Hodně se těším, je to derby, burcuje Homola před Ruskem. Vzpomíná na bitky

Foto: Rob Wallator, Hockey Canada Images

11. října 2018, 12:19

Martin Voltr

Hokejisté reprezentační osmnáctky počítají poslední hodiny do úvodního ze tří zápasů proti Rusku. V Příbrami potkají soupeře, se kterým už svedli spoustu vyhecovaných bitev – ta poslední na Hlinka Gretzky Cupu je ale odřízla od postupu do semifinále. Pomstí se čeští mladíci?

„Hodně se těším. Dá se říct, že je to derby. Jsme vyhecovaní všichni, jak Rusové, tak my. Bude to těžké, protože co jsme se dívali ráno na jejich trénink, tak přiletěli v celkem silné sestavě,“ říká obránce českého výběru David Homola.

Sborná dorazila do Příbrami těsně před zápasy, takže byla jen vybruslit únavu a Češi toho na tréninku moc nevykoukali. „Viděli jsme tam ale Podkolzina, který by měl jít vysoko na draftu. Od něj se asi bude hodně očekávat,“ varuje Homola před nejproduktivnějším hráčem letošního Hlinka Gretzky Cupu. Na turnaji nastřílel v pěti zápasech osm gólů!

Domácí reprezentace se zatím věnovala čistě své hře, na soupeře si řekne konkrétní pokyny až před zápasem. „Nejvíc jsme se věnovali založení útoku, defenzivní zóně a teďka přesilovce a oslabení. Pořád pokračujeme v tom, co jsme rozebírali na předchozích akcích, a snažíme se v tom zdokonalit,“ popisuje zadák.

S Myšákem na Rusy. Osmnáctku sledujte živě

Rusy si ale dobře pamatuje, stejně tak i další parťáci z týmu. Velké vítězství slavil ročník 2001 v minulém listopadu. „Jak jsme hráli se sedmnáctkou v Kanadě, porazili jsme je ve čtvrtfinále. Byli úplně zklamaní. Pro nás to byl úspěch, bylo to poprvé, co jsme je porazili,“ vzpomíná Homola na klíčovou bitvu turnaje World Hockey Challenge, do níž šli Češi jako outsideři. Letos v srpnu, rovněž na kanadské půdě, už neuspěli a dokonce Rusům ani nedali gól.

„Jejich síla spočívá hlavně v důrazu. Jsou silní na puku a nenechají se od něj odstavit. Hodně dohrávají, znepříjemňují nám to.“ Mohli by mít slabiny v zadních řadách, byť poslední vzájemný duel tomu úplně nenasvědčuje? „Jo, obránci mají problémy, když se na ně zatlačí,“ přemítá hokejista třinecké juniorky.

Vůbec nejvyhrocenější bitvy si pamatuje už z šestnáctky. Na východě republiky se tehdy rozhodně nehrálo v rukavičkách, všechno vyvrcholilo poslední třetinou, kdy se na ledě strhlo několik pěstních soubojů.

Foto: Rob Wallator, Hockey Canada Images

„Úplně se to zvrtlo a byla tam bitka za bitkou. To se s námi pořád nese,“ culí se obránce, jenž mezi bijce rozhodně nepatří. Tuší ale, od kterých protivníků může očekávat, že do toho půjdou po hlavě. „My o nich víme, ale nevíme, jestli i oni o nás,“ usmívá se.

Podobné gladiátorské hry jako v Českém Těšíně se asi nedají očekávat, ale tři utkání ve třech dnech určitě nabídnou hodně zajímavého a pro ránu se nepůjde daleko.

„Fanoušky bych určitě pozval na atraktivní hokej, ještě juniorský, takže to bude rychlé i důrazné. A hlavně vyhecované,“ zve David Homola. A jaký mají čeští mladíci cíl? „Vyhrát všechny zápasy,“ dodává odhodlaně.

V Příbrami se hraje od čtvrtka do soboty vždy od 17:30, zápasy můžete sledovat na hokej.cz v přímých přenosech.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz