Hokej? Tramba mohl na ODM i lyžovat! Po olympiádě si vyberu, říká

Foto: Martin Voltr

K tomu, abyste excelovali ve dvou sportech, nemusíte být ještě nutně Ester Ledecká. Čtrnáctiletý Jonáš Tramba reprezentuje na Olympiádě dětí a mládeže Jihočeský kraj v hokeji, ale klidně se jí mohl zúčastnit jako sjezdový lyžař.

Škoda, že Olympiáda dětí a mládeže trvá jenom čtyři dny a je absolutně nemožné časově skloubit dva sporty. Jasně, drtivá většina účastníků by to stejně nevyužila, ale Jonáš Tramba ano.

Chybělo málo, a místo zimního stadionu ve Vrchlabí se mohl prohánět po sjezdovce na Mísečkách.

Chybělo jen, aby se pro to sám rozhodl!

„V lyžování jsem druhý nejlepší v kraji. Minulou sezonu jsem absolvoval pár republikových závodů a docela se mi povedly, na základě toho jsem se kvalifikoval na olympiádu. Rozhodl jsem se ale pro hokej, protože mě víc baví,“ vypráví Jonáš svůj příbeh. „Kdybych se nedostal na hokej, jel bych na lyže.“

„Kdybych se nedostal na hokej, jel bych na lyže.“

Pro tělesný i mentální rozvoj sportovce je naprosto úžasné, když si tyká nejen s pukem a hokejkou. Skloubit však dvě takhle vzdálené disciplíny, které vlastně spojuje jen zima (z časového hlediska tím hůř)? Klobouk dolů.

„Je to náročné. Musím prostě v jednu chvíli vynechat buď hokej, nebo lyže,“ krčí mladík z Písku rameny. A jestli to trenéři tolerují? „Moc ne, no. Nějak se s tím musí poprat,“ usmívá se.

Foto: Martin Voltr

S lyžařským klubem ze svého města ještě v listopadu a prosinci trénoval i na ledovci, kam se kvůli hokejovému programu nedostane tak často jako jeho souputníci.

Oba sporty mají svá specifika. Probíjet se vzhůru jako lyžař pochopitelně není v českých podmínkách vůbec snadné, hokej na druhou stranu hraje spousta dětí. To přináší výhody i úskalí v cestě na vrchol.

„Pro mě je náročnější dostávat se na vrchol v hokeji.“

„Pro mě je náročnější dostávat se na vrchol v hokeji. V lyžování není v mém kraji taková konkurence, tak to jde o něco lépe,“ soudí Jonáš Tramba, který má ve svém srdci k jednomu ze sportů přece jen blíž. „Určitě k hokeji,“ říká bez váhání.

Mezi mantinely hájí Tramba barvy deváté třídy Písku. Výkony předvádí víc než slušné, vždyť ve 22 zápasech probíhající sezony zaznamenal 46 kanadských bodů za devět gólů a 37 asistencí. Jako obránce!

„Bohužel jsme nepostoupili do nadstavby. Proto většinou vyhráváme a sbíráme dost bodů,“ vysvětluje svůj přísun, který by vyměnil za týmový úspěch. „Hraju ale ještě jednu soutěž, za dorost Jindřichova Hradce. A ta je lepší,“ překvapuje mladý talent, co všechno zvládá. „Většinou mám o víkendu tři zápasy. V pátek, sobotu i neděli,“ říká, jako by o nic nešlo.

Foto: Martin Voltr

Ve čtrnácti letech už má ale pomalu načase, aby si vybral, v čem bude naplno pokračovat. Jestli zkusí prorazit na ledě, nebo na sjezdovce.

„Po olympiádě se hodlám rozhodnout,“ uzavírá.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz