme na ně vletět a ukázat, že jim nedáme nic zadarmo. Což se nám povedlo. Měli jsme tam spoustu šancí, ale bohužel – celý turnaj nám moc nepřálo štěstí. Tlačili jsme, měli jsme tam toho hodně, ale nedokázali jsme vstřelit branku," lituje Smejkal. Češi dvakrát mířili do tyče, spálili další tutovky, případně je vychytal nadějný gólman Jaroslav Askarov.

Vývoj utkání pak nabídl scénář, který si reprezentanti nepřáli. „Rusové využili přesilovku a nás to trochu utlumilo. Snažili jsme se dostat zpátky do zápasu, byl to takový trošku krutý konec turnaje, který byl jinak výborný," dodává důrazný útočník, jenž si v národním týmu poprvé zahrál předně před rokem – na turnaji Karjala 2019 ještě pod vedením trenéra Miloše Říhy.

Závěrečná bitva byla na poměry Euro Hockey Tour hodně zvláštní. Rusové nasadili dvacítku, také český výběr byl výrazně omlazený. Jeho věkový průměr činil něco málo nad 21 let, v sestavě se objevilo několik mezistátních nováčků. Chyběli naopak zkušení bratři Zohornové, Nestrašil, Roman, Lenc, Klok či Mozík, do branky šel další novic Lukáš Pařík.

Od Smejkala a spol se očekávalo, že mladší kolegy usměrní a úspěšně podpoří. „Myslím, že minimálně gólově jsme měli týmu pomoci víc," uvědomuje si. „Mladí kluci hráli velmi dobré utkání, ale dlouho předtím neměli žádný zápas. Na to, že v  Helsinkách absolvovali pár tréninků, to zvládli velmi dobře. Chtělo to, abychom se prosadili, to by jim pomohlo. Měli jsme tomu jít víc naproti."

Ruský výběr ukázal velkou vyspělost. Byl odpovědný, soudržný, měl osobnosti i dříče. „Nás to nepřekvapilo, protože jsme viděli jejich první dva zápasy. To, jak sebevědomě a drze tihle Rusáci hrají. Oni jsou vždycky dobře fyzicky připravení, pokud k tomu pak přidají drzost, nehraje roli, jestli je hráči osmnáct nebo pětadvacet let. Bylo na nich vidět, že si věří. Hodně jim pomohl gól na 1:0, do té doby jsme je k ničemu nepouštěli. Potom si dovolili věci, které my si nedovolili," rozebírá.

Když slyší otázku, kde hledat hlavní rozdíl mezi duelem seniorských týmů a měřením sil s juniory, hned má jasno. „Řekl bych, že v drzosti. Zápasy se Švédy a s Finy byly podobné v tom, že týmy nechtěly udělat chyby. Vycházely z obrany a nepouštěly se do situací jeden na jednoho. Na Rusech bylo patrné, že jakmile se někde objevilo nějaké okénko, šli do toho po hlavě. Turnaj jim vyšel skvěle, myslím, že všechny překvapili," uznává Smejkal.

Foto: Mika Kylmäniemi / Finnish Ice Hockey Association

Ocenil také brankáře Askarova. „Párkrát ho zachránila tyčka. Ale jinak působil velice jistě, nedával nám druhé třetí dorážky, což bylo pro ruský tým dobré. Ukázal, že z něj může být veliký gólman." Smejkal má za sebou druhý podnik Euro Hockey Tour v kariéře. Zatímco loni byl spíš náhradníkem, tentokrát si zahrál do sytosti. Jeho spolupráce se Špačkem a Koblížkem se líbila, hokejisty z finské nejvyšší soutěži po Karjale ocenil i trenér Pešán.

„S Michaelem Špačkem hrajeme v klubu, zatím se nám hodně dařilo. Myslím, že jsme si to přenesli i do reprezentace. Na turnaji se nám hrálo dobře, jen je škoda, že nám to tam nepadalo. V těch posledních chvílích jsme nebyli schopni dostat puk do brány. Hlavně po posledním utkání s Ruskem nás mrzelo, že jsme týmu víc nepomohli."

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz