<

Hokej v číslech: Buchtele bude dál hrát na Spartě. Má ale čím přispět?

Foto: hcsparta.cz

Na Spartě působí s přestávkami už od roku 2013, přesto hrozilo, že po uplynulé sezoně odejde. Nakonec se však Jan Buchtele s pražským týmem dohodl a minimálně rok za něj bude dál hrát.

Spartu dělila od účasti ve finále jediná výhra v sérii proti Liberci, nakonec jí to ale opět nevyšlo. Předčasný konec v semifinále vyústil v odchod řady hráčů včetně Košťálka, Piskáčka či Pecha.

Původně mezi nimi byl i Jan Buchtele, což na konci dubna komentoval sportovní manažer Jaroslav Hlinka.

„Došli jsme k dohodě, že to bude pro obě strany nejlepší. Buchta v klubu působil dlouho, byl můj spoluhráč, dobře se známe. Honzovi vůbec nevyšlo play off a shodli jsme se na tom, že jeho kariéře pomůže nový start,“ uvedl tehdy.

Střih. O dva měsíce později, na konci června, Sparta oznamuje, že s Buchtelem nakonec počítá i na příští ročník. 

„Věříme, že dokáže navázat na výkony z první poloviny uplynulé sezony a být nadále platným hráčem týmu.“

„Honza s námi po zahájení letní přípravy pořád trénoval. Minulý týden jsme se oboustranně domluvili, že v týmu zůstane. Věříme, že dokáže navázat na výkony z první poloviny uplynulé sezony a být nadále platným hráčem týmu,“ uvedl sportovní ředitel Petr Ton.

Krátký pohled na statistiky jednatřicetiletého útočníka přitom naznačuje, že má s 29 body ve 47 zápasech za sebou poměrně dobrou základní část. Skrývá se v pokročilých statistikách nějaký zádrhel?

Mezi nejlepšími střelci

Začněme od konce. Jaroslav Hlinka na konci dubna zmínil, že Buchtelemu nevyšly vyřazovací boje. Nebudeme vás napínat, jedna asistence v jedenácti zápasech je zkrátka málo, byť některé statistiky ukazují, že třeba po střelecké stránce byl Buchtele jedním z nejaktivnějších sparťanů.

Lépe se rodákovi z Hradce Králové dařilo v základní části, v níž ve 47 utkáních vstřelil 15 gólů a přidal 14 asistencí. Pouhou šestinu bodů zaznamenal v přesilovkách, ve kterých zdaleka nedostával tolik prostoru jako jiní útočníci.

Bodoval tak především ve hře 5 na 5, při níž v některých statistikách patřil k nejlepším forvardům v extralize. Na mysli máme počet gólů či střel ze slotu (za 60 minut): mezi pravidelně hrajícími útočníky byl na desátém čtyřiadvacátém místě.

Buchtele nemusel čelit nejtěžším protihráčům, spíš naopak. Třeba kvalitu protihráčových obránců mu statistici mezi sparťanskými útočníky naměřili třetí nejnižší, navíc ho trenéři nasazovali především do ofenzivních situací. A to dokonce tak často, že 57,8 % vhazování absolvoval v útočném pásmu, nejvíc v týmu.

Když vezmeme tohle v potaz, tak nás – pro fanoušky Sparty nepříjemně – překvapí další statistiky týkající se Buchteleho vlivu na celkovou hru týmu. Ten můžeme měřit tak, že porovnáme střelecké statistiky Pražanů, když byl na ledě a když byl na střídačce.

Jak vypadá výsledek? Je pravda, že Sparta s ním vysílá o trochu víc střel než bez něj (+0,8 střel ze slotu a +0,1 očekávaných gólů), ale zároveň jich taky víc inkasuje. Když tento rozdíl sečteme, tak z toho Buchtele nevychází dobře: podíl střel ze slotu se s ním na ledě snižuje o 2,9 %, poměr očekávaných branek (xGF Relative) je nižší dokonce o 3,1 procent.

I tak se Spartě s dlouholetým pardubickým forvardem dařilo soupeře přestřílet. To ale nepřekvapí, vždyť Pražané vyhráli základní část. Na druhou stranu, tým s takovou kvalitu a takovými ambicemi musí pracovat hlavně na svých slabinách.

Bylo by nefér říct, že jí je Jan Buchtele. Jistě, střílení gólů mají na starost primárně jiní hráči, ale dvojnásobný extraligový šampion má pořád Spartě co nabídnout, zejména co se týče střelby. Naopak v defenzivě ho trenéři nejspíš tak často využívat nebudou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz