Hokej v číslech: Hráčem měsíce září je Tomáš Zohorna

Foto: hcdynamo.cz

V hlasování fanoušků ovládl anketu o nejlepšího hráče Tipsport extraligy za měsíc září pardubický útočník Tomáš Zohorna. Ten do extraligy vlétl ve velkém stylu, když v průběhu prvního měsíce základní části nasbíral hned osm bodů, z toho vstřelil šest gólů.

Hned první kolo proti Kladnu se Zohornovi povedlo na výbornou, když si připsal hattrick. Na to navázal i ve třetím kole v souboji s Plzní.

Celkově z něj pak jeho osm bodů v šesti zápasech dělalo pro září čtvrtého nejproduktivnějšího hráče, když o bod zaostal za dvojicí Českých Budějovic Milan Gulaš, Lukáš Pech, a stejný počet bodů pak nasbíral Luboš Horký z Komety.

V našem modelu Game Score si ale Zohorna vedl v průběhu září nejlépe, když dohromady v šesti zápasech nasbíral hodnocení jedné výhry! Kromě celkových bodů mu v tom výrazně pomohla hra 5 proti 5, ve které jeho formace dominovala.

Pět ze svých osmi bodů si Zohorna připsal právě při základním počtu hráčů, v přepočtu na čas nasbíral 3,8 bodu za 60 minut a řadil se na čtvrté místo mezi hráči, kteří stihli odehrát alespoň 25 minut.

Pardubice jako celek byly během září při hře 5 na 5 jedním z nejlepších týmů, když měly vůbec nejlepší poměr střeleckých pokusů a druhý nejlepší poměr očekávaných gólů. A první útok Dynama z toho navíc výrazně vystupuje.

Zohorna na ledě při hře 5 na 5 strávil necelých 100 minut a při jeho pobytu měly Pardubice poměr střeleckých pokusů 66 %, Zohorna se tak řadí na šesté místo v extralize. Bez jeho účasti navíc tento poměr klesal o deset procent.

Zároveň pak se Zohornou na ledě byl poměr očekávaných gólů 72 % pro Dynamo a bez Zohorny o 21 % horší. Především směrem do ofenzívy byl Zohornův vliv velmi výrazný, šance Pardubic zvyšoval o 1,4 očekávaného gólu v přepočtu na 60 minut. Na ledě potom byl Zohorna u sedmi vstřelených gólů a pouze dvou obdržených, což dává gólový poměr 78 %.

V hodnocení našeho modelu byl v září celkový ofenzivní vliv Zohorny třetí nejlepší v celé extralize, když zaostal pouze za dvěma svými spoluhráči: Lukášem Radilem a Peterem Čerešňákem. A nadprůměrný byl i směrem dozadu.

Individuálně Zohorna patřil při základním počtu hráčů v ofenzívě také k nadprůměrně zapojeným hráčům. Celkově měl za šest utkání 20 střeleckých pokusů, hned 13 z nich si ale vypracoval z oblasti slotu, tím se zařadil do nejlepší pětky. Spoluhráče navíc ke střely vybídl ve 14 případech.

Mapa střel Tomáše Zohorny při hře 5 proti 5. Hned 13 z 20 pokusů bylo z prostoru slotu.

Mapa střel Tomáše Zohorny při hře 5 proti 5. Hned 13 z 20 pokusů bylo z prostoru slotu.

Lehce přehlédnutelným, ale velice zajímavým faktem, je také to, že na Zohornu soupeři spáchali čtyři fauly, což ho zařadilo do nejlepší desítky. Naopak Zohorna fauloval pouze jednou. K tomu byl nejčastěji využívaným hráčem Pardubic na vhazování, během září se postavil k buly ve 138 případech s úspěšností 49 %.

Celkově Zohorna patřil v září ve většině důležitých metrik mezi nejlepší hráče, navíc dokázal své šance proměnit hned ve dva hattricky a celkem nasbírat v šesti zápasech osm bodů. Výrazně tedy přispěl k velice povedenému startu Dynama do sezony plné vysokých očekávání a fanoušci ho po právu zvolili premiérovým hráčem měsíce sezony.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz