Galvas by měl podepsat smlouvu v Chicagu, to láká i dva Rusy z KHL

Jakub Galvas (v červeném) na rozvojovém kempu v klubu Chicago Blackhawks. | Foto: Instagram

Chicago je v poslední době velmi aktivní za hranicemi Států. Intenzivně se snaží domluvit na kontraktech s mnohými hráči. Hlavním z jich je český obránce Jakub Galvas z finského Jukuritu. Kromě něj smlouvu obdrží také Henrik Borgström, jednání probíhají s ruskou dvojicí Maxim Šalunov – Damir Žafjarov.

Jakub Galvas byl draftovaný Chicagem v roce 2017 jako 150. v pořadí. Od té doby strávil dvě sezony v Olomouci a dvě v Jukuritu. Svou bodovou produkci držel celou dobu při zhruba stejných číslech (13, 17, 15, 11).

Jukurit skončil sezonu na předposledním místě, na předkolo play off ztratil propastných 21 bodů. Galvas si tak letos už nezahraje a svou první smlouvu s klubem NHL by měl podepsat během následujících dní.

Kromě Bretta Connollyho a Rileyho Stillmana ve výměně s Floridou za Lucase Carlsona a jeho jmenovce Wallmarka získali Blackhawks také finského útočníka Henrika Borgströma. Ten si po čtyřleté zkušenosti v Severní Americe a dvouletém cestováním mezi hlavním týmem Panthers a farmou ve Springfieldu vybral působiště v Helsinkách.

Na rozdíl od Galvase ale jeho HIFK hraje play off a již postoupilo do semifinále. I on ale od příští sezony bude nejspíše hrát opět za mořem. Chicago pro něj připravuje novou smlouvu a i u něj je pouze otázka času, kdy ji podepíše.

Podobně je na tom také Lukas Reichel. Německý útočník byl draftován loni 17. v pořadí a po play off DEL bude bojovat o pozici v týmu Německa na mistrovství světa.

Kromě mladých nadějí si ale Blackhawks dělají zálusk na starší hráče z Ruska. Jsou jimi Maxim Šalunov a Damir Žafjarov.

Šalunovovi je už 28 let a bude muset podepsat klasický profesionální kontrakt. V dresu CSKA odehrál sezonu ve velké formě, kterou posunul ještě na vyšší úroveň v play off.

Větší hvězdou je ale Damir Žafjarov z Torpeda Nižnij Novgorod. Umístil se třetí v kanadském bodování KHL a okamžitě se objevil na vrcholu volných hráčů z Evropy pro kluby z NHL. V 58 zápasech nasbíral 61 bodů.

Se všemi zákulisními informacemi přišel jako první reportér Scott Powers z The Athletic.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz