Hokej v číslech: Jak dopadly sezonní predikce? HC VERVA Litvínov

Foto: E. Beneš, hcverva.cz

Díky našemu modelu Game Score jsme vám před sezonou nabídli predikce všech týmů. V jejím průběhu pak predikce jednotlivých zápasů a následně i sérií play off. Jak tyto predikce modelu dopadly si postupně rozebereme u každého týmu zvlášť.

Litvínov vstupoval do sezony s velkým optimismem, ročník ovšem zakončil mimo play off, konkrétně na 13. místě, když se alespoň vyhnul ošidné baráži. Nepostup do nadstavby a vrcholu sezony je ovšem pro příznivce Vervy velkým zklamáním.

Litvínov si připsal pouze 70 bodů, k play off tak neměl daleko, ale poslední kolo, kdy se o postupu rozhodovalo v přímém souboji s Karlovými Vary, Litvínov nezvládl a sezonu tedy končil už na začátku března.

Předsezonní predikce

Optimistickou předpovědí před sezonou rozhodně nešetřil náš model. Ten pasoval Litvínov na páté místo s průměrným bodovým ziskem 90,4 bodu. To se ukázalo jako hodně lichá predikce. Druhým dechem je ovšem nutno dodat, že Litvínov svými výkony nepatřil až na 13. místo. Skutečná úroveň týmu, který v Litvínově sestavili, ležela někde mezi tím.

Šance na zisk pouhých 70 bodů byly v případě Litvínova velice malé, když se okolo tohoto čísla pohyboval pouze ve třech procentech simulací. Rozdíl 20,4 bodu mezi průměrným bodovým ziskem v předsezonních predikcích a skutečného zisku je po Zlínu a Hradci Králové třetím nejvyšším.

Šance na play off měla Verva před startem sezony 96 %, kdežto šance, že skončí na 13. místě, pouhé 2 %. Predikce sezony Litvínova se našemu modelu tedy příliš nepovedla.

Podle pokročilých statistik si ovšem Litvínov nevedl až takhle zle. V průběhu základní části si tvořil za 60 minut hry 5 na 5 o dva střelecké pokusy více než soupeři, u prostoru slotu pak vedl vyrovnanou bitvu, když generoval necelých osmnáct pokusů z těchto míst stejně jako soupeři.

Protivníci Vervy si ovšem celkově tvořili o něco lepší šance, když měli příležitosti na 2,4 očekávaného gólu, Litvínov pak na 2,3 – to byl devátý nejlepší rozdíl v přepočtu na 60 minut. Litvínov vstřelil 2,4 gólu a měl pátou nejlepší ofenzívu. Soupeři ovšem proměnili své střely v 2,6 gólu, více gólů inkasovaly pouze tři týmy.

Litvínov si nedokázal pomoct přesilovými hrami: v přepočtu na hodinu hru vstřelil 6,2 gólu a vytvořil si šance na 7,2 očekávaného gólu, což je desátý, respektive šestý nejlepší výkon. V oslabení pak Verva inkasovala devátý největší počet gólů (soupeři prosadili téměř sedmkrát za 60 minut).

Výkony hráčů

Nejlepším hráčem Litvínova z pohledu Game Score byl v sezoně Patrik Zdráhal, který patřil k nejlepším hráčům především při hře 5 na 5 (z pohledu bodování byl mezi nejlepší pětkou forvardů). Celkově pak nasbíral 42 bodů, když vstřelil 20 gólů. Celkově nakumuloval hodnotu téměř čtyř výher.

Přes hodnotu tří výher se pak dostali ještě tři jeho spoluhráči, z toho dokonce dva obránci. Výborné výkony podávaly totiž zahraniční posily Vervy: konkrétně Uvis Balinskis, Giorgio Estephan a Aaron Irving. Estephan byl se 48 body nejproduktivnějším hráčem Litvínova. Irving s Balinkisem přispěli 25 a 23 body.

Závěr

Litvínov se v konečném součtu stal asi největším omylem našeho modelu a jeho předsezonních predikcí, sezona Vervy rozhodně neprobíhala podle představ. A to ani vedení, které v jejím průběhu dokonce sáhlo k výměně hlavního trenéra.

Litvínov byl před sezonou hodně aktivní na hráčském trhu a z pohledu modelu Game Score angažoval velice zajímavé posily. I proto byla předsezonní predikce tak optimistická. Otázkou tak je, jestli se Vervě podaří pro následující ročník doplnit kádr lépe než v této.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz