Hokej v číslech: Jak Kometa brání Kvapila aneb semifinálové poznatky

Foto: Ivo Dostál, hc-kometa.cz

Semifinálové série za sebou mají pět zápasů. Jeden tým má k postupu do finále blíž, jeden o něco dál. A přestože pětizápasový vzorek nemusí být zdaleka vypovídající, pojďme se podívat na některá statistická čísla z prozatímního průběhu obou dvou sérií.

V sobotu večer už můžeme vidět, kdo se letos utká o Masarykův pohár. Anebo taky ne. Záleží, zda se hokejistům Komety a Plzně podaří vyhrát a vynutit si případný sedmý zápas. Pojďme si před šestými utkáními podívat na pár zajímavých poznatků!

Slot a úspěšnosti (Liberec vs. Brno)

Hokejisté Komety mají v pěti utkáních 51,55% Corsi (poměr všech vyslaných a inkasovaných střeleckých pokusů) a 50,23% poměr střel na branku při hře 5 na 5. Když však dojde na situaci v předbrankovém prostoru a prostoru mezi kruhy – jinak také označovaném jako slot –, do popředí se dostávají Bílí Tygři.

Liberec je na tom totiž lépe s 52,11% podílem střeleckých pokusů z prostoru slotu i s 54,44% podílem střel na branku ze slotu. Severočeši vedou rovněž s 52,94% gólovým podílem (9 vstřelených ku 8 inkasovaných) a 53,33% podílem gólů ze slotu (8 ku 7).

Svěřenci Filipa Pešána mají ve statistikách náskok i v součtu úspěšností. Při hře 5 na 5 proměnili 8,18 % střel na branku, zatímco Roman Will 92,79 % těch brněnských chytil (součet 100,97 %). Brno naproti tomu využilo 7,21 % svých střel a Marek Čiliak zastavil 91,82 % libereckých pokusů.

Převaha Plzně

Třinec ve druhém semifinále vede, jeho statistiky tomu ale zatím tolik neodpovídají. Ve všech již výše zmíněných statistikách hokejisté Plzně výkony Slezanů převyšují. Ať už je to v Corsi (51,91 %), v poměru střeleckých pokusů ze slotu (52 %), poměru střel na branek (50,73 %) či střel na branek ze slotu (51,32 %). Dodejme, že jde o statistiky při hře 5 na 5.

Svěřenci Václava Varadi si tak udržují alespoň vyšší úspěšnosti střelby a zákroků – konkrétně 8,91 % 92,31 %. To nám dává součet 101,22 % ve srovnání s 98,78% součtem v podání Škodovky. Ta zatím proměnila 7,69 % svých střel, Dominik Frodl pak chytil 91,09 % soupeřových střel.

Plzeň vstřelila šest ze svých celkových čtrnácti branek v přesilovkách, zbytek při hře 5 na 5. Právě početní výhody jsou zatím největší plzeňskou silou, ale Západočeši musí najít způsob, jak se o něco častěji prosazovat i při hře 5 na 5, chtějí-li postoupit dál. V té Třinec gólově vede 9:8, přestože pokročilé statistiky má lepší soupeř.

Křižné nahrávky a Hrubec

Schválně, až zapnete v televizi šestý zápas Třince s Plzní, podívejte se na to, jak Oceláři kombinují v přesilovkách. Je totiž pravděpodobné, že budou hojně využívat tzv. křižné nahrávky (v zámoří také označované jako royal road passes). Podrobně jsme již rozebírali v tomto článku, ale pro jistotu – křižné nahrávky jsou takové, které přejdou níže vyznačnou osu kluziště.

Křižné nahrávky (royal road passes).

Křižné nahrávky (royal road passes). | Foto: www.nhlnumbers.com

Tak či onak, Třinec má v početních výhodách v prvních pěti utkáních na kontě 32 křižných nahrávek, což je téměř dvakrát více než druhý tým v pořadí (Plzeň s 18), včetně 12 křižných nahrávek na střelecké pokusy ze slotu (druhé Brno má 8).

V zajímavé situaci je nyní třinecký brankář Šimon Hrubec. Podívá-li se na své statistiky ze semifinálové série, uvidí při rovnovážném stavu hráčů hodnoty 92,31 % a 2,14 inkasovaných gólů za 60 minutTo jsou velmi dobrá čísla – mezi čtyřmi gólmany je v nich Hrubec koneckonců na druhém a děleném prvním místě.

Pokud ale přepneme filtr na všechny herní situace, zažívá sedmadvacetiletý brankář poměrně viditelný propad. Úspěšnost zákroků je nyní 89,86% a počet inkasovaných branek za 60 minut je 2,82 (to jsou obě nejhorší hodnoty v extralize).

Zásadní podíl na tom má přesilovka. V ní Plzeň vstřelila šest branek a Hrubec chytil pouhých 81,25 % střel. Hůře je na tom pouze brněnský Marek Čiliak (80,95 %).

Co se děje s Kvapilem?

Nejproduktivnějším hráčem prvních pěti zápasů semifinále Generali play off při hře 5 na 5 je plzeňský centr Jan Kovář (2+3). Následují ho jeho spoluhráč Milan Gulaš (1+3), liberečtí útočníci Lukáš Krenželok (2+2) a Libor Hudáček (1+3), brněnští Petr Holík (1+2) a Peter Mueller (1+2) a třinečtí David Musil (1+2) a Martin Růžička (2+1).

Některá jména nepřekvapí, některá možná ano. A některá nám ve výčtu úplně chybí. Co třeba takový druhý nejproduktivnější hráč základní části? Nebo z Ruska se navrátivší hráč, který zaznamenal 25 bodů ve 31 duelech? Ne, ani Marka Kvapila, ani Tomáše Filippiho mezi špičkou nenajdete.

Ne že by vůbec nebodovali. Kvapil má na kontě v pěti utkáních gól a dvě asistence, Filippi se prezentoval dvěma brankami. Jenže zatímco druhý jmenovaný jeden vstřelil alespoň při hře 5 na 5 (i když do prázdné branky), liberecká superhvězda nasbírala všechny tři body v přesilovce.

Existuje pro to samozřejmě vysvětlení. Podíváme-li se na separátní statistiky obou zmíněných borců při hře 5 na 5, nevypadá to pro ně dobře – 45,45% a 44,44% Corsi, 39,53% a 33,33% poměr střeleckých pokusů ze slotu, 44,44% a 45,16% poměr střel na branku a 38,71% a 34,62% poměr střel na branku ze slotu.

Heatmapa střeleckých pokusů v útočném (PRO) a obranném pásmu (PROTI) při přítomnosti Marka Kvapila a Tomáše Filippiho v prvních pěti utkáních semifinále 2019.

Heatmapa střeleckých pokusů v útočném (PRO) a obranném pásmu (PROTI) při přítomnosti Marka Kvapila a Tomáše Filippiho v prvních pěti utkáních semifinále 2019.

Podíváme-li se na společné statistiky obou hráčů, kteří spolu v semifinále odehráli 54 minut z celkových skoro 57 při hře 5 na 5, jsou ještě horší – 43,43% Corsi, 34,29% poměr střeleckých pokusů ze slotu, 40,74% poměr střel na branku a 33,33% poměr střel na branku ze slotu. Uf, docela špatná čísla, že?

Jistě se teď ptáte, proč tak dobře vybavení hráči zaznamenávají tak mizerné statistiky. Některé důvody nám můžou být utajené anebo čísly nezměřitelné, my se ale zaměříme na ty, které statistikami vyjádřit můžeme.

Abychom byli ještě konkrétnější, posvítíme si na nejčastější protihráče dvojice Kvapil – Filippi. Jako v každém zápase, nota bene v play off, se proti nimi trenéři, v tomto případě tým vedení Liborem Zábranským, snaží pravidelně nasazovat tytéž hráče. A taktika jim vychází.

Při hře 5 na 5 proti Kvapilovi s Filippim nejčastěji nastupovali obránce Michal Gulaši (21:30) a útočník Martin Dočekal (16:27). Jejich statistiky? 55,17% a 61,29% Corsi, 71,43% a 58,33% poměr střeleckých pokusů ze slotu, 53,58% a 66,67% poměr střel na branku a 71,43% a 60% poměr střel na branku ze slotu.

Připočtěte ještě Tomáše Bartejse (16:18), Zbyňka Michálka (16:15), Petra Holíka (15:54) nebo Leoše Čermáka (15:21), kteří mají všichni proti Kvapilovi a Filippovi pozitivní pokročilé statistiky, a je jasné, že Brnu se daří proti klíčovým útočníkům soupeře nasazovat účinné protivníky.

Heatmapa střel na branku v útočném (PRO) a obranném pásmu (PROTI) při přítomnosti Marka Kvapila a Tomáše Filippiho v prvních pěti utkáních semifinále 2019.

Heatmapa střel na branku v útočném (PRO) a obranném pásmu (PROTI) při přítomnosti Marka Kvapila a Tomáše Filippiho v prvních pěti utkáních semifinále 2019.

Kam inkasují brankáři nejčastěji?

Každý brankář má svá slabší místa a svá silnější místa. Nějací gólmani jsou vysocí, takže dokážou lépe pokrýt horní části branky, ale hůře ty nižší, nějací jsou zase více pohybliví, ale přesná mířená rána do šibenice jim dělá problémy. Jak si vedou strážci svatyň účastníků semifinále?

Procentuální podíly inkasovaných branek v jednotlivých zónách branky z celkového počtu inkasovaných branek Romana Willa (Liberec) a Marka Čiliaka (Brno) po pěti zápasech semifinálové série.

Procentuální podíly inkasovaných branek v jednotlivých zónách branky z celkového počtu inkasovaných branek Romana Willa (Liberec) a Marka Čiliaka (Brno) po pěti zápasech semifinálové série.

Zatímco u plzeňského Dominika Frodla a Marka Čiliaka je těžší hledat nějakou pravidelnou opakující se slabinu, u zbývajících dvou brankářů už jisté regularity nacházíme.

Střelci Komety se zaměřují především na horní část branky Romana Willa, který v ní inkasoval 58,33 % z obdržených gólů, tj. 7 z 12 branek – čtyři doprava nahoru, tři doleva nahoru.

Plzeňští kanonýři oproti tomu očividně míří do levé dolní části branky, kde Šimon Hrubec inkasoval 42,86 % gólů (6 ze 14). Celkem pak 186 centimetrů vysoký gólman pustil v dolní polovině kasy 9 ze 14 gólů (64,29 %).

Procentuální podíly inkasovaných branek v jednotlivých zónách branky z celkového počtu inkasovaných branek Šimona Hrubce (Třinec) a Dominika Frodla (Plzeň) po pěti zápasech semifinálové série.

Procentuální podíly inkasovaných branek v jednotlivých zónách branky z celkového počtu inkasovaných branek Šimona Hrubce (Třinec) a Dominika Frodla (Plzeň) po pěti zápasech semifinálové série.

Další zajímavá čísla

Nejvíce střel na branku ve všech herních situacích bez vstřeleného gólu mají Vladimír Svačina (14), Tomáš Havlín (13) a Jan Eberle (11).

Liberecký útočník Jaroslav Vlach už sice jeden jeden gól – a to dokonce hned vítězný – dal, ale při oslabení, takže na trefu při hře 5 na 5 stále čeká. S 12 střelami je tak nejčastěji střílejícím čekatelem (a celkově třetím nejpilnějším střelcem). Stojí přitom za pozornost, že v útočném pásmu začíná při hře 5 na 5 (odehraný čas 63:58) jen 24,53 % svých vhazování.

Liberec jednoznačně dominuje v sérii s Kometou na vhazování – prozatím zvítězil v 61,2 % buly. V defenzivním pásmu urvali Tygři 59,09 % soubojů, Brňáci vyhráli ve své třetině jen 38,79 %.

Leoš Čermák a Milan Gulaš. Takoví jsou hráči, kteří zatím střílejí nejvíce mimo. Oba mají na kontě sedm střel mimo zařízení.

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz