Hokej v číslech: Co dovedlo Třinec a Kometu k postupu?

Dominik Furch | Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Stejně jako jsme vám nabídli preview z pohledu čísel ke každé sérii předkola Generali Česká pojišťovna play off, podíváme se na ně v krátkosti i zpětně. Díky čemu Třinec s Kometou postoupily? A kdo byl vlastně herně lepším týmem v jednotlivých duelech?

Nejrychleji se do čtvrtfinále protáhli Oceláři z Třince a také brněnská Kometa. Obhájci titulu si poradili ve třízápasové sérii s Litvínovem, Kometa pak potřebovala na postup přes Mladou Boleslav čtyři utkání.

Co oba celky dovedlo v jejich sériích k postupu mezi nejlepší osmičku?

HC Oceláři Třinec vs. HC VERVA Litvínov

Třinec si s Litvínovem sice poradil v nejkratším možném čase, rozhodně ale neměl vůbec jednoduchou práci.

Oceláři do série výborně vstoupili v prvním zápase, ve kterém měli jasnou herní převahu, kterou potvrdili výhrou 3:1. Další dva duely ovšem už tak pevně v rukou nedrželi, když je Litvínov dokázal poměrně dost potrápit. V utkání číslo tři měl dokonce podle statistik zápasu k výhře blíže Litvínov, ovšem Oceláři potvrdili své zkušenosti z vyřazovacích bojů a bezezbytku využili nabídnuté šance.

K tomu se váže i výkon brankářů na obou stranách: Marek Mazanec podal v první i třetím zápase velice solidní výkon a v tom druhém pak nevadilo při výhře Třince 5:4 v prodloužení, že čtyřikrát inkasoval.

Naopak výkon Mateje Tomka ve druhém zápase série stál dost možná Litvínov výhru, když inkasoval o 2,3 gólu nad očekávání. Rychlému ukončení série nezabránil v duelu číslo tři ani Šimon Zajíček, který inkasoval 1,4 gólu nad očekávání, zatímco Mazanec na druhé straně chytil v porovnání s očekáváním 0,9 gólu.

Oceláři tak potvrdili svou pozici favorita – na startu série je náš model pasoval na postup v 74 % případů. Šance na ukončení série ve třech zápasech pak byly 26 %, přičemž šlo o nejpravděpodobnější scénář.

HC Kometa Brno vs. BK Mladá Boleslav

Očekávání před sérií Komety Brno s Mladou Boleslaví byla poměrně rozporuplná. Vědom si toho, že hra Mladé Boleslavi ne úplně Kometě sedí, šel objektivní favorit do tohoto souboje minimálně na venek s respektem.

Ten se ovšem ukázal jako lichý, když Kometa výborně eliminovala větší šance Mladé Boleslavi, která se tradičně uchýlila k velkému počtu střel z dálky. O tom svědčí podíl střeleckých pokusů 61 % ve prospěch Mladé Boleslavi při hře 5 na 5, na střely s vysokou nebezpečností ale měla převahu Kometa v poměru 15:10.

A nakonec to byla právě hra 5 na 5, která rozhodovala, když si ve speciálních týmech vedli oba soupeři velmi podobně. Kometa právě při základním počtu hráčů Mladou Boleslav gólově přehrála poměrem 6:2, přičemž hlavní hvězdou série byl Dominik Furch. Ten chytil v součtu všech herních situací 5,5 gólu nad očekávání a především duel číslo dva Kometa získala díky jeho skvělému výkonu, kdy si připsal vychytaný zápas!

Roli favorita této série předkola podle našeho modelu tedy Kometa zvládla a postupuje do čtvrtfinále. Série na čtyři zápasy s výhrou Komety pak byla očekávána v 21 % případů a celkové šance na postup Komety byly v modelu Game Score 65 %.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz