Hokej v číslech: Bukarts nebo Kousal. TOP 5 hráčů týdne

Roberts Bukarts | Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

28. listopadu 2022, 18:21

Ondřej Hudec

V extralize se odehrála dvě kompletní kola, k tomu navíc některé týmy i dohrávaly své zápasy a extraligový program tak byl poměrně bohatý. Kdo v uplynulém týdnu podal ty nejlepší výkony a dostal se mezi pět nejlepších hráčů?

Roberts Bukarts, HC VÍTKOVICE RIDERA

Vítkovice byly jedním z týmů, který odehrál tři zápasy. Navíc body ztratily pouze v úterý, a to v atraktivním souboji s Pardubicemi, který se rozhodoval až v nájezdové loterii. Další dva zápasy ale Vítkovice v domácím prostředí zvládly.

Velkou roli v tom hrál Roberts Bukarts, který si ve třech duelech připsal pět bodů, navíc všechny byly primární, a patřil k nejproduktivnějším hráčům minulého týdne. Bukarts navíc rozložil své body do všech zápasů.

Celkově si lotyšský forvard připsal 13 střeleckých pokusů, dalších 14 připravil spoluhráčům, a celkově se podílel na 17 vytvořených šancích Vítkovic. Při hře 5 na 5 měl podíl očekávaných gólů 65 % a na ledě byl u pěti vstřelených a dvou obdržených gólů.

Pavel Kousal, BK Mladá Boleslav

Stejně jako Bukarts měl i Pavel Kousal v minulém týdnu na kontě pět bodů. Útočník Mladé Boleslavi řídil především obrat proti Litvínovu, na kterém se podílel čtyřmi body. Gólem pak pomohl i k výhře nad Kometou Brno.

Ve dvou zápasech si připsal 17 střeleckých pokusů. Spoluhráčům připravil dalších 12 střeleckých pozic, když se celkově podílel na osmi vytvořených šancích Mladé Boleslavi. Aktivní byl Kousal i v transportu puku z obranného do útočného pásma, když zaznamenal 10 výstupů z vlastní třetiny a 12 kontrolovaných vstupů do útočné zóny.

Při hře 5 na 5 byl Kousal na ledě hned u pěti vstřelených gólů a dvou obdržených, když měl podíl očekávaných gólů 71 %.

Erik Thorell, HC Sparta Praha

Pražská Sparta se probudila, v minulém týdnu posbírala maximum možných bodů a posunula se na osmé místo tabulky. Podíl na tom má i Erik Thorell, který zatím nezažíval příliš povedený ročník, minulý týden mu ale vyšel.

Ve dvou zápasech si Thorell připsal tři body za gól a dvě asistence. Všechny body byly primární, a navíc přišly při hře 5 na 5. Právě v té byl Thorella plný led, když s ním na ledě Sparta přestřílela soupeře v poměru 34:15 s podílem očekávaných gólů 66 %. Thorell pak byl na ledě u tří vstřelených a jedné obdržené branky.

Celkově měl ve dvou utkáních pět střeleckých pokusů, kdy ale pouze jeden byl mimo oblast slotu. Spoluhráčům pak nahrál na devět střel a celkově se podílel na sedmi vytvořených šancích svého týmu.

Miroslav Svoboda, HC Škoda Plzeň

Plzeň uhrála v minulém týdnu plný počet šesti bodů. Velkou zásluhu na tom měl Miroslav Svoboda, který odchytal oba zápasy. V nich inkasoval pouze dva góly s úspěšností zákroků 96,9 %, o čtyři procentní body lepší, než byla očekávání na základě šancí soupeřů.

Právě ve srovnání s očekáváním byl Svoboda v součtu obou zápasů lepší o 2,6 gólu. Ve srovnání s extraligovým průměrem pak chytil o 3,9 gólu navíc.

Jakub Navrátil, HC Olomouc

Olomouc i po dalším týdnu drží v tabulce třetí místo. A to díky tomu, že si vyšlápla na Třinec i hradecký Mountfield, body pak ztratila pouze proti Kladnu. Třemi góly se na dvou výhrách podílel Jakub Navrátil. Dvěma góly sestřelil Třinec, jednou brankou se pak podílel na výhře 5:0 nad Mountfieldem.

Navrátil měl celkově deset střeleckých pokusů, hned devětkrát ale zakončoval z prostoru slotu, odkud vstřelil i všechny tři své góly. Navrátil, a jeho spoluhráči, dokázal vytěžit z minima maximum, když byl při hře 5 na 5 na ledě u čtyř vstřelených gólů bez jediného obdrženého. Poměr střel byl ale při jeho pobytu na ledě z pohledu Olomouce 26:43 a podíl očekávaných gólů měl Navrátil 46 %.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz