Hokej v číslech: Kolem Stastného se v útoku stále něco děje. I statisticky

Foto: Petr Kotala, hc-vitkovice.cz

29. října 2016, 14:20

František Suchan

Zase byl u všeho podstatného. Jako vskutku šťastný nákup do vítkovické sestavy se jeví americký útočník Yan Stastny, který od svého příchodu zvládl v sedmi utkáních sedm bodů. V pátek to byla jeho trefa a asistence u vítězného zásahu v prodloužení, co otočilo duel se Zlínem na 2:1. Jak si vede syn slovenské legendy pohledem rozšířených statistik, které jsou na hokej.cz od poloviny října k nalezení?

Nač chodit oklikou: Dojem, jaký budí pouhé sledování vítkovických zápasů, potvrzují i čísla. Když už je Yan Stastny na ledě a padne gól, téměř ve dvou ze tří případů v něm nějak figuruje jeho hokejka. Na ledě už v Tipsport Extralize strávil 134 a půl minuty čistého času, pokud tedy za spodní hranici vyhledávání uvedeme 130 odehraných minut (což umožňuje filtr rozšířených statistik), v ukazateli IPP, tedy individuální produkce bodů, se Stastny rázem vyloupne na druhém místě ligového pořadí.

Údaj 64 značí, na kolika procentech vstřelených branek, u nichž byl na ledě, se přímo podílel coby autor gólu nebo asistent. Lepší je pouze s hodnotou 67 liberecký Mário Bližňák – vcelku překvapivě však pouze se čtyřmi body. Jeho útočná formace tedy není příliš produktivní. Celkové pořadí najdete zde.

Stastnemu nevadí, jestli je nasazen do rovnovážného stavu (IPP 63) nebo přesilovky (IPP 67), stále chodí úspěšné akce přes něj, nejvýrazněji z vítkovického týmu. Přesvědčit se můžete zde (rovnovážný stav) a zde (přesilovky).

Stastny už za svých sedm dosavadních startů nabral sedm bodů (3+4) a když je na ledě, Vítkovice dají v průměru 4,46 gólu za 60 minut, což z něj činí opět nejužitečnějšího člena týmu, ale rovněž patří do TOP 20 soutěže. Je dobré zmínit, že prvních sedm míst v tomto ohledu okupují produktivní bombarďáci z Komety a Sparty. V rovnovážném stavu už to je ale pro Stastného údaj 4,26 za 60 minut hry, a zde se vyšplhal už na osmé místo soutěže. Viz zde. Sám navíc dosud zaznamenal tři úvodní trefy svého týmu v zápase (tedy ty vždy velmi důležité), díky čemuž se řadí ke čtveřici nejlepších hokejistů soutěže, jak uvidíte zde.

Stastny byl navíc zatím na ledě u jediného inkasovaného gólu Vítkovic, v čemž je nejlepší z ligy spolu se zmíněným libereckým Bližňákem, olomouckým Miroslavem Holcem a aktuálně pardubickým Hynkem Zohornou, pořadí zde. Za 60 minut jeho hry Vítkovice inkasují průměrně pouze 0,45 branky.

Vše výše uvedené skvěle shrnuje statistika GF%, tedy podíl vstřelených branek na celkovém počtu gólů, u nichž byl hráč na ledě. Deset vítkovických a jen jeden soupeřův zásah při Stastného pobytu ve hře ukazuje na údaj 91, nejlepší v lize. V tomto ohledu mu ze stabilních extraligových hráčů konkuruje jen druhý Holec z Olomouce (90), uvidíte to zde. Při rovnovážném stavu na ledě je Stastny s bilancí 88 stále v top 5, přičemž první třinecký Erik Hrňa ještě nebyl na ledě u inkasované trefy, za níž by zapsal minus.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz