Hokej v číslech: Jak dopadly sezonní predikce? HC Energie Karlovy Vary

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

Díky našemu modelu Game Score jsme vám před sezonou nabídli predikce všech týmů. V jejím průběhu pak predikce jednotlivých zápasů, a následně i sérií play off. Jak ovšem tyto predikce modelu dopadly si postupně rozebereme u každého týmu zvlášť.

Karlovy Vary proklouzly do play off až v úplně poslední možnou chvíli, když výhrou v 56. kole nad Litvínovem skočily právě před svého soupeře na 12. pozici v tabulce. Celkově si pak připsaly 72 bodů, a stejně jako v předchozím ročníku se v předkole střetly s Pardubicemi. Proti Dynamu ovšem Energie uhrála pouze jedno utkání a sezona tak pro něj skončila po výsledku 1:3 na zápasy.

Před startem sezony náš model Game Score Karlovy Vary pasoval na 11. místo s poměrně slušnou šancí na play off. A to se i víceméně nakonec potvrdilo.

Předsezonní predikce

Průměrný bodový zisk v simulacích modelu před startem základní části pro Karlovy Vary byl 78,8 bodů. Předpověď tedy v případě Energie nebyla příliš daleko od pravdy, kdy bodový zisk v okolí 70 bodů byl čtvrtým nejpravděpodobnějším.

Před startem sezony pak model dával Energii šance na postup do play off 74 %, tedy téměř ze tří čtvrtin. Z 15 % ale hrozil i boj o sestup. Karlovy Vary však svoji předpokládanou pozici potvrdily a do vyřazovacích bojů postoupily.

Na čtvrtfinále ale už nedosáhly, když jim před sezonou model věštil šance na pozici mezi osmičkou nejlepších 36 %. Karlovy Vary totiž v předkole narazily na pátý tým základní části, pardubické Dynamo, které bylo nad jejich síly.

Při hře 5 na 5 je pak nutno zmínit, že Karlovy Vary patřily k horším týmům. Soupeři měli při základním počtu hráčů v přepočtu na 60 minut v průměru o 14 pokusů více, když byl horší pouze Zlín. Stejně tak tomu bylo, pokud se podíváme pouze na střelecké pokusy z oblasti slotu, kde Vary byly také druhým nejhorším týmem. Vytvořily si 16 střel, zatímco soupeři lehce přes 20.

To se pak odráží v druhém nejhorším poměru očekávaných gólů, kdy byl rozdíl mezi Energií a soupeři téměř šest desetin očekávaných gólů za 60 minut hry. Energie si tvořila šesté nejmenší šance, celkem na 2,16 očekávaných gólů za 60 minut, zároveň pak měla druhou nejhorší obranu, když soupeři měli příležitosti na 2,73 očekávaných gólů.

Díky čtvrtému nejvyššímu součtu střelecké úspěšnosti a zákrokům brankářů ale měly Karlovy Vary devátý nejlepší gólový rozdíl, mimochodem totožný s Litvínovem, když inkasovali o 0,16 gólu více než vstřelili.

V přesilových hrách pak Karlovy Vary byly lehce za extraligovým průměrem, když vstřelily v přepočtu na čas 6,2 gólů a vypracovaly si příležitosti na 6,7 očekávaných gólů. K vyšším příčkám jim ale kromě lepší hry 5 na 5 chybělo i kvalitní oslabení. V početní nevýhodě totiž pouze dva týmy inkasovaly častěji než Energie, která za 60 minut obdržela osm gólů, když soupeři měli šance na 6,6 očekávaných gólů.

Výkony hráčů

Z pohledu hodnocení Game Score se Karlovy Vary mohly opřít především o výkony formace Jiří Černoch-Petr Koblasa-Martin Kohout. Všichni tři patřili mezi pětici nejlépe hodnocených hráčů Energie. Kohout nakumuloval hodnotu 2,6 výher, Černoch dvě výhry a Koblasa 1,45 výher.

Jiří Černoch s Martinem Kohoutem pak byli jedinými dvěma forvardy Varů, kteří měli pozitivní poměr očekávaných gólů. Na opačném pólu se pak nacházeli Jakub Flek s Tomášem Rachůnkem, od kterých model před startem sezony čekal mnohem více než 1,3, respektive 0,8 výher.

Zmínit je třeba i kapitána Tomáše Vondráčka. Ten byl nejproduktivnějším hráčem Karlových Varů se 41 body, a s 21 góly také jejich nejlepším střelcem. Z pohledu modelu pak měl hodnotu 1,5 výher.

Z beků má za sebou povedenou sezonu Michal Plutnar. Ten si připsal velice solidních 29 bodů za osm branek a 21 asistencí a byl šestým nejproduktivnějším obráncem extraligy. Z pohledu Game Score pak byl s 1,8 výhrami třetím nejlepším hráčem Energie.

Závěr

Karlovy Vary víceméně splnily předsezonní očekávání modelu, když bojovaly o postup do předkola, a víceméně se i pohybovaly v očekávaném bodovém rozmezí. Stejně jako v předchozím ročníku pak skončila jejich cesta na holích Pardubic a mezi nejlepších osm týmů se probojovat nedokázaly.

Na postup do předkola bude chtít Energie jistě navázat i v následující sezoně, to už ale bez Jakuba Fleka, když bude muset nahradit jeho bodový příspěvek, který se letos zastavil na čísle 35.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz