Forsberg a spol. znovu spolu. Švédové oslaví 25 let od triumfu v Lillehammeru

Foto: swehockey.se

26. dubna 2019, 12:16

Václav Jáchim

Úvodní utkání Carlson Hockey Games hostí 1. května Stockholm, duelu mezi domácí Švédy a Rusy bude předcházet velkolepá oslava olympijských vítězů 1994. Od historického triumfu Tre Kronor nedávno uteklo 25 let, většina zlatých hochů příští týden osobně dorazí do haly Ericsson Globe.

Bylo to tehdy velké drama s radostným koncem pro Švédy. Velké finále s Kanadou rozhodovaly až nájezdy, ten klíčový předvedl památnou fintou Peter Forsberg a poslal Tre Kronor k historickému zlatu.. „V kariéře jsem zažil další úspěchy, ale tohle bylo něco speciálního," přiznala pozdější hvězda NHL.

Švédové olympijský turnaj ovládli poté, co ve čtvrtfinále skolili 3:0 Německo a v semifinále pak 4:3 Rusko. Velký boj o zlato skončil pro svěřence Curta Lundmarka vítězstvím 3:2 po nájezdech, ve Švédsku následně vypuklo hokejové šílenství. Sice nešlo o turnaj, na němž se představila esa z NHL. To až za další čtyři roky v Naganu. Nicméně triumf z Lillehammeru má pro Švédy ohromný význam, olympijské hry pak jejich reprezentace vyhrála už jen jednou – v Turíně 2006.

Letos od velké slávy uplynulo 25 let, vedení švédského svazu připravilo pro fanoušky unikátní událost. S pozvánkou na společenskou akci byli osloveni všichni členové zlatého týmu, většina z nich potvrdila účast. A nejen oni. „Je neuvěřitelné, že se nám na jeden zápas podařilo pozvat tolik hokejových hrdinů a osobností," řekl webu swehockey.se marketingový manažer švédského svazu Jesper Björck.

Z týmu olympijských vítězů 1994 by do mamutí haly Globen měli dorazit brankáři Hakan Algotsson, Michael Sundlöv, Tommy Salo, obránci Tomas Jonsson, Magnus Svensson, Leif Rohlin, Roger Johansson, Kenny Jonsson, Christian Due-Bojie, Fredrik Stillman útočníci Jonas Bergqvist, Niklas Eriksson, Stefan Örnskog, Jörgen Jönsson, Hakan Loob, Charles Berglund, Peter Forsberg, Mats Näslund, Patrik Juhlin, Roger Hansson, Daniel Rydmark i trenéři Curt Lundmark a Per Marts. Chybět podle všeho budou pouze pracovně vytížení Patrik Kjellberg s Andreasem Dackellem.

Před úvodním utkáním českého turnaje Carlson Hockey Games, které ve středu 1. května hostí od 15 hodin Stockholm, se všichni medailisté z Lillehammeru představí fanouškům na ledě haly Ericsson Globe. Z hlediště pak budou sledovat bitvu Švédů s Rusy, do níž zasáhne řada současných hráčů NHL. Oba týmy se posléze přesunou do Brna, kde český podnik Euro Hockey Tour o víkendu dokončí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz