Hokej v číslech: Gewiese šokuje. Je nejlepším obráncem Chance ligy?

Foto: Věra Václavková, dracisumperk.cz

Poslední tři sezony strávil ve druhé lize. Mezi amatéry. Teď Petr Gewiese září v Chance lize. Možná, že už by měly zbystřit i extraligové kluby.

Jasně, otázka, jestli je aktuálně nejlepším obráncem soutěže, nemá správnou odpověď. Každý to vidí jinak. Jde o to, zda spíš preferujete bruslařské superschopnosti Filipa Krále, šikovnost Šimona Szathmáryho nebo všestrannost Alexe Rašnera s Jakubem Teperem...

Každopádně dovolíme si tvrdit (i v souvislosti s koncem Szathmáryho v Třebíči), že právě Gewiese má na hru svého týmu největší vliv ze všech obránců v lize.

Při pohledu na jeho letošní výkony si musíte říkat, že je možná dobře, že ze 2. ligy nejsou přenosy. Protože Gewiese tam musel své soupeře snad až zesměšňovat...

Vždyť dominuje i o patro výš!

Ale konec řečí. Potvrďme si Gewieseho přínos pro Šumperk čísly. Právě o tom má být tento článek.

Nejvýmluvnější je určitě Gewieseho ice time: za zápas v průměru odehraje 27 minut a 13 vteřin. Hned ve třech utkáních se jeho ice time přehoupl přes půl hodinu. Je tak suverénně nejvytíženějším hokejistou v Chance lize.

V devíti zápasech získal devět bodů: za tři góly a šest asistencí. Produktivnější jsou už jen přerovský Filip Král a kolínský Jakub Husa.

V čem Gewiese vyniká, to jsou přesilovky. Na modré čáře si dovoluje drzé věci, právě v početní výhodě získal šest ze svých devíti bodů. Žádný jiný hokejista, ani útočník, nemá v přesilovkách víc bodů než Gewiese.

Ale rozhodně to není jen hokejista, co by byl prospěšný pouze v přesilovkách. Podívejme se na jeho statistiky ze hry 5 na 5.

V rovnovážném stavu byl u šesti vstřelených a u osmi obdržených gólů. Vzhledem k tomu, že Šumperk má skóre 19:31 a Gewiese z ledu skoro nesleze, je jeho poměr vynikající.

Když je na ledě, Draci dostanou jen 2,60 gólu za 60 minut. To jsou slušné hodnoty vzhledem k tomu, že hraje za nováčka a tým ze spodku tabulky. Je to třeba hodnota na úrovni Josefa Hrabala, Tomáše Linharta či Lubomíra Štacha, kteří přitom hrají za kvalitnější mužstva.

Gewiese často vypadá, jako kdyby byl útočník. Kdykoliv je možnost, tlačí se do ofenzivy. Poměrně zodpovědný je i při bránění (byť občas to má své mouchy). Díky skvělému bruslení se každopádně celkem často stává, že je první v útoku a potom i první v obraně. 

No a ještě jedna zajímavost. Možná ta nejdůležitější. Gewiese je vůbec nejpilnější střelcem v Chance lize. V devíti zápasech vystřelil už 81x! Z toho 46 střel šlo na branku, 18 mimo a 17 zblokoval soupeř. Každopádně nikdo jiný, ani z útočníků, to nezkouší častěji.

Hodně z toho těží Tadeáš Jaroš, který už tečoval/dorážel několik z Gewieseho střel. 

Takže – je Gewiese aktuálně nejlepším obráncem Chance ligy?

Pokud to budete tvrdit, určitě si to obhájíte. My bychom s vámi souhlasili. Úvod sezony mu vyšel neskutečně. 

Partneři Draci Pars Šumperk

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz