Fischer přednášel trenérům: Mějte kolem sebe nejmotivovanější lidi

20. listopadu 2015, 15:25

Adam Bagar

Bývalý obránce a dnes už ředitel hráčského rozvoje Detroit Red Wings Jiří Fischer dorazil do Čech, aby přednášel zkušeným českým trenérům na prestižní konferenci Mosty 2015, kterou každoročně pořádá Český olympijský výbor. Jeho slovům v zaplněném sále naslouchali mimo jiné Slavomír Lener, Jiří Vykoukal, Viktor Ujčík nebo Pavel Hynek. "Žiju hokejem a mluvit o mé každodenní práci s hráči mě moc baví," přiznává Fischer, který sklidil zasloužený aplaus.

"Příprava pro mě byla velmi náročná a intenzivní, všechno to dát do kupy zabere řadu týdnů. Ale je to můj život," culí se Jiří Fischer s tím, že Mosty 2015 byly letos už čtvrtou konferencí. "Jedna proběhla během mistrovství světa, ale tam jsme se moc nedostali ke studiím o hlavě, jak hráči fungují v krizi, nebo jak se k nim chovat. Jsem rád, že teď už na to byl prostor," hlásí pětatřicetiletý odborník.

"Tady se potkávají trenéři, kteří něčeho dosáhli. A to nás všechny posouvá dál."

"Další poté byla určena extraligovým trenérům během břeclavského Memoriálu Ivana Hlinky," doplňuje Fischer s tím, že i jeho podobné akce posouvají kupředu. "Všechno si dnes můžete přečíst na internetu. Ale je otázkou, jak moc jsou texty pravdivé, nebo ne. Tady se potkávají trenéři, kteří něčeho dosáhli, což nás všechny moc posouvá dál a dál. Jsem z toho nadšen," pokyvuje Jiří Fischer.

Jeho velice zajímavou přednášku, na níž z pozice ředitele hráčského rozvoje Detroitu nastínil klubovou strukturu a kulturu Red Wings, hovořil o motivaci či psychologických typech hráčů, o přístupu trenérů k hokejistům nebo o tom, jak se chovají v krizi a jak z ní najít cestu ven, sledovala skutečně trenérská esa. Nechyběli například ani fotbaloví trenéři Vítězslav Lavička s Jaroslavem Šilhavým.

"V dnešní době je pro trenéry ohromně důležité naučit se anglicky, protože potom lze čerpat informace ze Švédska, Finska či Ameriky. Například v létě jsem byl v Koreji a kdybych neuměl anglicky, tak bych se nedozvěděl od tamějšího příslušníka pro rozvoj sportu, jak pracovat v laktátovém tréninku tak, aby byli hráči co nejlépe připravení na sezonu," líčí bývalý zadák Detroitu nebo Liberce.

Nezajímá nás, kolik hráč zvedne na benchpress, ale jak moc je soutěživý

"Ale jazykem to pouze začíná. Pak se musí člověk posouvat sám," dodává s tím, že v Česku jsou na tom trenéři stále líp a líp. Právě i kvůli takovým akcím, jako jsou Mosty 2015. "Byla okolo toho velká rezistence, že vše víme, ale to je většinou známka toho, že nám chybí sebevědomí. Několik progresivních trenérů uspělo a dnes máme třeba čtyři u nároďáku, což nikdy nebylo. Je to skvělé."

Během svého povídání Jiří Fischer mnohokrát použil slovo soutěživost. A to je podle něj to nejdůležitější. "Stejně tak, jako mít kolem sebe nejmotivovanější lidi. Nás třeba vůbec nezajímá to, kolik hráč zvedne na benchpress. Ale jak moc je soutěživý," hlásí Fischer s tím, že se nesmí podceňovat práce s mládeží. "Oni pak budou dělat jméno českému hokeji a jezdit na olympiády," dodává.

Do Česka zavítal v podstatě jen kvůli přednášce, ale stihl také navštívit nějaká utkání elitní tuzemské soutěže. Byl na Plzni s Kometou, Spartě s Libercem a chystá se také na zápas Plzně s Hradcem Králové. "Pro mě to bylo dost zajímavé porovnání s NHL, AHL nebo Švédskem, kam na pár dní odlétám v sobotu," říká pěatřicetiletý činovník, jehož snem je v NHL post generálního manažera.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz