Hokej v číslech: A běž vychladnout! Kteří hráči mají permanentku na trestnou?

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Porušíš pravidla, jdeš si sednout. Jednoduchá poučka, která v hokeji platí od samotného vzniku této hry. Ani vidina vykázání mimo hru však některé hráče nezbrzdí v jejich stylu hry, a právě na ty největší hříšníky extraligového hokeje se podíváme pod drobnohledem čísel.

Už při letmém pohledu na nejvyšší příčky v žebříčku nejtrestanějších hráčů extraligy nás zarazí, že celou elitní trojku tvoří hokejisté ze zámoří. Hráčem, který toho dosud odpykal mimo hru nejvíce, je totiž brněnský tvrďák Alexandre Mallet, šestadvacetiletý Kanaďan už od sudích vyfasoval celkem 104 trestných minut a jako jediný hokejista soutěže se přehoupl do trojciferných čísel. Při zohlednění jeho celkově nízkého odehraného času to pak dělá děsivých 9,53 trestné minuty každou šedesátiminutovku.

Tomu k tomuto nelichotivému primátu výrazně dopomohly osobní tresty, ty desetiminutové nasbíral již tři a k tomu přidal i jeden do konce utkání. I po odečtu všech takových flastrů však Mallet stále zůstane v popředí, 27 menších trestů jej totiž řadí na stříbrné místo, jen o dvě taková provinění za vedoucího Martina Ševce z Liberce.

Druhá pozice patří jeho kolegovi ze země hokeje a javorového sirupu, toho času ve službách pardubického Dynama - Rhettu Hollandovi, aktuálně s 95 trestnými minutami na kontě. Trojlístek severoameričanů coby největších hříšníků české elitní soutěže uzavírá rodák z amerického Chicaga Conor Allen, který ztrácí na Hollanda pouze jednu trestnou minutu.

A pokud bychom rozšířili okruh cizinců ze Severní Ameriky na celý svět, pokračovala by tato stopa ještě i na čtvrté místo, kde operuje 85 trestnými minutami ověnčený Tomáš Marcinko, slovenský útočník v barvách Ocelářů. První Čech se objevuje tedy až na konci první pětky a tento titul patří Bohumilu Jankovi, chomutovský zadák seděl dohromady již 82 minut.

Žebříček nejtrestanějších hokejistů ovšem odhaluje ještě jeden skutečně pozoruhodný jev, mezi desítkou nejčastějších provinilců se totiž nachází hned tři kapitáni. Michal Trávníček coby lodivod Litvínova je se 79 trestnými minutami šestý, o jednu minutu i pozici za ním operuje Václav Skuhravý, šéf karlovarské Energie, a další jednu příčku a dvě trestné minuty dále najdeme kapitána lídra z Podještědí Petra Jelínka.

Navíc pokud se podíváme na lídry jednotlivých týmu ve vylučovanosti, objevíme dokonce ještě další dva hráče, kteří letos alespoň jednou vyjeli na led s céčkem na hrudi. Žebříčku trestných minut Mountfieldu totiž kraluje Petr Koukal a stejnou statistiku vede ve Vítkovicích obávaný vousáč Jan Výtisk, ti mají u svého jména 59, respektive 65 minut nedobrovolně strávených mimo hru.

O lídrech v počtu nejkratších udělitelných trestů jsme již mluvili, proto se podíváme ještě na hráče s největším množstvím dvouciferných penalizací. Co se týče deset minut dlouhých osobních trestů, tam se na čele drží karlovarský Václav Skuhravý, který vyfasoval už čtyři "panenky", kvůli čemuž také musel jako zatím jediný hráč soutěže vynechat jeden zápas.

I v počtu trestů do konce utkání má extraliga jen jediného lídra, tím je již zmiňovaný plzeňský obránce Conor Allen, pro něhož předčasně skončily již dva duely

A jak si vedou celé týmy? Vůbec nejslušnějším mužstvem soutěže jsou Karlovy Vary, kterým rozhodčí dosud udělili pouze 494 trestných minut, navíc jako jediný tým ještě ani jednou nebyly potrestány vyloučením do konce zápasu.

Nejméně menších trestů pak obdrželi mladoboleslavští bruslaři, a to konkrétně 177. Ovšem jako kontrast k tomu mají na kontě již pět trestů předčasně ukončujících působení hráče v utkání, vůbec nejvíce v celé extralize, kvůli čemuž je celkový součet jejich trestných minut - 549, až pátý nejnižší mezi čtrnáctkou týmů.

Jediný další klub, jenž byl ze zápasu vykázán již pětkrát, je pardubické Dynamo, které je pak tím vůbec nejčastěji hřešící skvadrou, dohromady muselo odpykat ohromných 735 minut mezi trestoměřiči, více než 12 celých zápasů.

TOP 10 nejtrestanějších hráčů TELH:

1. Alexandre Mallet (HC Kometa Brno) - 104 TM
2. Rhett Holland (HC Dynamo Pardubice) - 95
3. Conor Allen (HC Škoda Plzeň) - 94
4. Tomáš Marcinko (HC Oceláři Třinec) - 85
5. Bohumil Jank (Piráti Chomutov) - 82
6. Michal Trávníček (HC VERVA Litvínov) - 79
7. Václav Skuhravý (HC Energie Karlovy Vary) - 78
8. Petr Jelínek (Bílí Tygři Liberec) - 76
9. David Němeček (BK Mladá Boleslav) - 69
10. Martin Ševc (Bílí Tygři Liberec) - 68

Nejtrestanější hráči jednotlivých týmů:

Bílí Tygři Liberec: Petr Jelínek76 TM
BK Mladá Boleslav: David Němeček69
HC Dynamo Pardubice: Rhett Holland95
HC Energie Karlovy Vary: Václav Skuhravý78
HC Kometa Brno: Alexandre Mallet104
HC Oceláři Třinec: Tomáš Marcinko85
HC Olomouc: Jiří Ondrušek - 56
HC Sparta Praha: Zach Sill62
HC Škoda Plzeň: Conor Allen94
HC VERVA Litvínov: Michal Trávníček79
HC VÍTKOVICE RIDERA: Jan Výtisk65
Mountfield HK: Petr Koukal59
Piráti Chomutov: Bohumil Jank82
PSG Berani Zlín: Zdeněk Okál49

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz