<

Hokej v číslech: Deset důvodů, proč může být Kladno extraligové

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Kladno podruhé za sebou postoupilo do baráže. Tentokrát vypadají Rytíři ještě silnější a vzhledem k trápení Pardubic a nejisté marodce Chomutova mají velkou šanci na návrat do Tipsport extraligy. V čem je síla Kladna?

Jistota v brance

Lukáš Cikánek má rád těžké zápasy. Je typem gólmana, kterému důležitost utkání nesváže lapačku. V play off měl 94,57% úspěšnost zákroků a za utkání průměrně dostal jen 1,71 gólu.

Hvězdný první centr

Reprezentační ikona vyhrála s 15 body (4+11) produktivitu play off. Plekanec na ledě trávil přes 22 minut a ve vyřazovacích bojích byl nejlepším hráčem na vhazování (62,64 %). Zkrátka: je nejdůležitější postavou týmu.

Kvalita na centru

Kladenští soupeři si neoddechnou ani v době, kdy je Plekanec na střídačce. Druhým centrem Rytířů je totiž Petr Vampola, třetím pak Patrik Machač a čtvrtou formaci vede poctivý Tomáš Kaut. Například Vampola v play off zazářil dvanácti body a zaujal obrovskou chutí do hry.

Petr Vampola s Martinem Keharem.

Petr Vampola s Martinem Keharem. | Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Střelec na modré

Od Nového roku dal šestnáct gólů. Na útočníka dobré, ne? Jenže Jiří Říha je obránce! Poslední týdny hrál v obrovské pohodě a v play off měl skoro 18% úspěšnost střelby.

Vyváženost 

Kladno má čtyři vyrovnané útoky. Vždyť třetí lajnu tvoří Ladislav Zikmund, Patrik Machač a Šimon Jelínek, kteří dali v základní části dohromady 53 gólů! No a ve čtvrté řadě hrají Tomáš Kaut, Adam Kubík a Daniel Kružík. A to jsou také výborní hokejisté.

Všestranný kapitán

Jakub Strnad patří k nejvšestrannějším útočníkům v Chance lize. Při hře 5 na 5 sbírá dost bodů a je také jednou z prvních voleb na oslabení. Je neskutečně rychlý.

Přesilovky

V základní části byly přesilovky slabší stránkou kladenského týmu. Teď už to neplatí: Rytíři v play off využili každou čtvrtou početní výhodu. Hned devět přesilovkových bodů získal Tomáš Plekanec.

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

Vysoká úspěšnost střelby

Kladno mělo v play off ze všech týmů nejvyšší úspěšnost střelby – gólem skončilo 12 % střel na bránu. Štěstí? Možná. Nicméně: zkušení hráči Rytířů jsou v koncovce prostě nebezpeční.

Vhazování

Už jsme to tu zmínili: Tomáš Plekanec na buly září. Díky svým zkušenostem jsou na vhazování úspěšní také Petr Vampola, Patrik Machač a Tomáš Kaut. Kladno mělo v play off 57% úspěšnost na buly, což byla nejvyšší hodnota ze všech týmů.

Zkušenosti

Na kladenské soupisce je sedm hráčů starších třiceti let: Lukáš Cikánek, Brendon Nash, Petr Hořava, André Lakos, Tomáš Plekanec, Petr Vampola a pochopitelně Jaromír Jágr. Rytíři mají navíc silnou střední generaci, která sbírala zkušenosti v loňské baráži. 

Foto: Josef Poláček, rytirikladno.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz