Finská síla není jen v systému. Mrkněte na TOP 5 hvězd Suomi

Foto: iihf.com

24. května 2022, 11:22

Ondřej Mach

(TAMPERE, od našeho zpravodaje) Finové patří mezi hlavní kandidáty na zisk zlaté medaile – pro národní tým půjde na závěr skupiny o dobrý test. Na koho si dát zejména pozor?

Mikko Lehtonen (O, 28 let)

Letošní sezona: Petrohrad (KHL), 30 zápasů, 2+13

Jeho anabáze v NHL měla spíš epizodní charakter. Pořád ale není tak starý na to, aby se za oceán nemohl vrátit. Lehtonen je nejproduktivnějším finským borcem na turnaji: bodově naprázdno vyšel jen v prvním duelu s Norskem. Pro příští rok se upsal švýcarskému Curychu.

Miro Heiskanen (O, 22 let)

Letošní sezona: Dallas (NHL), 77 zápasů, 6+33

Sasu Hovi řekl, že s jeho příjezdem se Finsko řadí mezi aspiranty na zlato. Heiskanen zkrátka dokáže pozvednout celý tým: ostatně přesně to se od něj očekává v dalších letech v Dallasu. Vyniká svými ofenzivními instinkty, rozehrávkou nebo střelou, nepropadne ale ani v obraně.

Sami Vatanen (O, 30 let)

Letošní sezona: Ženeva (NL), 40 zápasů, 10+30

Suomi mají v Tampere hodně kvalitní defenzivu. Jedním ze základních stavebních kamenů je taky Vatanen, který po odchodu z NHL sbíral bod na zápas v Ženevě. Dřív se mu vyčítala nedostatečná fyzická hra, svými ostatními přednostmi ale kritikům zavřel ústa.

Valtteri Filppula (Ú, 38 let)

Letošní sezona: Ženeva (NL), 50 zápasů, 19+29

Stanley Cup, zlato z olympiády, 1 056 startů v NHL... Co říct víc? Filppula se blíží na konec fantastické kariéry, před domácím publikem v případě zlatého úspěchu vstoupí do prestižního Triple Gold Clubu. To by byla parádní tečka.

Mikael Granlund (Ú, 30 let)

Letošní sezona: Nashville (NHL), 84 zápasů, 11+56

V zemi tisíců jezer má status celebrity: když je na puku, tak celá hala bouří. Granlund navázal na skvělou fazonu z Nashvillu a září, během pěti duelů nasbíral sedm bodů. Na ledě musíte obdivovat jeho neskutečný přehled.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz