Hokej v číslech: Bublá Třinci problém v defenzivě?

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Mistři z Třince se po první čtvrtině sezony pohybují v elitní pětce Tipsport extraligy, pohledem statistik však situace u Ocelářů zdaleka pozitivně nevypadá. Ať už to jsou klasické statistiky jako Corsi, či ty nové měřící schopnost vyvážet a zavážet puk...

28 bodů a pátá příčka. Jistě, hokejisté Třince by si určitě dokázali představit lepší vstup do nové sezony, leč vzhledem k okolnostem (a zranění hlavní hvězdy Martina Růžičky) určitě o žádnou katastrofu nejde.

Když se však podíváme pod povrch – konkrétně na pokročilé statistiky –, situace u Ocelářů může v budoucnu znamenat problém. A to především v defenzivní hře.

O co konkrétně jde?

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Při vyřčení této pochybnosti budeme vycházet ze dvou moderních statistik – kontrolovaných vstupů do pásma a kontrolovaných výstupů z pásma. Ty jsou ve své podstatě velmi jednoduché.

Při kontrolovaných vstupech měříme počet vstupů týmu s kotoučem na holi do útočné třetiny, při kontrolovaných výstupech se pro změnu díváme na počet výstupů týmu s kotoučem na holi z vlastní obranné třetiny. Vstupy a výstupy mohou být úspěšně i neúspěšně, což také můžeme změřit.

Jak si v nich vedou Oceláři?

(Poznámka: Budeme počítat pouze s těmi vstupy a výstupy zapsaných při hře 5 na 5 a pro lepší objektivitu přepočtených na 60 minut.)

Kontrolované vstupy

Hokejisté Třince zavezli v dosavadních 16 utkáních do útočné třetiny v průměru 40,16 kotoučů za 60 minut. To je řadí na 12. pozici. V počtu úspěšných vstupů do ofenzivního pásma jsou s hodnotou 34,24 až jedenáctí nejlepší.

Ještě hůře si svěřenci Václava Varadi vedou v defenzivní činnosti, konkrétně v počtu inkasovaných kontrolovaných vstupů soupeřů do vlastní obranné třetiny. Čísla 48,25 u všech vstupů a 39,91 u těch úspěšných vstupů řadí obhájce titulu na poslední, respektive předposlední místo.

Kontrolované výstupy

Už výše zmíněné statistiky člověka můžou poměrně zarazit, zejména vezmeme-li v potaz, že Oceláři jsou s 59 brankami nejproduktivnějším klubem Tipsport extraligy. Se 45 inkasovanými góly je najdeme už ve středu tabulky – a jedním z důvodů můžou být i kontrolované výstupy z obranného pásma.

Na větší rozbor, při němž bychom zkoumali, zda to může být jednou z příčin, bychom už museli k videu, je ale jisté, že samotné statistiky žádného třineckého trenéra ani fanouška potěšit nemůžou.

50,84 kontrolovaných výstupů z obranného pásma znamená pro Slezany umístění na 9. místě, 43,47 úspěšných kontrolovaných výstupů z obranné třetiny pak řadí Oceláře na 10. pozici.

Situace se zhoršuje u inkasovaných výstupů soupeřů z týmu, což by mohlo signalizovat, že forčeking Třince buď není tak agresivní, anebo příliš nefunguje. Konkrétně jde o hodnoty 58,77 u všech i úspěšných výstupů, které posílají tým v obou případech na poslední příčku.

Závěr

Co všechny tyto statistiky v praxi znamenají?

Kontrolované vstupy do útočného pásma, v nichž Třinci náleží 11., 12., 13. a 14. místa, můžou ukazovat jednak na špatnou úspěšnost třinecké ofenzivy při snaze zavézt puk do útočné třetiny, jednak na neúspěšnou hru defenzivních řad při snaze zabránit zavezení puku do vlastního obranného pásma.

Kontrolované výstupy z obranného pásma, kde se Oceláři nacházejí na 9., 10. a dvakrát na 14. místě, můžou poukazovat, jak už bylo řečeno, na neefektivní forčeking úřadujících šampiónů a také na problémy obránců při rozehrávce.

Je velmi nepravděpodobné, že by Třinec měl problém ve všech zmiňovaných oblastech – to by se nepochyboval v první pětce extraligy –, je ale více než dost možné, že v některých Slezanům bublá pod povrchem problém.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz