Hokej v číslech: Které obranné dvojice se trenérům nejvíc povedly?

Foto: Stanislav Souček, mountfieldhk.cz

Nedávno jsme se podívali na ty nejlépe spolupracující útoky, dneska se zaměříme pro změnu na obranné dvojice, kterým to podle statistik spolu šlape nejvíc.

Zámorský-Cibulskis (Mountfield HK)

Petr Zámorský a Oskars Cibulskis jsou zářným příkladem obranné dvojice, která by spolu rozhodně měla hrát častěji. Dosud totiž tito dva odehráli za stavu 5 na 5 pouze 21:30 minut, během kterých ale předváděli snad nejvšestrannější výkony v celé soutěži.

V útoku se sami Zámorský a Cibulskis postarali v průměru o 30,70 střeleckého pokusu za 60 odehraných minut, díky čemuž pak za jejich přítomnosti ve hře zvládla celá pětka Mountfieldu zkusit své střelecké štěstí v 86,51 případu za stejný časový úsek, vůbec nejvícekrát v celé soutěži, a o 14,21 % častěji než bez nich.

To se pak ale hlavně odráží na vynikajícím poměru vstřelených a inkasovaných gólů. S touto dvojicí na ledě totiž Hradec za dané početní situace ještě ani jednou neinkasoval a protože vstřelil v průměru 5,58 branky za šedesát minut, výše zmíněný poměr se tak se Zámorským a Cibulskisem zlepší o parádních 58,97 % oproti situaci bez nich ve hře.

Vše stojí také na výborných schopnostech této dvojice zakládat útoky, každých 60 minut totiž provedou 25,12 úspěšného výstupu ze své obranné třetiny, druhý nejvyšší počet v soutěži. Není pak divu, že za jejich účasti v dění na kluzišti mohou Východočeši hrát s pukem celých 56,77 % herního času.

Derner-Graborenko (Bílí Tygři Liberec)

Spojit dohromady Lukáše Dernera a Romana Graborenka se v Podještědí velice vyplatilo, liberecká druhá obrana patří mezi ty vůbec nejkvalitnější dvojice při hře dopředu. Jen oni dva se totiž dokázali za 60 minut hry 5 na 5 vyslat na soupeře 34,30 projektilu, vůbec nejvíce v extralize, z toho navíc na defenzivní pár velice slušných 4,16 ze slotu.

Derner s Graborenkem se ale také nebojí vysílat do akcí své spoluhráče, za daných podmínek vybídnou ostatní Bílé Tygry k 6,24 střeleckému pokusu, ale zejména ke 4,16 střele ze slotu. To vše pak dává dohromady třetí nejvyšší Corsi celého týmu za účasti této dvojice na ledě, konkrétně 78,98, a navíc vůbec největší vylepšení týmového poměru pokusů pro a proti, které česko-běloruská obrana zvýší svou přítomností ve hře o 19,73 %.

Druhá severočeská lajna si také jako jedna z mála v soutěži stále drží stoprocentní úspěšnost jak při přechodech z vlastního pásma, tak do útočné třetiny. Díky tomu všemu pak umožňují Liberci operovat s kotoučem 56,50 % doby, kdy jim záda kryje právě kombinace Derner-Graborenko, šestý největší podíl mezi všemi pravidelně hrajícími defenzívami soutěže.

Kolář-Holland (HC Dynamo Pardubice)

Pro mnohé poměrně překvapivá kombinace jmen ve výčtu nejlepších obranných dvojic začátku sezony, nicméně Jan Kolář a Rhett Holland patří mezi vůbec nejkvalitnější defenzivní páry soutěže, navíc jako jedni z mála umí tyto kvality podpořit i v útočném pásmu.

Nicméně zpět k obrannému pásmu Pardubic. Kolář s Hollandem naprosto excelují na své vlastní modré čáře, za 60 minut v daných podmínkách totiž úspěšně zabrání soupeři hned v 8,51 vstupu do pásma, žádná jiná obrana neumí tak kvalitně hlídat svou třetinu. Díky tomu tak musí Dynamo čelit během stejné doby pouze 35,46 pokusu o střelu na svou klec a celkově se díky kombinaci Čech a Kanady v defenzívě může radovat z druhého nejvyššího 18,19% navýšení poměru střeleckých pokusů pro a proti.

Vyjádřeno v té nejdůležitější hokejové komoditě, gólech, to znamená, že za plných sil na obou stranách Pardubice inkasují za 60 minut hry s Kolářem a Hollandem pouze 1,42 branky a celkově zaznamenávají o celých 30,00 % lepší poměr vstřelených ku obdrženým gólům, navíc si udrží kotouč na hokejkách nadprůměrných 54,48 % času.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz