Frustrovaní Švédové a medaile v hledišti? IIHF potrestala Dahlina a spol.

Foto: iihf.com

3. května 2018, 11:03

Martin Voltr

Byl to doslova šokující pohled. Švédský kapitán Lias Andersson na závěrečném ceremoniálu šampionátu do 20 let zahodil svou stříbrnou medaili do hlediště, také další spoluhráči a trenéři si ji okamžitě sundali z krku. Všichni s odstupem dostali tresty od Mezinárodní hokejové federace.

Sport obnáší nejenom vítězství, ale i porážky. A právě v okamžiku nepříjemných proher musí sportovci prokázat alespoň špetku úcty. Zvlášť na tak vysoké úrovni, jakou je hokejové mistrovství světa do 20 let.

Kanaďané ve finále letošního turnaje v americkém Buffalu porazili Švédy 3:1, když rozhodli až dvěma góly v předposlední minutě. Hokejisté Tří korunek nemohli skrýt obrovské zklamání, které pak dali najevo během přebírání stříbrných medailí.

Zdaleka nebyli prvními v historii šampionátů IIHF, kdo si okamžitě sundal medaile z krku – vzpomeňme si na chování Rusů po prohraném finále s Českem v roce 2010 nebo o pět let později v Praze s Kanadou. Ovšem nad tím, co nyní udělal kapitán Lias Andersson, zůstal rozum stát. Svou medaili hodil do hlediště, kde si ji (aspoň na chvíli) užil jeden z amerických fanoušků.

Mezinárodní hokejová federace s odstupem vynesla tresty. Pěti hříšníkům z řad hráčů a trojici trenérů zastavil disciplinární panel činnost pro úvodní zápasy dalších mistrovství světa následujícím způsobem:

  • útočník a kapitán Lias Andersson – 4 zápasy MS U20 2019
  • útočníci Axel Jonsson Fjällby, Jesper Boqvist a brankář Olle Eriksson Ek – 2 zápasy MS U20 2019
  • obránce Rasmus Dahlin – 2 zápasy MS U18 2019
  • hlavní trenér Tomas Montén – 3 zápasy MS U20 2019
  • asistenti trenéra Nizze Landén a Henrik Stridh – 2 zápasy MS U20 2019

Potrestání nicméně vyznívá hodně zvláštním způsobem. Když pomineme trenéry, jen brankář Eriksson Ek dostal stopku na šampionát, kterého se ještě může zúčastnit. Andersson, Jonsson Fjällby a Boqvist patří do ročníku 1998, který má za sebou své poslední mistrovství dvacítek, podobně supertalent Dahlin narozený v roce 2000 už příští rok nemůže hrát v osmnáctce. Řády IIHF přitom v takových případech počítají s tresty pro kategorii, do které hráč míří.

Kdo ví, zda se jim nakonec přece jen nepřenesou. Jak ale federace zdůraznila, tresty neplatí pro nadcházející šampionát seniorů. Ve švédské nominaci figuruje ze zmiňovaných mladíků jen Andersson, který si uřízl největší ostudu.

„Tím, že si hráči sundali medaile, projevili nejen neúctu vůči divákům a organizátorům šampionátu, ale také vůči soupeřům a vítězům. Přestože hráči nad svým chováním později vyjádřili lítost, jejich skutky to neomlouvá,“ uvádí IIHF ve svém zdůvodnění.

„Ukazuje to na chybné ambice, kde se počítá jen první místo, což se absolutně rozchází s myšlenkami sportu. Porážka je součástí jakékoli soutěže a neospravedlňuje neférové a nesportovní chování, a to ani v takovém věku,“ vzkazují představitelé Mezinárodní hokejové federace.

Foto: iihf.com

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz